Dr. George R. Attila, profesor asociat şi director al Secţiei de Endocrinologie Reproductivă şi Infertilitate de la Şcoala de Medicină Miller a Universităţii din Miami, in urma unui studiu in cares-a ajuns la concluzia caci consumul de carne de vita in timpul sarcinii afecteaza fertilitatea copiilor de sex masculin, consideră că este foarte greu de tras concluzii foarte clare dintr-un singur studiu, in care s-au folosit drept informatii, amintirile mamelor privind la ceea ce au consumat în timpul sarcinii. Din această cauză este greu de tras o concluzie foarte elocventa, este posibil ca si consumul de carne de porc si pasare sa aiba aceleasi efecte.

Se stie ca sase tipuri diferite de hormoni (sau substante care stimuleaza o supraproductie de hormoni) sunt folosite pentru a stimula creşterea bovinelor. Trei sunt hormoni naturali, estradiol, progesteron şi testosteron, iar trei sunt sintetici, zeranol, acetat de trenbolon şi acetat de melengestrol.

Utilizarea acestor hormoni a fost interzisă în Europa în 1988, dar probabil inca se mai folosesc clandestin in anumite ferme si mai nou se utilizeaza alte substante care au ca efect o stimulare a producerii de hormoni. În SUA utilizarea este controlată în funcţie de nivelul hormonilor prezenţi în muşchi, grăsime, ficat, rinichi şi alte organe din produsele pe bază de carne.

Conform datelor de pornire ale studiului, fetuşii în dezvoltare şi copiii aflaţi înainte de pubertate sunt cei mai sensibili la expunerea la sex-steroizi. De aceea consumul de carne de către femeile însărcinate şi copiii mici trebuie supravegheat si limitat la minim, iar daca este posibil sa se renunte complet la acest aliment.

Pentru acest studiu, primul referitor la consumul de carne de vită şi calitatea spermei, cercetătorii au analizat mostre de spermă şi chestionare de la 387 parteneri masculini ai femeilor însărcinate. Bărbaţii, născuţi între 1949 şi 1983, au dat informaţii referitoare la dieta mamelor lor în timpul sarcinii, primindu-se si ajutorul mamelor acestora dacă era posibil.

carnea  si fertilitatea masculinaConcentraţia spermei la barbatii cuprinsi in studiu a fost invers proporţională cu cantitatea de carne de vaca pe care mama o consumase săptămânal. Fiii mamelor care consumaseră mai mult de şapte mese conţinând carne de vacă pe săptămână, in timpul sarcinii, aveau o concentraţie a spermei mai mică cu 24,3%. Iar proporţia bărbaţilor cu o concentraţie a spermei scăzută era de trei ori mai mare printre fiii femeilor care consumaseră mai mult de şapte mese cu carne de vită, în comparaţie cu bărbaţii ale căror mame consumaseră mai puţină carne de vită în timpul sarcinii.

Chiar dacă niciunul dintre bărbaţi nu era infertil (in studiu au fost cuprinsi doar barbati care concepusera deja un copil), 18% dintre cei ai căror mame consumaseră mai multă carne de vită au fost clasificaţi drept ,,sub-fertili" conform standardelor elaborate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Autorii studiului nu ştiu încă cu precizie dacă hormonii anabolici din carnea de vită pot explica rezultatele. Majoritatea cărnii americane consumate de aceste femei în timpul sarcinii fusese supusă unui tratament cu hormoni totuşi. Carnea de vită de asemenea conţine resturi de pesticide şi alte chimicale industriale provenite din alimentatia animalelor sacrificate si poluare.

Următorul pas in acest studiu constă în repetarea studiului cu bărbaţi născuţi în Europa după 1988, când astfel de hormoni au fost interzişi. Dacă în urma noului studiu se va observa aceeaşi asociere, atunci aceasta nu se poate datora hormonilor din moment ce aceştia nu mai erau folosiţi la vremea respectivă, si se va determina clar daca carnea, in general, afecteaza fertilitatea sau doar carnea de la animale care au fost stimulate in crestere hormonal. 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole