O cercetare stiintifica avand ca subiect infertilitate, studiu la care au participat peste 12.000 de cupluri din Paris a condus la descoperirea unei legaturi puternice intre varsta barbatului si sansele acestuia de a concepe. Studiul releva ca procentul pierderilor de sarcina creste semnificativ in cazul barbatilor de peste 35 de ani, iar in cazul barbatilor de peste 40 de ani sansele ca partenera sa ramana insarcinata scad drastic.

Ceasul biologic al barbatilor incepe sa ticaie in jurul varstei de 35 de ani, cand rata sarcinilor ajunge la 19,5%, la 40 de ani, rata coboara pana la 12%. Rata sarcinilor este si mai afectata cand tatal depaseste varsta de 45 de ani, ajungand la doar 3%. Varsta femeii a fost considerata pana acum principalul factor care afecteaza fertilitatea, iar acum se ia in considerare si varsta tatalui.

Fertilitatea barbatilor dupa 35 ani

Potrivit doctorului Jacques Mouzon, autorul studiului, cercetator la Institulul francez pentru Studii Medicale: ''Oamenii sustin ca barbatii sunt fertili pana la o varsta foarte inaintata, eventual pana la 90 de ani.''  ''Poate fi adevarat uneori, dar produsul este diferit, si apar mai multe anomalii ale materialului genetic, pe masura ce barbatul inainteaza in varsta'' declara specialistul. Des O'Conner si Paul McCartney au tinut paginile ziarelor cu performanta de a avea copii la 72, respectiv 61 de ani.  Doctorul Allan Pacey, de la Universitatea din Sheffield, nu considera suprinzatoare rezultatele studiului.  ''O serie de documente indica faptul ca barbatilor in varsta le este tot mai greu sa aiba copii. Un studiu din 2000 arata ca o data ce ai atins 40 de ani, esti doar pe jumatate mai capabil sa ai un copil decat un barbat de 25 de ani.''

Unul din 10 copii din Marea Britanie, de pilda, sunt nascuti din tati de peste 40 de ani. Varsta medie la care barbatii concep copii in Anglia si Marea Britanie este de 32 de ani.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole