Infertilitatea este de obicei definita ca fiind incapabilitatea unei femei de a concepe un copil, dupa incercari repetate timp de un an. Infertilitatea este o conditie a sistemului de reproducere care nu poate indeplini functia de concepere de copii. Sarcina este un proces foarte delicat si complex si poate fi influentat de mai multi factori: sanatatea spermei la barbati,c ea a ovarelor la femei si a trompelor uterine, abilitatea oului fertilizat (embrionului) sa se implanteze in ovar, si capacitatea acestuia de a se mentine sanatos.

Este infertilitatea o problema?

Este o idee generalizata ca infertilitatea cuplului se datoreaza femeii, dar in realitate, doar in unul din trei cazuri de infertilitate, problema este doar le femeie, in unul din trei cazuri cauza infertilitatii este barbatul, iar in restul cazurilor cauza infertilitatii cuplului nu are cauze necunoscute.

Infertilitatea la barbati

Cauza principala ce poate determina infertilitatea la barbati este azoospermia (nu se produc spermatozoizi) sau oligospermia (numarul spermatozoizilor este insuficient). In alte cazuri celulele spermatozoide pot fi malformate sau mor inainte de ajunge la ovul pentru a putea fecunda. In rare cazuri, infertilitatea este cauzata de fibroza chistica sau de boli genetice.

Infertilitatea la femei

Cele mai frecvente cauza de infertilitate la femei sunt reprezentate de tulburarile de ovulatie sau trompele uterine blocate, cand o femeie are inflamatie pleviana sau endometrita. Anomaliile congenitale (defectele de la nastere) ale structurii uterului, fibromul uterin sau imbatranirea sunt de asemenea cauze importante ale infertilitatii. Ovarele femeilor de peste 35 de ani nu mai au aceeasi capacitate de producere a ovulelor.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4