altui medic. In mod uzual in cabinetul medical are loc o discutie detaliata in care ii cuplului ii sunt precizate procedurile, riscurile si sansele de succes ale tratamentului propus. Sunt controlate initial premizele pentru efectuarea tratamentului si, la nevoie, sunt efectuate investigatii complementare.

Cand este recomandata FIV

Ferilizarea in vitro - FIV - este utilizata in general de cuplurile care nu au putut concepe un copil dupa cel putin un an de incercari sau care au una sau mai multe din urmatoarele probleme:
1. tubul falopian este blocat sau prezinta deformari ale anatomiei pelviene;
2. femei carora li s-au legat trompele cat si barbatii care au suferit o operatie de vasectomie;
3. daca sa constatat infertilitate masculina severa (cantitate mica de spermatozoizi produsi sau o motilitate scazuta a acestora);
4. procedeul de stimulare ovariana a esuat de cateva ori;
5. femei cu varsta de peste 38 de ani;
6. cantitatea si calitatea slaba a ovulelor. Aceasta problema se poate rezolva prin FIV sau FIV folosind ovulele donate de o alta femeie;
7. endometrioza severa, poate afecta si fertilizarea ovulului si implantarea embrionului in uter;
8. forma anormala a uterului, fibroamele uterine sau expunerea fetusului la dietilstilbestrol (DES);
9. infertilitatea inexplicabila.

Etapele FIV

FIV cuprinde o etapa de inhibare hormonala si o etapa de stimulare ovariana. Terapia de inhibare hormonala ovariana incepe dupa o prealabila ecografie efectuata la pacienta si excluderea unei infectii prezenta in sperma barbatului. Aceasta etapa dureaza in medie 2 saptamani si are rolul prevenirii unei ovulatii precoce. Urmeaza apoi etapa de stimulare ovariana. Tratamentul incepe cu medicamente din grupul analogilor Gn-RH (Suprefact) care realizeaza o inhibare a axului hipotalamo-hipofizar (pentru a nu exista riscul unei ovulatii premature). Rezultatul este inhibarea hipofizei, dupa care urmeaza administrarea de Pergonal pentru cresterea foliculara.

Terapia de stimulare hormonala ovariana, cuprinde in prima saptamana injectii de stimulare hormonala ce se efectueaza zilnic. Apoi urmeaza o asa numita monitorizare a ciclului, efectuandu-se la anumite intervale de timp, controale ecografice si hormonale. Doza de hormoni aplicata se individualizeaza in functie de aceste rezultate. Aceste controale se efectueaza pana ce se obtin valori optime in ceea ce priveste marimea si numarul foliculilor, si respectiv valorile hormonale din sange.
Urmarirea dezvoltarii foliculare se va face cu ajutorul ecografului, in acelasi timp realizandu-se si o dozare a concentratiei hormonilor (in special, nivelul estradiolului). In functie de rezultatele obtinute in urma monitorizarii, se va stabili doza de Pergonal ce se va injecta in urmatoarele zile. Cand foliculii ovarieni ajung la dimensiuni de 20-25 mm diametru, grosimea andometrului la cel putin 8 mm, atunci se realizeaza declansarea ovulatiei cu ajutorul preparatului Corigon (5000-10000 UI).

La 36 de ore de la administrarea HCG, se realizeaza procedeul de recoltare a ovocitelor (Aspiratia ovocitelor), procedeu care se numeste punctie foliculara. Aceasta tehnica se realizeaza prin vagin sub control ecografic si anestezie. Aspiratia ovocitelor se va face in sala de operatii, aflata langa laboratorul de fertilizare "in vitro" si dureaza 10 - 20 de minute. Aspiratia pe cale vaginala este metoda cea mai acceptata in acest moment. Se realizeaza cu anestezie locala la nivelul colului uterin, putandu-se completa cu anestezie generala (in functie de optiunile pacientei). Aspiratia vaginala se face sub control ecografic. Aspiratia pe cale laparoscopica se realizeaza sub anestezie generala. Ambele metode prezinta aceleasi procente de reusita, de aceea in centrul medical "MED NEW LIFE" realizam aspirarea pe cale vaginala, cea laparoscopica avand indicatii foarte stricte. Ovocitele se evidentiaza apoi la microscop si se introduc intr-un mediu special de cultura.

In aceeasi zi, partenerul va recolta sperma, la spital sau acasa, intr-un recipient special. Pentru o calitate mai ridicata a spermei, este necesara o abstinenta de 2-4 zile inainte de recoltare. Dupa o pregatire speciala, spermatozoizii sunt pusi in contact direct cu ovocitele. 

Dupa aproximativ 18 ore se controleaza daca a avut loc fecundarea ovocitelor. Ovocitul fertilizat prezinta 2 pronuclei, care reprezinta materialul genetic ce provine de la ovocite si de la spermatozoid, iar dupa 24 de ore se mai efectueaza o examinare microscopica pentru a urmari dezvoltarea embrionara. Acesta se considera ca este primul stadiu in dezvoltarea embrionului.

fetus rezultat in urma FIVDupa aproximativ 48-72 ore de la punctia foliculara, 2-4 din embrionii viabili (se transfera mai multi embrioni pentru a creste sansele de reusita), deja ajunsi in stadiul de diviziune la 2 sau la 4 celule, sunt depusi in cavitatea uterina pe cale vaginala, tehnica numita embriotransfer. Acesta consta in introducerea unui cateter (tub) subtire in uter, transvaginal, prin care embrionii sunt injectati in cavitatea uterina. Dupa introducerea embrionilor, este recomandat repaus la pat cateva ore. Este contraindicat consumul de lichide in mod excesiv, pentru a preveni cresterea presiunii in vezica urinara.Acest procedeu nu necesita anestezie, deoarece este o manevra extrem de blanda, care nu produce durere si de regula dureaza mai putin de 1 ora.

Dupa embriotransfer este nevoie de un tratament special pentru sustinerea dezvoltarii embrionului cu hormoni (cu estrogeni si progesteron) - injectabil, oral, local sau combinat. Dupa 12-14 zile de realizarea embriotransferului, se efectueaza analize sanguine pentru a se diagnostica sarcina (daca beta-HCG este pozitiv, se verifica rezultatul printr-o ecografie). Daca nu s-a obtinut sarcina, trebuie asteptat inca un ciclu pana la urmatorul tratament. Numarul incercarilor la aceasta metoda nu este limitat.

Rata de reusita a FIV se situeaza intre 25-30% si este dependenta de cauzele care determina sterilitatea. Datorita numarului mare de embrioni transferati prin FIV, exista si sansa dezvoltarii unei sarcini multiple cu gemeni, tripleti sau mai mult.

Congelarea embrionilor ramasi neutilizati in FIV

In stimularea medicamentoasa ovariana se obtine un numar mare de foliculi ovarieni, ceea ce va duce si la obtinerea unui numar mare de embrioni. Sansele de obtinere a sarcinii sunt mai mari cand se introduc mai multi embrioni la nivelul cavitatii uterine. Embrionii care nu s-au folosit se pastreaza intr-un congelator, pe o perioada nelimitata, congelarea facandu-se la o zi dupa obtinerea lor. Se pastreaza numai acei embrioni care sunt normali si care prezinta o diviziune celulara normala.

Embrionii se decongeleaza si se folosesc cand tratamentul a esuat. In cazul in care s-a obtinut sarcina si cuplul este interesat de o noua sarcina, aceasta congelare ajuta la obtinerea ei fara un nou tratament medicamentos si o noua aspiratie.
Reintroducerea embrionilor decongelati se realizeaza in ziua a 17-18-a a ciclului. Embrionii se decongeleaza cu o zi inainte sau chiar in ziua reintroducerii lor in cavitatea uterina.

Totusi anumiti medici specialisti renumiti nu recomanda folosirea embrionilor congelati, deoarece nu se cunoaste efectele ce pot aparea la un copil rezultat in urma unui FIV in care sau folosit embrioni congelati.

Efecte secundare si riscuri ale FIV

Sarcinile multiple (gemelare, triple) sunt mai frecvente după FIV, reprezentand cam 25% din sarcini. Riscul de avort dupa FIV este de 20%, ca şi in sarcinile naturale, iar riscul de sarcina ectopica este de 0,5%.

Reactiile ce pot aparea la aspiratia ovocitelor sunt urmatoarele: senzatie dureroasa sub forma de jena locala, aparitia unor infectii sau hemoragii minore. In rare cazuri (<1%) se pot intalni urmatoarele complicatii ca urmare a punctiei foliculare: lezare de vase de sange, vezica urinara, intestin subtire, intestin gros.

Riscul major al acestui tratament este producerea hiperstimularii ovariene, care poate sa apara la 1-2 zile dupa aspirarea ovocitului, pana la maxim doua saptamani. Acest fenomen se manifesta, de obicei, prin cresterea in volum a abdomenului, hipertrofie ovariana si posibila acumulare de lichid la nivel abdominal. Aceste simptome nu necesita neaparat spitalizare, repausul la pat si administrarea unor cantitati suficiente de lichide fiind singurele remedii.

In cazul in care se detecteaza prezenta unor chisturi ovariene, se recomanda intreruperea tratamentului. De obicei, consultatia si ecografia prealabile inceperii tratamentului exclud o astfel de patologie.

Oameni de stiinta recunoscuti din acest domeniu ar dori ca bebelusii nascuti prin FIV sa fie examinati periodic din punct de vedere medical, deoarece ei inca nu stiu daca FIV poate duce la probleme de dezvoltare sau de sanatate la acesti copii.  Ei cred ca ar putea exista anumite riscuri de sanatate pentru copii creati din embrioni congelati si un risc de infertilitate la baietii creati prin metoda injectarii intracitoplasmatice a spermatozoidului, utilizate in cazuri de subfertilitate a barbatului.

Indicatii pentru momentul aspiratiei ovocitelor in FIV

Este necesara intreruperea activitatii sexuale 2-3 zile inainte de aspiratie. Pacienta se interneaza in ziua aspiratiei, dupa repaus digestiv absolut (fara solide, lichide incepand cu ora 24).

Dupa realizarea aspiratiei, pacienta va ramane cateva ore in clinica sub observatie, externarea facandu-se in functie de starea pacientei. Embrionii se introduc in uterul pacientei la un interval de 48 de ore de la aspiratie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole