Au trecut circa 50 de ani de cand a inceput revolutia chimicalelor si a plasticului - o gama de material si produse ce ne-au schimbat viata intr-un mod greu de imaginat chiar si pentru cel mai imaginativ scriitor SF de la inceputul secolului.

Totusi, aceasta revolutie ce ne-a asigurat un grad ridicat de comfort, asemenea multor altor inventii similare, nu a venit fara anumite parti negative, pe care, in ziua de azi le resimtim cu totii.

Chimicalele si fertilitatea

Oamenii de stiinta au descoperit ca multe din elementele care ne asigura confortul de zi cu zi, risca sa ne priveze in curand de cea mai importanta necesitate pentru viitorul nostru: fertilitatea.

Motivele de ingrijorare sunt cu atat mai mari pentru aceia care lucreaza in zone cu expunere ridicata la chimicale. Insa nici persoanele ce traiesc si activeaza intr-un mediu normal nu sunt lipsite de riscuri, cu atat mai mult cu cat ultimile descoperiri arata ca expunere pe termen lung la substantele nocive din viata de zi cu zi este la fel de nociva pentru fertilitate si poate duce la sterilitate, pierderi repetate de sarcina, anormalitati ale spermei precum si o scadere vertiginoasa a numarului de spermatozoizi.

Insa cea mai socanta descoperire este ca aceste schimbari interne asociate cu pierderea fertilitatii apar si incep sa se dezvolte inca de cand ne aflam in uter, un motiv in plus, in sprijinul adeptilor ideii ca infertilitatea apare in special la cuplurile aflate in jurul varstei de 20 de ani. Pentru acestia este evident ca problema a aparut cu foarte multa vreme inainte.

mediul influenteaza fertilitatea

In aceste conditii putem afirma ca problemele de fertilitate sunt multifactoriale in ideea ca ele nu pot fi identificate doar dupa o singura cauza. In fapt, orice, pornind de la materialul genetic de baza si terminand cu stilul de viata si cu mediul exterior la care individul este expus tot timpul pot fi tot atatea cauze pentru infertilitate si ceea ce este mai grav, este ca, cu atatia factori de influenta in jur nu putem estima corect care dintre ei si in ce cantitate joaca un rol negativ in ceea ce priveste fertilitatea.

Cum sunt hormonii nostri influentati de chimicale

Cele mai ingrijoratoare efecte asupra noastra le au acele chimicale pe care expertii le denumesc "disruptoare de hormoni", ceea ce inseamna ca acele chimicale fie blocheaza, fie mimeaza efectele hormonilor respectivi sau pur si simplu schimba nivelul hormal al acestora. Unele chimicale pot chiar imita efectul estrogenilor naturali. Iar acesta reprezinta un risc deosebit de mare pentru fragilul echilibru necesar pentru crearea unei noi vieti. In aceeasi directie, unele chimicale pot juca si rolul de "disruptoare endocrine" interferand cu instructiunile genetice complexe care ghideaza dezvoltarea organelor genitale masculine sau feminine atunci cand fatul se afla inca in uter.

Alte tipuri de chimicale isi intra in rol in momentul in care individul ajunge la pubertate, putand provoca, la femei, spre exemplu maturizarea prematura precum si anumite boli precum endometrioza sau sindromul ovarian polichistic. Insa efectele pot ramane ascunse pana in momentul in care femeia va incerca sa procreeze.

Cand suntem prea expusi?

O mare greseala comisa destul de des in trecut era cea referitoare la doza de expunere. Practic se considera ca este vorba de o singura doza toxica. In plus foarte multi medici nici nu luau in considerare iar unii nu iau nici acum faptul ca una din sursele de infertilitate poate avea legatura cu mediul inconjurator.

In ultima vreme insa, aceasta situatie este pe cale sa se schimbe. Noile descoperiri precum si interesul crescut al expertilor in domeniu, care au tras deja un semnal de alarma si au solicitat o schimbare radicala in randul medicilor. Practic se cere regandirea rolului pe care il au chimicalele ce ne inconjoara asupra mediului in care traim si in mod direct asupra noastra.

Daca incercam sa privim in viitor, este posibil ca undeva, peste ani buni, oamenii sa poata sa isi verifice starea de sanatate si sa afla singuri cat de afectati sunt de chimicalele din mediu iar acele informatii ar putea fi de ajutor in luarea unor decizii corecte.

Ce poti face tu?

Nu trebuie sa traiesti cu iluzia ca va veni cineva care va rezolva problema chimicalelor. In practica de zi cu zi, tu si partenerul tau sunteti singurii care puteti avea grija de voi insiva evitand sa folositi anumite produse periculoase.
Iata in continuare cateva categorii de astfel de produse.

Parfumurile si fertilitatea

Parfumurile sintetice folosite in produsele de curatat cum ar fi spre exemplu, detergentii de rufe sunt de cele mai multe ori combinate cu produsul de curatare propriu-zis printr-o substanta chimica numita phthalates. "Fabricantii produsului au un tel precis in ceea ce priveste parfumul: sa il mirosi atunci cand deschizi ambalajul, cand pui doza de detergent in masina de spalat dar si atunci cand incepi sa iei la purtat hainele spalate cu detergentul lor" afirma Martin Wolf, directorul de produse si tehnologii ecologice la Compania Seventh Generation, care creaza si produce produse de curatare non toxice si care nu afecteaza mediul inconjurator."In realitate, parfumurile se disipa foarte repede in aer, dar daca sunt combinate cu phthalates ele se lipesc de tesatura si evident dureaza mai mult" a mai precizat Wolf.

De asemenea, trebuie adaugat faptul ca nici odorizantele nu sunt mai prejos, continutul lor fiind foarte daunator sanatatii. O alternativa fiind folosirea unei substante naturale pentru indepartarea mirosului, asa cum ar fi bicarbonatul de sodiu.

Surfactantii pe baza de petrol

Grupa alchil phenoxi ethoxilatilor (APE), desi este mai putin cunoscuta, pare sa fie totusi destul de periculoasa pentru organismul uman.
Practic, rolul surfactantilor este sa rupa mai repede tensiunea superficiala a apei. Acestia se regasesc cu precadere in detergentii dar si in balsamurile de rufe.

Din pacate, in urma studiilor efectuate pe animale, surfactantii s-a dovedit ca au efect negativ asupra organismului, reducand atat numarul de spermatozoizi cat si dimensiunea testiculelor. Mai mult, deoarece aceasta gama de chimicale nu este biodegradabila, APE ramane in apa in care au fost spalate rufele si continuand sa polueze.

Si daca argumentele de mai sus nu par convingatoare, iata si cireasa de pe tort: nonoxil-9, un compus chimic din familia APE este folosit ca si spermicid in industria de profil.

Solventii

Solventii folositi in multe substante de curatat geamurile, covoarele, suprafetele dure sau in cele utilizate pentru degresarea cuptoarelor, contin EGBE, sau 2-butoxietanol. "Acesti solventi care, in reclamele de la televizor le vezi trecand instant prin straturile de murdarie si lasand in urma suprafetele imaculate, pot la fel de bine sa treaca de piele si sa intre in organism" afirma Devra Lee Davis, Directorul Centrului de Oncologie din cadrul Institutului de Cancer al Universitatii din Pittsburg dar si profesor de epidemiologie la Scoala de Sanatate Publica. "Studiile desfasurate in China, acolo unde fertilitatea este monitorizata cu foarte mare atentie, au aratat o legatura directa intre scaderea fertilitatii si solventi, la femeile ce au fost expuse unui mediu plin de chimicale".

A face alegeri sigure

Daca doresti sa ai un copil, este bine sa acorzi o atentie deosebita mediului in care traiesti. Nu trebuie sa uiti ca, pe de o parte, reproducerea este un proces extrem de sensibil si complicat iar pe de alta, desi chimicalele sunt testate fiecare in parte ca si nivel de toxicitate, noi suntem expusi in acelasi timp la mai multe chimicale, iar efectele acestora, combinate, asupra organismului, pot fi destul de imprevizibile.

Este indicat sa iti alegi produsele pe care le folosesti pentru intretinerea casei cu grija, alegandu-le pe acelea care au cea mai mica concentratie de chimicale toxice.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole