Orice persoana gaseste in locuinta proprie un mediu de siguranta si confort garantate de insasi mediul pe care si-l creeaza. Nu cred ca ne gindim vreodata ca obiectele care ne inconjoara pot deveni inamici ai securitatii membrilor familiei. Zicala:"Paza buna, fereste primejdia rea" ne poate face sa ne gandim la o serie de pericole pe care le putem evita.

A. Un pericol posibil il constituie gresia umeda din spatiile locuintei. Aceasta poate provoca alunecari ale persoanelor care nu stiu ca este umeda, copiilor care nu se asigura si pot aluneca usor, lovindu-se. Este bine ca dupa stergerea acesteia cu mopul ud, sa stergeti suprafetele cu o carpa uscata, evitand astfel accidentele neplacute.

B. Utilizarea substantelor pentru curatat obiecte sanitare, cuptorul aragazului, masina de gatit sau cuptoare cu microunde fara manusi de protectie pot constitui un pericol. Unele persoane au pielea sensibila, iar adesea detergentii pot provoca iritatii sau rani ale pielii. Solutiile indigene sau din import cu puternice calitati de curatare contin, de obicei, acizi, nitrati sau alti solventi care in contact cu pielea mainilor pot produce iritatii puternice. Preventiv, este bine sa respectati indicatiile precizate pe ambalaj, sau daca acestea nu pot fi citite, este bine sa purtati manusi de cauciuc in momentul utilizarii lor.

C. Obiectele electrocasnice defecte, prizele sau intrerupatoarele defecte sau montate gresit pot genera pericole cu urmari catastrofale. Pentru o utilizare in siguranta a obiectelor electrocasnice , in special masini de spalat rufe, masini pentru spalat vase, aragaze electrice sau calorifere electrice, este bine ca acestea sa fie conectate la prize cu impamantare. Acest tip de instalatii electrice permit punerea in functiune a unor aparate cu putere mare, fara sa puna in pericol integritatea corporala a utilizatorului. Ceea ce este bine de stiut de asemenea, sa nu suprasolicitati prizele cu impamantare montand multe aparate cu putere mare concomitent. Orice flama aparuta la instalatia electrica trebuie sa va atraga atentia, iar pana la remedierea situatiei de catre un specialist, intrerupeti sigurantele de la contoarul din locuinta.

D. In cazul in care aveti in locuinta substante toxice, acestea trebuie puse in loc sigur si ferit, in recipiente etanse si etichetate. Daca nu se respecta aceste reguli, pot oricand sa fie confundate de catre oricine cu substante nedaunatoare, iar utilizarea lor in alte scopuri poate fi fatala. Copiii nu trebuie sa aiba acces la aceste substante, deoarece se cunosc destule cazuri de accidente provocate din curiozitatea copiilor sau pentru ca au ingurgitat substante toxice crezand ca sunt comestibile.

accidente-in-casaSe impune cunoasterea de catre orice mama a unor masuri de prevedere despre care as vrea sa va sugerez cateva aspecte importante:

1. Nu interveniti in cazul accidentelor de electrocutare decat dupa ce ati intrerupt curentul electric de la tablou! Umezeala este conductor de electricitate.

2. Daca simtiti in locuinta miros de gaz, nu aprindeti lumina sau alta flacara; deschideti ferestrele, apoi depistati cauza care a produs emanatia de gaze!

3. Nu trageti din priza cablurile aparatelor electrice, deoarece se pot declansa scantei sau se poate smulge priza din perete!

4. Asigurati-va ca atunci cand plecati de acasa nu ati lasat fierul de calcat in priza, masina de spalat in functiune sau oala cu mancare fierband pe aragaz, robinetul de apa deschis!

5. Cand aprindeti cuptorul de la aragaz, nu tineti fata foarte aproape. E posibil sa bufneasca flacara si sa va ardeti!

6. Nu utilizati benzina pentru a curata petele in spatii inchise!

7. Faceti lunar ordine printre medicamente si aruncati-le pe cele expirate!

8. Evitati consumul alimentelor vechi si studiati termenul de garantie de pe etichetele produselor alimentare! Toxiinfectiile alimentare sunt periculoase la orice varsta.

9. Sa nu lasati la indemana copiilor de1-5ani fasole, nasturi sau jucarii foarte mici, pentru ca acestia le pot inghiti daca nu sunt supravegheati.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole