Cunoscuta de mult timp, metoda calendarului se bazeaza pe calendarul ovulatiilor anterioare pe care femeia le-a avut. In ciuda faptului ca multi folosesc metoda calendarului ca si metoda contraceptiva, "calendarul" este si o foarte buna solutie pentru cei care doresc sa procreeze un copil. Astfel, pe baza observatiilor mai sus amintite se poate crea un grafic destul de precis al perioadelor de ovulatie pentru a vedea cand apare perioada fertila de maxima  fertilitate. Un contact sexual neprotejat in perioada de maxima fertilitate are sansele cele mai ridicate pentru a determina o sarcina. 

In mod practic, metoda calendarului cere pastrarea unei evidente precise pe calendar a perioadelor de ovulatie si a menstruatiilor, iar precizia depinde de cat de regulat este ciclul menstrual al femeii. Insa trebuie tinut cont de faptul ca o imagine clara asupra graficului de ovulatie se obtine numai dupa mai multe luni de observatie, in cazul unui ciclu neregulat este nevoie de o perioada de oscilatie si mai mare.

metoda calendarului

Cum sa notati si cum cititi calendarul ovulatiei

Prima zi a ciclului menstrual esti si prima zi de evidenta, care se incercuieste in calendar iar acest obicei se pastreaza pentru cel putin 7-8 luni. De asemenea se va tine si evidenta numarului de zile ale fiecarui ciclu menstrual si se vor nota si acestea in calendar.

Dupa trecerea a cateva luni, in fuctie de cat de precisa este perioada in care apare ciclul menstrual, se poate determina si ziua in care incepe ovulatia. Adica se va lua durata celui mai scurte perioade dintre menstruatii si se va scadea 14 din numarul total de zile iar rezultatul se va adauga la prima zi de ciclu menstrual si astfel se va obtine cu aproximatie ziua cand va incepe ovulatia. Ceea ce se stie relativ sigur despre ciclul menstrual este ca din ziua cand are loc ovulatia si pana la aparitia menstruatiei trec aproximativ 14 zile.

De exemplu daca cel mai scurt interval dintre menstruatii este de 28 de zile, se va scadea 14 ceea ce ar insemna ca raman 14 zile care se adauga la data primei zile de ciclu menstrual si astfel rezulta ca la 14 zile dupa prima zi de ciclu menstrual are loc si ovulatia.

Cu cat este mai determinata mai precis ziua ovulatiei cu atat sansele de a ramane insarcinata sunt mai mari, datorita faptului ca perioada de viabilitate a ovulului este de aproximativ 24-48 de ore.
De buna seama inca ca, metoda calendarului nu este foarte precisa si se recomanda a fi folosita si cu alte metode de determinare perioda fertila, cum ar fi metoda mucusului cervical, metoda temperaturii bazale sau chiar cu unele teste de ovulatie de determinare a aparitiei ovulatiei, ce se gasesc in farmacii.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole