Odata cu sosirea pe lume a unui nou membru al familiei, pe langa bucuria si fericirea imensa care ne inunda mintile si trupurile, apar si diverse responsabilitati pe care, fie ca ne place sau nu, trebuie sa ni le asumam si insusim.

Eu stiu ca o vorba spune ca fiecare individ este unic si ca, atunci cand ai un copil, nu trebuie sa faci altceva decat sa il asculti si el singur te va invata cum sa il cresti. Ei bine, este foarte adevarat insa, sunt cateva reguli pe care nu ar trebui sa le incalcam pentru ca, in caz contrar, educatia acestora ar putea avea de suferit.

Sunt absolut convinsa ca toti ne dorim ce-i mai bun pentru copiii nostri. Pentru asta, incercam sa fim cat mai atenti, cat mai grijulii, sa fim cat mai aproape de ei, sa ii invatam cat mai multe, cat mai bine. Suntem plini de intentii bune, credem cu tarie in capacitatea noastra de a fi parini buni dar, dragele mele, trebuie sa fiti pregatite si pentru restul – nici unul dintre noi nu este scutit de greseli. Important este sa invatam din ele si sa le evitam pe viitor.

Mai exista insa un set de greseli, pe care noi nu le percepem ca si greseli, si pe care, din acest motiv, continuam sa le aplicam in viata de familie. Trebuie insa sa stim ca, impactul lor asupra copiilor poate fi devastator, este unul care ii poate schimba viata celui mic, si nu in bine.

Haideti sa facem o trecere rapida printre cele mai frecvent intalnite greseli pe care parintii le fac in educatia si cresterea copiilor.

Pai, in primul rand, asa dupa si cum tu insati ai fost invatata de mica, a promite devine o datorie de onoare in a respecta cuvantul dat.

Acum, intorcandu-ne la copiii nostri, a le promite ceva si a nu respecta cuvantul dat, echivaleaza cu faptul ca, perceptia celui mic asupra ta nu va fi una pozitiva. El nu va sti ca se poate baza mereu pe cuvantul tau si, mai mult decat atat, va crede ca, nu il iei in serios, ca, pentru tine, el nu este o persoana destul de importata incat sa ii respecti dorintele. Mai mult dect atat, puterea exemplului ii va guverna intreaga viata.

greseli in educatieApoi, o alta greseala des intalnita este aceea ca, parintii au pretentii mult prea mari pentru juniori. Nu spune nimeni ca nu este bine sa le ceri din ce in ce mai mult insa trebuie sa ai grija ca, puiul tau sa vada si reversul medaliei, multumirea pe care ti-o aduce fiecare noua actiune pe care o reuseste, fiecare lucru nou invatat. Asta va contribui in mod serios la castigarea popriei increderi in sine.

Apoi, alimentatia. Copilul trebuie invatat sa manance corect si sanatos, si nu doar mancarurile care ii fac placere. Evident, zilele in care toata familia se reuneste, sambata, duminica, sunt zile in care cel mic are dreptul sa alcatuiasca meniul zilei.

Mai intalnim o alta greseala in cresteea si educatia copilului. Atunci cand, lipsita de argumente in fata celui mic, incepi fie sa te compari pe tine cu alte mame, fie sa il compare pe el cu alti copii. Aceasta actiune nu va face decat sa il depersonalizeze pe cel mic, sa il faca sa-si doreasca mereu sa fie altcineva.

Un copil nu trebuie criticat atunci cand este de fata. Parerea noastra conteaza foarte mult pentru ei si, daca repetam ca nu suntem multumite de ei, s-ar putea ca, in timp, increderea in ei insisi sa devina foarte fragila.

Mai sunt si alte greseli ce ar trebui evitate in educatia unui copil, ca de exemplu faptul ca nu iti gasesti suficient timp si rabdare sa il asculti, faptul ca cedezi cerintelor lui prea des (aici ma refer la cele mai putin rezonabile), faptul ca il cicalim mereu (si asta este tot o dovada de neincredere in puterile celui mic), etc.

Poate ca, ar trebui sa stiti ca specialstii considera greseala vitala faptul ca ne neglijam pe noi insine. Ca, pentru a face fata responsabilitatilor zilnice, uitam ca si noi suntem importante, ca imaginea noastra de acum se va reflecta in viata lui de mai tarziu.

Dragele mele, am facut o trecere rapida printre cele mai frecvent intalnite greseli la care suntem supuse de-a lungul vietii de parine. Cu siguranta ca sunt mult mai multe dar, ar fi bine sa stim macar de unde sa incepem. De restul, sunt convinsa ca ne vom da seama pe traseu.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole