Este adevarat ca tratamentele de fertilitate reprezinta un adevarat carusel emotional? Pentru cei mai multi oameni asa este. In timp ce urmeaza asemenea tratamente de fertilitate, majoritatea cuplurilor isi petrec lunile parcurgand un adevarat ciclu de speranta si dezamagire a carui punct central il reprezinta calendarele de ovulatie si menstruatie.

Pentru cei doi parteneri implicati in tratamentul de fertilitate, lumea incepe sa se reduca la programul foarte incarcat de teste si tratamente pe care inseminarea artificiala sau alte proceduri cu efect similar, le impun. Vacantele, educatia si chiar si carierele lor sunt lasate la o parte pentru a-si dedica majoritatea timpului visului de a avea un copil.

Din pacate, unii pot descoperi ca problemele de infertilitate prelungite aduc cu ele si sentimente negative precum durerea, mania si frustrarea, sentimente ce ajung sa le invadeze fiecare coltisor al vietii, erodandu-le increderea de sine si relatia cu partenerul.

In aceste conditii, daca esti nevoita sa urmezi un asemenea tratament trebuie sa realizezi si sa accepti ca atat tu cat si partenerul tau veti avea parte de destule suisuri si coborasuri. In aceste conditii trebuie sa va analizati foarte bine dorinta amandorura de a deveni parinti si chiar sa luati in considerare aderarea la un grup de sprijin, grup compus din oameni care trec prin ceea ce treceti si voi.

De ce femeile par sa sufere mereu mai mult decat partenerii lor?

In primul rand pentru ca cele mai multe femei sunt crescute inca de mici in ideea ca odata si odata vor fi si ele la randul lor mamici si ca vor avea cel putin un copil. Astfel, inca de mici, ele sunt inconjurate de imagini ce sunt create special pentru a le dezvolta simtamintele materne indiferent daca este vorba de jucarii, invatamintele parintilor, invatamintele religioase, reclamele de la televizor, etc. Apoi instinctele materne si necesitatile sufletesti de a avea propriul copil pe care sa cresti si sa il ingrijesti incep sa se dezvolte si sa se accentueze odata cu trecerea anilor.

In aceste conditii, pentru majoritatea femeilor, maternitatea face parte din ele si este un important element al existentei lor in timp ce pentru altele este cea mai importanta ambitie din viata lor. Mai mult, pana si femeile care nu isi doresc sa devina mame, sunt constiente de asteptarile pe care societatea le are din partea lor si uneori au si ele porniri de a deveni mame.

Presiunea in directia casatoriei si maternitatii poate fi imensa - pana acolo incat, unele femei care nu au capacitatea de a da nastere unui copil se pot simti marginalizate, excluse, ca si cand ceva nu este in regula cu ele.

Pe de alta parte, barbatii nu sunt crescuti in acelasi sistem. Ei nu sunt educati pentru a a avea o familie si pentru a creste copii, unora chiar le este suprimata aceasta tendinta tocmai prin prisma educatiei primite. Dar si la ei exista instinctul de a procreea.

probleme de fertilitateCe-i drept, un barbat s-ar putea sa simta aceleasi frustrari si dezamagiri ca si partenera sa, pe masura ce, cei doi, trec prin inca un ciclu de tratamente si lasa in urma inca o luna in care nu au reusit sa conceapa un copil. Totusi barbatul are tendinta de a-si vedea rolul in cuplu altfel, el se considera un sprijin pentru partenera sa si chiar si atunci cand sufera, el nu isi recunoaste sentimentele in acelasi fel. Insa, daca problema de fertilitate ii apartine in mod clar (slaba calitate a spermatozoizilor spre exemplu) atunci este foarte probabil ca imaginea sa aiba de suferit.

Studiile recente au aratat ca femeile cu probleme de fertilitate sufera de anxietate si depresie intr-o masura similara doar femeilor suferinde de cancer, afectiuni ale inimii sau HIV. Un posibil motiv pentru aceasta situatie il reprezinta cerintele fizice la care este supusa femeia in timpul tratamentelor de fertilitate - teste de sange, tablete, injectii zilnice cu hormoni, ultrasunete, prelevarea de ovule precum si eventuale operatii chirugicale, adica tot atatea surse de stres emotional.

Pe de alta parte, rareori se intampla ca societatea sa recunoasca suferinta pe care o implica infertilitatea, asa ca indivizii care fac parte din cuplurile ce nu pot avea copii sunt deseori pusi in postura in care sa isi ascunda sau chiar sa isi nege durerea , lucru ce nu face decat sa accentueza sentimentele de durere si izolare.

Viata sexuala - de la placere la sarcina de serviciu

Multe cupluri descopera ca odata ce incep incercarile pentru a avea un copil, viata lor se schimba, iar placerea propriu-zisa a comuniunii dintre cei doi tinde sa dispara. Si cum in tratamentele de fertilitate se cere de multe ori sa intretii raporturi sexuale la momente foarte precise, romantismul si starea specifica sunt foarte greu de obtinut.

Asa ca daca observi ca viata voastra sexuala se duce de rapa si ca romantismul a zburat de mult din viata voastra, este cazul sa luati o pauza de la tratamentul de fertilitate pentru cel putin o luna sau doua sau macar cand faceti dragoste  incercati sa nu va ganditi ca acum trebuie sa concepeti un copil. Folositi timpul astfel incat sa va consolidati din nou relatia si sa readuceti in ea dragostea si simtamintele pozitive care v-au unit de la bun inceput.

Nu uita ca aceasta criza este doar una temporara si ca mai devreme sau mai tarziu se va rezolva, si odata ce criza va trece, voi, adica tu si partenerul tau va trebui sa va continuati relatia.

Oricum, daca aceste dificultati persista, este indicat sa vorbesti cu partenerul tau si eventual chiar sa recurgeti la o consiliere relationara din partea unui consilier specializat.

Ce sa spui cand oamenii intreaba...

Vor fi multi care va vor intreba, atat pe tine cat si pe partenerul tau cand si daca vreti sa faceti un copil. Pentru voi, care va doriti atat de mult sa strangeti in brate acel mic miracol pe care inca nu l-ati primit, s-ar putea sa para o intrebare foarte sadica insa la urma urmei nu au nici o intentie rea atunci cand va intreaba. La urma urmei ei nici nu stiu problemele pe care voi le intampinati iar daca le cunosc, vor dori sa stie cum merg lucrurile.

Oricum, a raspunde la asemenea intrebari poate fi dureros mai ales in cadrul intalnirilor sau la reuniunile de familie acolo unde, de cele mai multe ori, discutiile se axeaza pe copii. In aceste conditii raspunsurile trebuie sa fie simple: "lucram la asta", "inca ne antrenam" sau " voi veti fi primii care vor afla atunci cand vom avea vesti bune".

Pe de alta parte, daca nu ai retineri in a discuta problemele prin care treceti si crezi ca interlocutorul (sau interlocutorii) sunt persoane capabile sa inteleaga problemele prin care treceti in aceste momente, nu te opreste nimic sa discuti deschis si sa dai si explicatii cat mai detaliate. Discutiile pe asemenea teme va pot ajuta atat pe tine cat si pe partenerul tau sa fiti mult mai relaxati.

Este bine de mentionat si faptul ca pot exista momente la adunarile de familie, ce pot fi deosebit de dureroase, mai ales daca toate rudele tale au avut copii in ultimii ani sau daca esti mereu invitata la botezuri si alte aniversari ale micutilor. In asemenea situatii cel mai bine este sa eviti asemenea intalniri si in acest fel sa te protejezi de foarte multa suferinta inutila.

Ati ajuns sa va certati datorita costurilor prea mari ale tratamentelor de fertilitate?

Chiar si in cele mai bune perioade, grijile financiare pot exercita o presiune foarte mare asupra cuplurilor si a relatiilor. Din pacate tratamentele de fertilitate sunt foarte scumpe si acest fapt combinat cu grijile materiale zilnice poate duce la un conflict cu o escaladare foarte rapida pana la un nivel aproape insuportabil.

Impune-ti sa vezi lucrurile asa cum sunt si ia impreuna cu partenerul tau cea mai buna decizie. Spre exemplu, in Statele Unite fertilizarea in vitro ajunge pana la 12.000 de dolari per ciclu de fertilizare, ceea ce poate fi extrem de costisitor in conditiile in care multe femei au nevoie de mai multe cicluri de fertilizare pentru a ramane gravide. Nu poti sa te supra-soliciti prin munca si stres pentru a face rost de bani pentru tratamentele de fertilitate, deoarece stresul si oboseala sunt dusmanii fertilitatii.

Pentru a putea contracara problemele financiare, tu si partenerul tau trebuie sa colaborati si sa va faceti un plan financiar pentru a vedea daca va permiteti un tratament de fertilizare.

In plus puteti sa va puneti urmatoarele intrebari?

- suntet gata sa va sacrificati toate economiile pentru a avea un copil?
- sansele de a avea un copil, chiar si prin inseminare artificiala, sunt suficient de mari pentru a justifica investitia?
- sunteti capabili sa imprumutati bani si aveti capacitatea de a-i returna pentru a investi in tratamente de fertilitate?
- daca tratamentele de fertilitate vor esua, va vor ramane suficienti bani pentru a incerca o adoptie?

Nu uita ca desi dorinta de a avea un copil este foarte mare, trebuie sa existe in continuare o abordare rationala a problemei.

Am urmat tratamente de fertilitate in ultimii doi ani, cand trebuie sa ne oprim?

A renunta la un vis si la un dor al sufletului este foarte dificil, iar gama extinsa de tehnologie medicala ce exista in ziua de azi duce foarte multe cupluri in ispita de a incerca luna dupa luna si an dupa an, in speranta ca li se va indeplini dorinta si vor avea un copil. Din nefericire, pana la o treime din cuplurile care urmeaza tratamente de fertilizare nu vor aduce niciodata un copil pe lume.

Cel mai probabil, asa cum un partener va fi fost cel mai dornic sa incepeti tratamentele, celalalt va trebui la un moment dat sa se ancoreze in realitate si sa inteleaga cand trebuie sa renuntati. Este o decizie dureroasa si greu de acceptat, insa in final este necesara.

Pana la urma trebuie sa invatati sa comunicati cat mai bine unul cu altul si amandoi cu medicul curant. Veti intelege atunci cand trebuie sa renuntati.

Daca nu reusiti sa concepeti un copil chiar si in urma tratementelor de fertilitate, nu disperati exista si solutia adoptiilor, sunt multi copii care au nevoie de parinti care sa ii iubeasca.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole