Adevarul este ca, din momentul in care afli ca partenera ta este insarcinata, intri intr-o lume noua unde esti incurajat sa te implici atat pe parcursul sarcinii cat mai ales dupa aceea. Totusi, aproape tot ceea ce inseamna sarcina este nou pentru tine, motiv pentru care s-ar putea sa te simti ciudat sau chiar nesigur pe tine. Este normal. De altfel, iata in cele ce urmeaza sapte dintre cele mai des intalnite temeri la barbati.

Securitatea financiara si sociala a familiei

Cea mai mare nesiguranta apare atunci cand vine vorba de securitatea propriei familii. Cele mai multe culturi vad in barbat stalpul de rezistenta al familiei si de aceea, dupa nasterea copilului, barbatul este pus intr-o situatie dificila, mai ales ca, de multe ori aparitia unui nou membru in familiei coincide cu reducerea veniturilor aduse de mama, care acum trebuie sa stea acasa si sa aiba grija de nou nascut.

De asemenea, tatal trebuie sa asigure si un suport emotional. Proaspata mamica are nevoie de un suport constant deoarece imediat dupa nastere acesta este expusa unui stress emotional mult mai mare, mai ales datorita modificarilor hormonale ce survin din nou.

Aptitudinile

Mai mult de 80% din tatici isi fac griji cu privire la modul in care vor reactiona in momentul in care partenera le va intra in travaliu. Si totusi, desi cea mai mare parte a barbatilor se asteapta la ce-i mai rau, studiile au aratat ca abia unul din 600 de viitori tatici a lesinat, vomitat sau s-a comportat aiurea atunci cand a stat alaturi de partenera sa la nasterea copilului lor.

De fapt, daca nu suporti sa vezi sange este mai bine sa iesi din camera de nastere. Nu iti ignora temerile – depaseste-le, vorbeste si cu alti tatici ce au trecut deja prin ceea ce treci tu acum.

Paternitate

temeri pentru viitorii taticiUnii barbati au dubii cu privire la originile propriului copil. Este vorba mai mult de o deconectare mentala temporara. Pentru ei, copilul este un miracol mult prea mare, si chiar daca nu o recunosc, pur si simplu nu le vine sa creada ca sunt parte a acestui miracol.

Mortalitatea

Atunci cand iei parte la conceperea si inceputul unei noi vieti nu poti sa nu te gandesti si la finalul vietii. Multi barbati realizeaza ca nu mai sunt asa de tineri, ca timpul a trecut si ca nu sunt nemuritori. Pentru multi barbati, venirea pe lume a unui copil este un adevarat semnal de trezire. Ei realizeaza ca acum nu mai traiesc pentru ei ci pentru copil.

Sanatatea partenerei sau a copilului

Nasterea este o experienta aproape zguduitoare. De fapt, in trecut principala cauza de mortalitate la femeile sub 50 de ani era nasterea. Din acest punct de vedere este aproape normal ca proaspetii tatici sa isi faca griji atat pentru partenera lor de viata cat si pentru cel mai nou membru al familiei. Vestea buna, insa, este ca medicina si tehnologia au evoluat mult, motiv pentru care nasterile in ziua de azi sunt mult mai sigure decat erau pana acum.

Relatia de cuplu

Multi barbati se tem ca dupa nastere, vor pierde toata dragostea pe care o primesc acum de la partenera in favoarea copilului nou nascut. Este o adevarata teama de a fi inlocuit.

Este adevarat ca venirea pe lume a unui copil reprezinta o provocare si ca uneori, femeia are tendinta de a acorda enorm de multa dragoste copilului. De asemenea, asa cum am mai spus, este adevarat si faptul ca multi tatici se simt "lasati pe dinafara".

In acest moment punctul de legatura dintre cei doi parteneri este copilul, el trebuie sa fie centrul relatiei celor doi iar tatal are un rol la fel de important in cresterea copilului ca si mama.

Problemele femeii

Barbatii nu sunt obisnuiti cu lucruri de genul acesta. Examenele ginecologice, camerele de nastere, si alte asemenea aspecte le sunt straine, insa, daca partenera stie cum sa abordeze problema si daca alege sa isi creeze planul de nastere impreuna cu barbatul, lucrurile se pot schimba in bine pentru amandoi.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole