De ce ai nevoie pentru curatenia de iarna?
Orice sarbatoare implica automat si foarte multa munca, mai ales daca ai invitat...
V-ati instalat detectoarele de fum. Ati testat apa privind continutul de plumb. Ati cumparat (si folosit in mod curent) un filtru de apa. Baile au sapun antibacterian si puneti prosoape curate in baie in fiecare dimineata. Ce altceva puteti face pentru a va proteja familia impotriva bolilor? Destul de multe dupa cum se pare – in special daca traiti intr-o casa bine izolata, eficienta in ceea ce priveste energia, in care toxinele se pot acumula cu usurinta.
Nu exista nici o indoiala ca sunteti deja constienta ca ar trebui sa deschideti geamurile si sa porniti ventilatoarele atunci cand utilizati solventi, produse puternice de curatat si alte substante chimice periculoase. Dar ar fi chiar mai bine daca ati inlocui oricand este posibil aceste produse cu alternative casnice.
- Solutie de curatat universala: dizolvati patru linguri de bicarbonat de sodiu intr-un litru de apa calda.
- Solutie pentru curatat scurgerile: puneti jumatate de cana de bicarbonat de sodiu pe teava si adaugati jumatate de cana de otet alb. Asteptati cinci minute, apoi turnati un ibric plin cu apa fiarta.
- Solutie de curatat vasul de toaleta: preparati o pasta din suc de lamaie si borax (poate fi gasit la supermarket). Aplicati pasta pe vasul de toaleta, lasati-o sa actioneze doua ore, apoi frecati si clatiti.
- Solutie de curatat cuptorul: umeziti pata cu apa cat cuptorul inca este cald, apoi adaugati sare. Cand cuptorul se raceste, razuiti pata.
- Pentru curatat ferestre si geamuri: o solutie diluata de otet si apa. Pentru eficacitate maxima, aplicati-o folosind un pulverizator.
- Deodorant pentru camera: evitati deodorantele chimice. Deschideti geamul de la baie, cresteti o planta parfumata in baie sau agatati un buchet de levantica sau de menta.
Daca aceste solutii de curatat nu te atrag, poti cauta produse de curatat BIO, ce sunt prietenoase cu sanatatea familiei tale.
Multe persoane care invinuiesc animalele si polenul pentru tusea si stranutul pe care le prezinta nu isi dau seama ca, de fapt, aceste probleme sunt cauzate de sporii de mucegai din casele lor. Nimic nu ajuta mucegaiurile mai mult sa se dezvolte decat umiditatea ridicata, asa ca asigurati-va ca faceti tot ce este posibil ca sa mentineti umezeala sub control. Evident, acest lucru inseamna ca trebuie sa fiti atent la acoperisurile care sunt gaurite sau robinetele care picura. Dar ar trebui, de asemenea, sa va asigurati ca toate incalzitoarele pentru casa, masinile de gatit cu lemne, semineele sunt bine ingrijite si verificate in mod regulat, iar camerele in care acestea sunt folosite sa fie bine ventilate in permanenta. Acestea nu doar emana monoxid de carbon si alte substante combustibile, dar incarca si aerul cu vapori de apa. Ati putea sa luati in considerare cumpararea unui dezumidificator pe care sa il folositi in acelasi timp. Daca ai deja mucegai in casa exista cateva solutii care te ajuta sa scapi definitiv de sporii de mucegai.
In general, apa de la robinet contine clor. Acesta este un lucru bun pentru ca clorul este un excelent agent antimicrobian. Din pacate, apa cu clor a fost legata de cateva afectiuni destul de neplacute, inclusiv cancerul vezicii urinare si rectal.
Apa imbuteliata devine din ce in ce mai accesibila, dar daca nu vreti sa cumparati in mod constant apa imbuteliata, mai ales ca nici aceasta nu este tocmai perfecta, puteti declorina si purifica apa montand un filtru de apa cu carbune activ la chiuveta.
Acest metal toxic doar in apa si vopseaua veche. Desi benzina cu plumb a fost interzisa de ani buni, solul este contaminat la suprafata cu rezidurile eliminate de masinile care foloseaua acest tip de combustibil. Pentru a fi siguri, stergeti praful in mod regulat si, daca locuiti in apropierea unui drum aglomerat, rugati pe toata lumea care intra in casa sa isi scoata incaltamintea.
Indiferent de cat de bine curatati este imposibil sa scapati de toti germenii din casa. Dar puteti sa va imbolnaviti mai rar de raceala, gripa si alte viroze insistand ca toata lumea din casa sa se spele pe maini inainte de fiecare masa si de fiecare data dupa ce merg toaleta. Incercati sa nu va atingeti ochii sau gura cu mainile; daca microbii nu au nici o cale de a intra in organism, atunci nu va pot imbolnavi. Folositi un spray dezinfectant pe clante, receptorul de la telefon si robinete pentru a va proteja familia cand unul dintre dumneavoastra se imbolnaveste.
Aveti grija de periuta de dinti. Un loc unde microbii se aduna este o periuta umeda. Multi virusi, inclusiv cele care provoaca gripa pot supravietui mai bine de 24 de ore pe un fir ud. Alternati intre trei periute de dinti pentru a folosi mereu una care este uscata. Daca raciti mai tare, inlocuiti-le pe toate odata ce v-ati insanatosit. Daca nu va place ideea de a avea asa de multe periute de dinti, folositi una si clatiti-o zilnic cu apa oxigenata sau apa de gura.
Distrugeti germenii de pe burete. Asemenea periutelor de dinti, prosoapele de bucatarie sau buretii sunt un loc de proliferare pentru germeni si bacterii. Este, de asemenea, posibil sa transferati bacterii in mancare, precum Salmonella sau Camphylobater, de pe carpele cu care stergeti blatul de bucatarie pe vase si tigai. Pentru a fi siguri, schimbati carpa sau buretele saptamanal si lasati-le intotdeauna sa se usuce la aer intre folosiri. Este, de asemenea, o idee buna sa dezinfectati buretii, periile si carpele de sters intr-un amestec de apa cu inalbitor.
Aceste creaturi microscopice se hranesc cu celulele moarte care se descuameaza, iar excrementele lor pot declansa alergii. Cum scapati de acesti daunatori pe care nici nu puteti sa ii vedeti? O data pe saptamana aspirati covoarele si mobila tapitata si spalati cearsafurile si prosoapele in apa calda – la cel putin 60⁰C. Plapuma si cuvertura pe care nu doriti sa le spalati atat de des pot fi puse doar prin ciclul de uscator o data pe saptamana pentru a distruge acarienii. Daca la finalul fiecarui sezon vreti sa depozitati diferite obiecte, spalati-le si curatati-le inainte.