Alergi de dimineata pana seara, marile vacante sunt deja departe, zilele sunt scurte, timpul te preseaza... si esti epuizata! Nu esti singura: una din doua persoane din tarile dezvoltate se plange de oboseala permanenta pe tot parcusrsul anului

Oboseala se manifesta prin simptome diferite in functie de persoana. Dar indispozitia, iritabilitatea, insomnia sau lipsa concentrarii sunt simptome frecvente de oboseala.

Invata sa castigi!

Nu esti nici Superman nici Wonderwoman. Zilele care incep la ora sase si care se termina la miezul noptii sau la 1 dimineata iti lasa foarte putin timp pentru tine, daca nu chiar deloc. Incearca sa gasesti un ritm de viata mult mai linistit. Usor de zis, greu de facut... urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa aduci toate sansele de partea ta.

1. Rezerva-ti momente doar pentru tine. Pentru a citi, pentru a face o baie cu spuma, pentru a face un masaj sau o sauna. Pe scurt, destinde-te!

2. Fa-ti un regim alimentar variat si nu sari peste repaus. Daca ai carente inevitabil te vei simti obosita. De asemeni evita alcoolul si fumatul; acestea iti vor da doar sensatia ca te ajuta,  ca iti cresc moralul, in schimb efectul este invers si tu te vei simti si mai obosita.

3. Dormi respecta-ti programul de somn. Este inutil sa dormi cate 12 ore, iar apoi sa stai pana tarziu pentru ca este filmul tau preferat sau sa ai impresia ca daca ai dormit mult intr-o noapte in urmatoarea poti sa amani cat vrei somnul. In aceste situatii trezirile sunt mai degraba un cosmar.

4. Invata sa mai actionezi si dupa bunul tau plac si sa refuzi unele sarcini sau cerinte. Invata sa  mai spui si "nu" colegilor, superiorilor, partenerului sau copiilor, pentru ca uneori acestia uita ca ai si tu limitele tale. Si stai linistita pentru ca totul va fi bine.

5. Invata sa faci diferenta intre ce este important si ce nu este si organizeza-te, fa-ti un program la inceputul zilei cu toate activitatile pe care urmeaza sa le desfasori in acea zi. Fa o diferenta clara intre viata profesionala si viata de familie, de exemplu evita sa mai aduci acasa dosare de la serviciu. Fa cumparaturile pe internet pentru a evita aglomeratia si a nu mai umbla prin magazine. Astfel castigi mai mult timp pentru tine.

6. Fa-ti timp sa alergi, sa inoti, sa joci sah sau sa faci plimbari lungi. Evita sa spui ca nu ai chef pentru ca esti deja obosita, pentru ca o gura de aer proaspat iti va creste moralul.

Energia din comprimate!

O completare a acestor reguli de igiena in viata, exista si amestecuri de substante care iti vor da un impuls.

Vitaminele

O lipsa de vitamina C, sau de acid ascorbic scade rezistenta la infectii si poate determina o anumita oboseala. Stim de asemeni ca stresul provoaca o pierdere de vitamina C. Pentru a preveni carentele, exista numeroase amestecuri cu vitamina C. Nu este necesar sa depasim o doza de 1 gram pe zi. Surplusul nefolosit de corpul tau va fi eliminat. Vitaminele B sunt de asemeni indispensabile pentru tonus si in general sunt prezente in cantitati egale: B1, B2, B3, B5, B6,B7, B9, B12, toate aducandu-si aportul lor.

Exista amestecuri egale de vitamine si oligo-elemente, iar o singura doza pe zi poate sa acopere o mare parte din nevoile tale.

Aminoacizii

Chiar daca organismul nostru este in masura sa produca un anumit numar dintre ei, un aport suplimentar poate fi benefic, pentru ca unele medicamente impotriva asteniei contin arginina, acid aspartic si acid glutamic.

Mineralele

Magneziu, fosfor, fier, calciu, zinc... carentele de minerale au diverse repercursiuni asupra tonusului si asupra facultatilor cerebrale. Singure sau in combinatie cu oligoelemente, acestea sunt, de asemenea, disponibile pe scara larga in farmacii.

Stimulentele

Si unele psihostimulente pot sa iti dea un impuls. Activitatea lor este variabila in functie de persoana, dar acestea pot fi eficiente la unii.

Atentie, aceste amestecuri sunt eficiente cu conditia sa fie luate pe tot parcursul tratamentului. Un singur comprimat luat in momentul in care te simti obosita nu va schimba cu nimic starea ta generala

Atentie daca aceste produse sunt disponibile fara reteta, respectati instructiunile din prospect. De asemenea cereti  intotdeauna sfatul farmacistului. Dar sa ai in vedere si faptul ca oboseala poate fi si un semnal de alarma al organismului. Daca ea se agraveaza sau persista, nu ezita sa mergi la medic.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole