Peste 170 de parinti, dornici sa afle informatii actuale despre diversificarea alimentatiei bebelusului au luat parte joi, 24 martie la un nou seminar marca Social Moms. Evenimentul a avut loc la Jubile The Ballroom si i-a avut ca invitati pe Alina Papadopol - medic specialist pediatrie, Camelia Toader - medic specialist pediatrie, Ana Maria Mitrus – mommy blogger, Crina Coliban – specialist in alaptare, diversificare si copii mofturosi si Ela Craciun – VIP Mom.

Seminarul a fost deschis de Alina Papadopol, Medic Specialist Pediatrie, Masterand in Alergologie la Universitatea de Medicina din Southampton, Marea Britanie. Ea le-a vorbit mamicilor despre principiile diversificarii si despre noutatile in acest domeniu. Astfel nu se recomanda ca diversificarea sa inceapa mai devreme de 4 luni si mai tarziu de 6 luni si jumatate. Pentru ca bebelusii au tendinta de a accepta mai usor alimentele dulci, este bine ca diversificarea sa inceapa cu legumele, si apoi sa fie introduse fructele, iar in ceea ce priveste carnea, aceasta se introduce dupa primele saptamani, in niciun caz la 10 luni.

 

Chiar daca bebelusii stramba din nas la piureul de legume, nu trebuie sa adaugati sare sau zahar in mancare. Aceste condimente nu se adauga in plus fata de cantitatea continuta deja in alimente. Iata si lista cu alimentele interzise bebelusilor:

  • Mierea - exista un risc scazut de botulism

  • Oua, carne, peste insuficient preparate termic

  • Branzeturi nepasteurizate - risc de gastroenterite

  • Peste mare (rechin, balena) - continut crescut de mercur

Ultimele cercetari in domeniul diversificarii au relevat faptul ca expunerea precoce la alimente cu potential alergen, cum sunt capsunile sau zmeura, este asociata cu un risc scazut de alergii alimentare in viitor.

Tot Alina Papadopol, ne recomanda ca in masura in care vrem sa facem iaurt acasa trebuie sa avem iaurtiera, doar astfel putand fi mentinuta o temperatura optima. In caz contrar, riscul de a dezvolta prea multe bacterii este unul foarte mare si astfel iaurtul de casa ar putea deveni un pericol pentru bebelus.

Asemenea, Alina Papadopol nu recomanda auto-diversificarea ca metoda de start, deoarece este greu de cuantificat aportul nutritional.

Camelia Toader - medic specialist pediatrie la Sanador, le-a spus mamicilor ca diversificarea presupune multa flexibilitate, foarte mult zambet si cateva reguli care sunt de fapt obiceiuri bune si firesti. Iata cateva dintre ele:

  • Ca sa obtineti piureuri gustoase trebuie sa folositi alimente de calitate, ecologice, condimente si mirodenii si sa cautati inspiratie in retete deja probate.

  • Autodiversificarea este parte a diversificarii, iar in jurul varstei de 9 luni, puteti sa-i permiteti celui mic sa manance singur sau sa bea singur din canuta speciala pentru bebelusi.

  • Camelia Toader, a recomandat in partea de final a prezentarii ca punct de start pentru o diversificare de nota 10, produsele Humana Baby.

Ana Maria Mitrus – mommy blogger la meseriadeparinte.ro a fost pe post de chef la seminarul „Diversificarea alimentatiei bebelusului” si le-a pregatit micutilor si parintilor o serie de supe crema din legume congelate de la Bonduelle.

Ela Craciun, VIP Mom, prezentator Tv si blogger pe www.elacraciun.ro a destins atmosfera, povestindu-le parintilor din sala cum a fost pentru ea perioada diversificarii, mai ales ca a trecut de doua ori prin aceasta experienta, avand 2 copii.

Seminarul s-a incheiat cu discursul acaparant al Crinei Coliban, cunoscuta si drept “femeia care ii face pe copii sa manance”. Ea este este specialist in alaptare, diversificare si copii mofturosi si le-a vorbit parintilor despre acele lucruri simple si minunate, dar pe care le uitam adesea: sa ne bucuram de mancare, sa-i lasam pe copii sa fie ei insisi, sa-i lasam sa se manifeste cum doresc chiar daca asta inseamna multa murdarie in prima etapa a diversificarii.

Un lucru interesant pe care l-au putut afla mamicile de la Crina Coliban este ca nu conteaza atat de mult cat mananca bebe, ci mai degraba ce mananca. Ea a dat si o lista cu cateva alimente minune, cunoscute ca superalimente: quinoa, avocado, dovleac, cartof dulce.

Crina le-a mai explicat mamelor si viitoarelor ca:

Nu este bine sa incepem diversificarea cu suc de fructe

330 ml de suc de fructe contine echivalentul a 8 lingurite de zahar. Acesta poate fi consumat daca este sub forma de nectar (cu tot cu pulpa).

Este recomandat ca mancarea sa fie pasata cu furculita

Prin pasarea cu furculita, in piureiurile bebelusului vor ramane bucatele de legume, care ii vor stimula bebelusului reflexul de mestecare. Astfel, acesta va percepe ca ii oferim mancare ce trebuie mestecata. Mai mult, s-a demonstrat ca un bebelus care va manca exclusiv pasat pana la varsta de un an tinde sa fie mult mai mofturos dupa varsta de 3 ani.

La finalul seminarului invitatele au raspuns atat intrebarilor din sala, cat si intrebarilor puse de mamicile care au urmarit evenimentul online, din fata calculatoarelor.

Evenimentul “Diversificarea alimentatiei bebelusului” a fost sustinut de Humana Romania si organizat cu sprijinul partenerilor: Bonduelle si Aqua Carpatica, si co-organizatorului clubulbebelusilor.ro

Evenimentul a fost transmis LIVE, iar inregistrarea va fi disponibila atat pe socialmoms.ro cat si in pagina dedicata evenimentului din clubulbebelusilor.ro.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Sarcina si Nasterea

saptamana 9 de sarcina

9 - A 9-a saptamana de sarcina

In a 9-a saptamana de sarcina copilul a trecut deja de la stadiul de embrion la cel de fetus care masoara intre 13 si 17 mm si cantareste circa un gram. Daca este vorba de o sarcina multipla ...
Citeste mai mult ...
cele mai mari frici ale gravidelor

10 cele mai mari frici ale gravidelor

Daca esti insarcinata si mai ales daca te apropii de momentul nasterii, cu siguranta te…
Inducerea travaliului

Inducerea travaliului

Pentru multe femei, ultimele zile de sarcina pot fi lipsite de comfort si foarte dificile…
Osteopatie gravida in sarcina

Osteopatie pentru femeia insarcinata

Osteopatia considera fiinta umana ca un ansamblu unitar a carui structura, funcţii…
aromaterapie pentru gravide

Aromoterapie pentru gravide

Se stie ca in timpul sarcinii femeile sunt mult mai sensibile la mirosuri, starea lor…

Copii si bebelusi

bebelus regurgiteaza

Regurgitarea si refluxul gastro-esofagian

Regurgitarile bebelusului sunt comune si inofensive. Ele sunt amestecate cu lapte si saliva. Ele apar de obicei dupa mese si sunt nedureroase. Ele nu afecteaza cresterea copilului. Unii bebelusi regurgiteaza mai mult decat altii, ceea ce de multe ori ii ingrijoreaza pe parinti. Ei se tem ca micutul…
Citeste mai mult ...
Oana Moraru

Cum sa blocam spiritul de aventura a copilului

Plajă. Ea și el, un grup mai mare de prieteni și un bebe de 1, 6 ani. Cel mic caută în…
alaptarea exclusiva

Alăptarea exclusivă reduce sensibilitatea la proteina laptelui de vacă

Deşi despre copiii alăptaţi s-a raportat constant că au mai puţine infecţii şi…
alimentatia si televizorul

Influenta televizorului in alimentatia copilului

Numarul de ore peterecute de copii in fata televizorului, a computerului sau a altor…
Cum infasez copilul

Cum se infaseaza copilul

Cu mult timp in urma cand scutecele de unica folosinta, copilul era infasat in scutece…

Mai multe articole

De la femei pentru femei

Minnime museline

Muselina, cea mai buna prietena a mamei si a bebelusului in primele luni de viata

Momentul in care aduci pe lume un copil cu greu poate fi descris in cuvinte. Odata cu fericirea aceea de o intensitate nemaiintalnita ia nastere si dorinta de a proteja cu orice pret puiul de om care creste sub ochii tai si la pieptul tau, de a-i oferi, pe langa dragoste, tot ce este mai bun pentru…
Citeste mai mult ...
Gel de dus solid Bebelus

De la mama la viitoare mama, iata cu ce trebuie sa te pregatesti pentru noul tau nascut.

Ce perioada minunata, draga viitoare mamica! Esti insarcinata si abia astepti sa cunosti…
viata frumoasa

Ce cred eu ca este feminitatea!

Primele date despre îngrijire mi-au spus că sunt feminine cu 25 de ani. Un coleg de…
moda toamna iarna 2020

Top tendinte de moda pentru toamna-iarna in 2020

Pe masura ce anul progreseaza, apar numeroase stiluri pe care pasionatii de moda incearca…
Default Image

Care este greutatea potrivită pentru mine?

Anul trecut am avut câteva kilograme în plus. Mult mai multe decât mi-ar fi plăcut mie.…

Din dragoste pentru copii

jucarii-copii

Alege jucariile copilului in functie de varsta

Alegerea jucariilor cele mai potrivite pentru copil, poate da bataie de cap multor parinti,in primul rand datorita varietatii mari si apoi trebuie sa tii cont de preferintele sale, in functie de varsta si dezvoltarea neuro-psihica corespunzatoare pentru grupa…
Citeste mai mult ...
sade rata pe butoi

Sade rata pe butoi

Sade rata pe butoi Numarand din doi in doi unu, trei, cinci, sapte, noua Dimineata mancam…

A zis mama ca mi-o da

A zis mama ca mi-o da,Valeleu, valeleu,Zestre cand m-oi marita,Valeu, valeu, valeleu.

Fricosul

Este iarnă, ce minune,Pomi din zahăr,De cristal -Câmpul,Iazul ca oglinda

Vine, Vine Primavara

Vine, vine primavara,Se asterne toata tara.Floricele pe cimpii,Hai sa le-adunam, copii.

Pentru mai multa sanatate

enzysol mamicamea

Indigestia la copii- Cauze, simptome, remedii

Indigestia, dispepsie, numită și problemă alimentară care se evidențiază printr-un ansamblu variat de simptome, însă nu constituie sau afecțiune în sine.Care sunt cauzele indigestiei?Indigestia se instalează atunci când copilul consumă o cantitate excesivă de…
Citeste mai mult ...
mami bebe

Un copil trece în medie prin opt-zece infecții respiratorii într-un an

Un copil trece în medie prin opt-zece infecții respiratorii într-un an, iar aproape 100%…
bebelus 9 luni

Virusul sincițial respirator (VSR). Cauze, categorii vulnerabile și măsuri de prevenție

Ce este virusul sincitial respirator? Virusul respirator sincițial este un virus frecvent…
Aquabelle calivita set

Intarirea sistemului imunitar al copilului in sezonul rece

Pentru unii copii, raceala si boala pare sa fie o obisnuinta. Astfel, imunitatea…
Aminexil Clinical 5

După naștere, mamele sunt alarmate că le cade parul. Cum putem să rezolvam asta?

Pe lângă toate provocările ce vin la pachet cu apariția unui copil iubit în familie, la…

Evenimente si comunicate

Mamicamea.ro   Novakid World Kids Academy

Cum pot avea acces copiii la un mediu cu adevărat internațional pentru practicarea englezei? World Kids Academy are răspunsul

Știați că practicarea limbii engleze poate fi o activitate plină de amuzament? O dovedește World Kids Academy, de la Novakid! Acest concept inovator reunește studenți din peste 50 de țări și le oferă acces la sesiuni de exersare a vorbirii în grupuri…
Citeste mai mult ...
TEDx piata unirii

TEDx PiațaUnirii ED

Educația a fost, este și va rămâne o misiune colectivă: TEDx PiațaUnirii ED anunță pentru…
scaun auto joie

Despre “Siguranța Copilului în Traficul Rutier din România” pe 21 octombrie la târgul Baby Boom

În cadrul târgului Baby Boom Show 2023, dedicat copiilor și viitoarelor mămici, are loc o…
Disney Channelkiff

Un nou serial animat „Kiff” promite multă distracție la Disney Channel

Un nou serial animat, Kiff, este disponibil pe Disney Channel începând din această lună,…
Mamicamea var 2

Back to school: consolidarea imunității copiilor

Consolidarea imunității copiilor nu este un subiect nou pentru părinți. Este un subiect…