Pentru un barbat nasterea unui prunc poate fi atat un motiv de bucurie cat si unul de stres. Prioritatile in familie se schimba, apar alte necesitati, costurile cu intretinerea familiei cresc, nimic nu mai este cum era inainte de sarcina, ceea ce poate speria un barbat. Orice schimbare este dificila, ne este greu sa renuntam la propriile tabieturi si obisnuinte.

Motive de stres pentru un proaspat tatic

Lipsa sau diminuarea activitatii sexuale. Si in timpul sarcinii multe cupluri reduc activitatea sexuala, iar in ultimele luni o pot opri complet, si in primele luni de dupa nastere, recuperarea dupa nastere, epuizarea fizica si stresul pot reduce foarte mult dispozitia pentru sex a proaspetei mamici, ceea ce poate influenta negativ viata de cuplu.

  • tata-copil-bucurieCheltuieli mai mari. Venirea unui copil insemna si aparitia unor noi costuri pentru ingrijirea acestuia, amenajarea unei camere, scutece, imbracaminte si alte provizii te pot stresa. Daca va mutati intr-o casa mai mare sau trebuie sa platiti pe cineva sa aiba grija de copil costurile si mai mari. Un barbat responsabil va fi stresat de faptul ca trebuie sa asigure familiei venituri mai mari sau ca trebuie sa renunte la unele din micile sale placeri.

  • Noi responsabilitati. Un nou-nascut necesita o ingrijire constanta si atentie, dar pe langa acestea trebuie sa aloce timp si pentru a rezolva si restul activitatilor casnice si alte activitati de zi cu zi. Pentru parintii ce au fost obisnuiti cu un stil de viata mai independent si lipsit de griji poate fi un stres destul de mare.

  • Serviciul. Daca nu poate sa isi ia un scurt concediu in zilele din jurul nasterii, este destul de dificil sa faca fata atat atat la un program de lucru regulat si in acelasi timp sa isi gaseasca timp si pentru copil, mai ales ca aceasta perioada de profunde schimbari ii da noi motive de meditatie.

  • Lipsa odihnei. Aparitia unui nou nascut in casa influenteaza foarte mult somnul parintilor, acesta se trezeste des pentru mancare sau pentru a ii fi schimbat scutecul, plange pentru ca are colici, ceea ce poate reduce semnificativ durata alocata odihnei. Privarea de un program de somn poate fi un factor de stres si oboseala, mai ales daca ziua trebuie sa se duca la servici, o solutie ar putea fi ingriji copilul cu randul.

  • Mai putin timp pentru relatia de cuplu. Daca pana acum toata atentia o indreptati asupra lui, aparitia unui copil langa voi, inseamna ca atentia trebuie impartita la trei. De multe ori noul tata se simta lasat pe dinafara, se simte neglijat.

  • Depresia. Exista cercetari care spun ca unii tati, dupa nasterea unui copil intra in depresie, la fel ca si mamele.

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole