Sarcina si mersul la serviciu
O data ce ai aflat ca ai ramas insarcinata, viata ta incepe sa se schimbe. La...
De principiu da, evident daca esti o femeie sanatoasa cu o sarcina normala si daca lucrezi intr-un mediu sigur pana la sfarsitul sarcinii. Totusi, spre sfarsitul sarcinii vei ajunge sa obosesti mai usor si evident nu vei mai avea aceeasi productivitate ca pana acum. De altfel, daca ai cum si iti permiti chiar este indicat ca cu cel putin doua saptamani inainte de data nasterii sa iti iei liber de la munca si sa incepi pregatirile pentru ziua cea mare.
In cazul anumitor tipuri de activitati va trebui sa faci niste modificari in ceea ce priveste locul si timpul de munca pe intreaga perioada a sarcinii. Astfel, unele studii au aratat ca femeile care au parte de locuri de munca unde nivelul de stress fizic sau psihic este ridicat, unde programul de lucru este neregulat sau unde apar alte variabile neprevazute sunt mult mai predispuse la nastere prematura, au parte de copii cu o greutate la nastere mult scazuta si de multe ori dezvolta o tensiune arteriala crescuta pe perioada sarcinii.
Daca ai un astfel de loc de munca va trebui sa te decizi inca de la inceputul sarcinii care este solutia optima pentru a nu-ti periclita sarcina. Evident situatia ideala ar fi aceea in care ai putea sa treci pe un alt post care sa fie mult mai putin obositor sau care sa te solicite mai putin sau deloc. Spre exemplu ai putea face schimb de activitati cu un coleg sau o colega astfel incat tu sa preiei activitatile ce presupun mai mult munca de birou iar el sau ea pe cele care necesita deplasare sau stat in picioare. Totusi daca aceasta solutie nu este la indemana, incearca sa iti iei din cand in cand cate o zi libera pentru a reusi sa te mai odihnesti, in special spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina dar si pe durata celui de-al treilea.
Multe femei incearca sa isi pastreze majoritatea zilelor de concediu pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru de sarcina insa in realitate este mult mai bine sa realizezi un echilibru intre zilele de lucru si cele de odihna pe tot parcursul sarcinii. Astfel atat tu cat si partenerul tau trebuie sa va amintiti macar din cand in cand sa va luati cate o zi libera pentru ca in acest fel contribuiti si la sanatatea copilului vostru inca nenascut.
Pe de alta parte, atunci cand esti la munca, profita de orice moment liber si ia o mica pauza. De asemenea ai grija sa discuti in mod deschis cu medicul care te are in evidenta pe parcursul sarcinii, explica-i care este activitatea ta la locul de munca si ce presupune aceasta. In acest fel, medicul va intelege mult mai bine care sunt conditiile in care activezi si va putea sa iti recomande care este cea mai buna solutie pentru ca sarcina sa evolueze corect.
In acest caz vei avea nevoie neaparat de o schimbare a locului de munca, de preferat chiar inainte de conceptie, mai ales daca lucrezi intr-un domeniu in care intri in contact cu substante ce sunt cunoscute ca afectand procesul reproductiv (cum ar fi metalele grele ca plumbul si mercurul, chimicale precum solventii organici, anumiti agenti biologici sau radiatii). Astfel de substante sunt denumite agenti teratogeni - adica acei agenti care pot cauza probleme in sarcina (avort spontan, nastere prematura, defecte fizice sau psihice la copil, sau dezvoltari anormale ale fatului pe perioada sarcinii), iar aici nu este vorba numai de expunerea din perioada sarcinii ci si de aceea produsa chiar de dinainte de a concepe.
Exemple de locuri de munca care prezinta riscuri sunt fabricile de circuite integrate, spalatoriile, fabricile de cauciuc, salile de operatie, camerele obscure folosite la developatul fotografiilor, santierele navale, tipografiile, etc.
In mod normal conform legislatiei europene, angajatorul are obligatia sa te informeze cu privire la eventualele substante la care ai putea fi expusa pe perioada activitatii profesionale. De altfel, in regiuni precum SUA, Administratia pentru Sanatate si Siguranta impune fabricantilor de substante chimice sa ofere fise cu informatii referitoare la produsele lor, fise care cuprind si eventualele riscuri pe care la implica expunerea la substantele folosite, informatii care in mod normal pot fi gasite si cu ajutorul internetului, in cazul in care angajatorul nu dispune de suficient de multe informatii.
Iata si o lista cu cele mai comune situatii sau factori de risc care pot impune oprirea activitatii profesionale sau scaderea orelor de lucru pe perioada sarcinii:
- Daca esti expusa riscului de avort spontan iar aici sunt incluse si femeile care sunt insarcinate cu gemeni sau multipleti;
- Daca ai tensiune arteriala crescuta sau daca esti expusa riscului de preeclampsie;
- Daca ai o insuficienta cervicala sau un istoric de avorturi spontane;
- Daca dezvoltarea copilului tau este problematica.
Circa 70% dintre femei au parte de greturi matinale si stari de voma pe perioada sarcinii. In aceste conditii, sansele sa suferi si tu de aceste stari la locul de munca sunt foarte mari. In aceste conditii nu prea ai de ales si singura solutie este sa tii la indemana un prosop si un flacon de apa de gura. De asemenea este bine sa stii si cel mai scurt drum catre toaleta doamnelor.
Pe de alta parte, daca preferi sa nu divulgi inca micul tau secret, cauta o scuza credibila pentru episoadele in care devii palida si dispari brusc la toaleta.
Daca insa greturile sunt mult mai severe, inevitabil va trebui sa vorbesti cu seful tau si sa ii explici care este starea ta. Asta se poate dovedi ceva mai dificil decat pare deoarece nu iti doresti sa pari cea mai slaba si mai fragila dintre toti angajatii. De aceea, inainte de a discuta cu seful hotaraste-te ce vrei sa obtii: compasiune, timp liber, un program mai flexibil pana scapi de greturile primului trimestru, in orice caz discutia trebuie bine planificata si in egala masura cu ceea ce iti doresti sa obtii trebuie sa stii si ce isi doreste seful tau de la tine, de cele mai multe ori probabil ca este vorba doar de simpla pretentie de a-ti indeplini indatoririle in ciuda starii tale, insa, asa cum am mai spus, planificarea si modul in care abordezi problema sunt hotaratoare pentru a obtine ceea ce iti doresti.
Este foarte bine sa stii cum te poate afecta sarcina la locul de munca. Astfel , pe perioada primului si celui de-al treilea trimestru trebuie sa te astepti la stari de oboseala, discomfort si lipsa de concentrare. Pe de alta parte, in cel de-al doilea trimestru de sarcina lucrurile vor sta exact pe dos, tu reusind sa te simti plina de energie si cat se poate de concentrata pe activitatile pe care le ai de dus la bun sfarsit. Chiar daca oboseala si lipsa de concentrare sunt normale este bine sa stii in fata cui te poti afisa asa cuum te simti cu adevarat. De cele mai multe ori, o colega ce a trecut deja prin asta este cea mai buna alegere.
In alta ordine de idei, sarcina ta, chiar daca este in continuare vizibila nu trebuie sa reprezinte un aspect public al vietii tale, in conditiile in care iti doresti sa fii perceputa in continuare ca o persoana serioasa si profesionista la locul de munca. In aceste conditii incearca sa nu te plangi prea mult legat de neplacerile sarcinii. Daca te plangi, mai ales daca ai parte de un colectiv sau un sef care nu te sustin, exista riscul ca mai tarziu sa suferi anumite consecinte negative. Daca prinzi cateva momente in care esti singura poti face ce vrei de la a visa cu ochii deschisi si pana la a motai putin, insa atunci cand esti intre colegi pastreaza o limita de discretie.
Chiar daca locul tau de munca necesita un minim de efort, incearca totusi sa ai cat mai multa grija de tine. Nu uita ca esti insarcinata si incearca sa urmezi cateva din urmatoarele sfaturi:
- Ia pauze de cate ori poti. Daca ai stat in picioare incearca sa faci cativa pasi pentru a te dezmorti - in acest fel iti imbunatatesti circulatia . Este indicat sa incerci sa te plimbi putin la fiecare doua ore. Astfel picioarele si gleznele ti se vor umfla mai putin iar daca tot esti in picioare fa si cateva exercitii usoare de dezmortire, vei vedea ca te simti mai bine.
- Ai grija ca mereu sa porti incaltaminte confortabila si haine largi, eventual chiar vestimentatie special creata pentru gravide.
- Bea suficiente de multa apa. Ai grija sa ai mereu in preajma un pahar mare cu apa proaspata. De altfel, umplerea paharului iti va oferi din cand in cand o mica pauza de la activitatea pe care o desfasori la munca. De asemenea n uita sa folosesti toaleta de cate ori ai nevoie.
- Rezerva-ti timp pentru a manca regulat dar si pentru cate o mica gustare din cand in cand. Gustarile regulate prezinta avantajul ca in acest fel este evitata scaderea nivelului de zahar din organism. De asemenea ai grija sa introduci in dieta ta si fibrele care sunt necesare pentru a evita constipatia.
- Femeile insarcinate sunt deosebit de expuse riscului de a dezvolta asa numitul sindrom al tunelului carpian si de aceea este foarte important sa iei masurile adecvate pentru a evita aparitia acestui sindrom. In aceasta categorie se incadreaza limitarea miscarilor repetitive pe care trebuie sa le faci, dar si asigurarea unui comfort maxim la locul de munca. Daca exista ceva la locul de munca care iti provoaca discomfort analizeaza situatia si vezi ce poti face pentru a imbunatati lucrurile.
- Redu nivelul de stress la locul de munca. Incearca sa te relaxezi, sa faci exercitii de yoga si in general sa nu te enervezi.
- Odihneste-te de cate ori poti. Cu cat este mai dificila munca pe care o prestezi cu atat ai nevoie sa te odihnesti mai mult. Daca observi ca esti mult prea obosita, profita de o zi sau doua de concediu pentru a te reface.
- Refuza sa mai faci ore suplimentare.
- Accepta o mana de ajutor. Daca ai parte de colegi buni care vor sa te sustina, nu ii refuza.
Daca ai norocul sa lucrezi intr-un colectiv in care mai sunt si alte femei insarcinate sau proaspete mamici profita de experienta lor si atunci cand nu sunt si alte persoane in preajma incearca sa afli mai multe detalii despre propria lor experienta. Iata cateva intrebari care s-ar merita puse:
- Cand si-a depus cererea de concediu de maternitate?
- Cum a raspuns seful la solicitarea respectiva?
- Cum a facut fata oboselii din ultimul trimestru de sarcina?
- Cum s-a descurcat cu lipsa de concentrare?
- Exista grupuri de sprijin pentru parinti?
- Cum a reusit sa imbine viata de familie cu munca in perioada sarcinii?
- A reusit sa isi negocieze vreun fel de program flexibil cu conducerea firmei?
- Si ca lucrurile sa mearga cat mai bine intreaba si care a fost cel mai hazliu dar si cel mai jenant lucru petrecut la locul de munca.
Unii angajatori sunt foarte intelegatori atunci cand vine vorba de angajatele lor insarcinate si fac tot posibilul pentru a le face viata mai usoara la locul de munca, altii insa sunt mult mai putin intelegatori. Unii chiar isi permit sa faca remarci cel putin jignitoare sau sa isi inlocuiasca angajatele insarcinate, folosind motive din cele mai diverse.
Conform codului muncii, fiind gravida, aca nu mai poti face tot ceea ce faceai pana acum, angajatorul tau nu are dreptul sa te discrimineze ci trebuie sa te trateze la fel ca pe orice alt angajat ce sufera o dizabilitate temporara. Cu alte cuvinte, daca ceri sa ti se atribuie alte indatoriri mai usoare, nu poti fi refuzata.