Fie daca vrei sa ramai insarcinata, sau daca vrei sa eviti o sarcina, este util sa stii cand are loc ovulatia, si care sunt semnele ovulatiei. Se stie faptul ca daca intretii relatii sexuale neprotejate in preajma perioadei de ovulatie, sansele de a ramane insarcinata sunt foarte mari. Existe mai multe semne care determina ovulatia, prin graficul temperaturii bazale, prin metoda mucusului cervical, testul de ovulatie, stari de discomfort la nivelul unui ovar, etc.

Pentru a afla cand va avea loc ovulatia, calculeaza cand vei avea urmatoarea menstruatie si scade 14 zile. Nu uita insa ca la fiecare femeie data ovulatiei este diferita, si poate fi influentata de anumiti factori momentani.

Testul de ovulatie

Testul de ovulatie se gaseste in farmacii si se bazeaza pe cresterea nivelului unui hormon, denumit L.H., prezent in urina. Testul de ovulatie trebuie repetat zilnic, incepand din cea de-a zecea zi a ciclului. Atunci cand fasia de hartie inmuiata in urina se coloreaza in bleu, insemana ca ovulatia va avea loc in urmatoarele 24-36 de ore.

Graficul temperaturii bazale

Semnele ovulatiei

Din ziua imediat urmatoare ovulatiei, temperatura bazala matinala creste la peste 37 garde C si ramane la acest nivel si pe durata primelor doua luni de sarcina. Cand temperature corpului creste brusc inseamna ca a avut loc ovulatia si corpul tau a eliberat oul.

Perioada cea mai fertila a unei femei incepe cu 2-3 zile inainte sa-i creasca temperatura corpului si dureaza alte 2 zile dupa ce a avut loc ovulatia. Este recomandat sa iti iei temperature in fiecare dimineata timp de cateva luni, ca sa stii perioada exacta cand ai sanse maxime sa ramai insarcinata.

Analiza schimbarilor mucusului cervical

In timpul ovulatiei, se semnaleaza prezenta la nivelul vaginului a unui mucus incolor si inodor, secretat de celulele colului uterin, glera cervicala. Acest mucus este abundent intre a 10-a si a 14-a zi a ciclului si constitie mediul ideal de primire a spermatozoizilor. Gratie glerei cervicale, ei pot patrunde in interiorul uterului si pot urca spre ovul pentru a-l fecunda. Aceasta perioada este considerata cea mai fertila pentru femeie.

Discomfort in partea inferioara a abdomenului

Anumite femei stiu cand are loc ovulatia. Ele simt o durere ascutita in partea de jos a abdomenului, de obicei in dreptul unui ovar si discomfortul poate dura de la cateva minute pana la cateva ore.

Mai exista si alte semne de ovulatie ce pot fi observate de femeie, o tensiune a sanilor, din cauza producerii de estrogen de catre folicul, o eventuala sangerare de mica amploare. Si mai sunt cateva femei care pur si simplu stiu cand au ovulatie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole