O statistica relativ recenta a relevat faptul ca circa 10% din cuplurile aflate in intervalul de varsta optim pentru reproducere vor avea probleme de fertilitate. Circa 30% din cazuri sunt cauzate de probleme de fertilitate ale barbatului si cam tot atatea se datoreaza si problemelor de fertilitate ale femeii. In ceea ce priveste restul de 40%, cauzele sunt diverse, unele putand fi explicate in timp ce altele nu.

Daca ai facut regulat sex neprotejat, timp de cel putin un an (sau sase luni daca aveti peste 35 de ani) si nu ati reusit inca sa concepeti, atunci este cazul sa mergeti sa consultati un medic. Daca nu ati reusit inca sa concepeti nu este o cauza pierduta si este bine sa stii ca circa 90 % din cuplurile cu probleme ajung sa conceapa un copil pana la urma.

Citeste in continuare si poti afla cele mai comune cauze de infertilitate la femei, tratamentele dar si care este proportia cuplurilor care raman insarcinate in urma tratamentelor de fertilitate.

Endometrioza

Este o afectiune care apare cand tesuturile de pe partea interioara a uterului ( tesut endometrial) cresc in exteriorul uterului, de obicei in cavitatea abdominala - pelvica.

- posibile simptome endometrioza: unele femei nu au nici un simptom, in timp ce altele au dureri puternice in timpul ciclului menstrual sau al contactului sexual ori pot avea si dureri pelvice continue.

- posibile solutii endometrioza: medicamente pentru fertilitate combinate cu inseminare artificiala, operatii chirurgicale pentru indepartarea tesuturilor ce blocheaza tuburile, tehnologiile pentru reproducere asistata sau in ultima instanta: adoptia.

- procent de reusita: in cazul medicamentelor de fertilitate combinate cu inseminare artificiala, rata de succes se situeaza intre 8 si 17% pentru fiecare ciclu. In ceea ce priveste conceptia dupa operatie chirurgicala, procentul de succes variaza intre 20 si 50% (aici fiind incluse atat varianta conceptiei pe cale naturala cat si cea a inseminarii artificiale). Nu in ultimul rand, pentru tehnologiile de reproducere asistata, procentul de reusita se situeaza la circa 20-30%.

Problemele de ovulatie

In cadrul problemelor de ovulatie sunt incluse toate situatiile ( de cele mai multe ori hormonale) care impiedica eliberarea ovulului din ovar.

- posibile simptome: absenta sau frecventa aleatorie a ciclurilor menstruale (amenoree), sangerarile

- posibile solutii: medicamente de fertilitate si/sau fertilizarea in vitro

- procent de reusita: intre 70 si 90% dintre cupluri reusesc sa aiba parte de ovulatie in urma tratamentelor specifice si circa 20-60% dintre acestea reusesc sa conceapa.

Anomalii ale ovulelor

Daca ovulele sunt deteriorate sau daca acestea sufera de anumite anormalitati, atunci acestea nu sunt potrivite pentru a crea o sarcina. Nu trebuie uitat nici faptul ca, calitatea ovulelor scade cu trecerea anilor si avansarea in varsta.

- posibile simptome: nici una

- posibile solutii: fertilizarea in vitro, folosirea de ovule sau embrioni de la donatoare, adoptia

- procent de reusita: cuplurile care accepta solutia fertilizarii in vitro cu ovule de la donatoare au sanse de la 30 pana la 50% de procrea la fiecare ciclu de inseminare.

Sindrom polichistic ovarian

infertilitate femeiSindromul polichistic ovarian (SPO) este o afectiune in urma careia micii foliculi din ovare nu se dezvolta in foliculi mai mari, maturi. Aceasta stare se caracterizeaza si prin dezechilibre hormonale si ovulatie neregulata.

- posibile simptome ale sindromului polichistic ovarian: ciclu menstrual neregulat, crestere excesiva a parului, acnee si obezitate.

- posibile solutii: modificarea stilului de viata (dieta si exercitii), medicamentele de fertilitate si fertilizarea in vitro (FIV). Un alt tratament, relativ recent pentru sindromul polichistic ovarian foloseste un medicament utilizat in tratarea diabetului si anume metformin (Glucophage), ce poate reface ritmul ovulatiilor.

- procent de reusita: multe paciente supraponderale ce reusesc sa piarda intre 5 si 10% din masa corporala ajung sa aiba o ovulatie regulata. Pe de alta parte circa 70 pana la 90% din femeile care au luat medicamente de fertilitate au ajuns sa ovuleze, iar dintre acestea, 20-60% au ajuns sa conceapa. Din nefericire la fiecare 5 astfel de sarcini, una a fost pierduta. In plus, este bine de stiut ca medicamentele de fertilitate au ca efect secundar, nasteri multiple, de foarte multe ori.

Blocajul trompelor uterine

Blocarea sau deteriorarea trompelor uterine impiedica spermatozoizii partenerului sa ajunga la ovul, si impiedica si ovulul fertilizat sa ajunga in uter. Printre cauzele acestei afectiuni se numara bolile inflamatorii, infectiile transmise pe cale sexuala cum ar fi clamidia precum si eventualele operatii chirurgicale de sterilizare.

- posibile simptome: nici una

- posibile solutii: deschiderea pe cale chirurgicala a trompelor uterine sau fertilizarea in vitro daca operatia esueaza sau trompele sunt prea distruse.

- procent de reusita: variaza foarte mult - de la 20 la 60% - in functie de locatia si gravitatea blocajului, dar si in functie de cantitatea de tesut cicatrizat ce se formeaza la fata locului. Pe de alta parte, cuplurile care apeleaza la fertilizarea in vitro au sanse cuprinse intre 20 si 40% pentru fiecare ciclu de FIV

Alergia la sperma

Daca apare o reactie imuna la sperma si spermatozoizi - numai circa 2% din femei sufera de aceasta problema - corpul femeii va produce anticorpi ce vor distruge spermatozoizii barbatului.

- posibile simptome: nici una

- posibile solutii: inseminarea artificiala si tehnologiile de reproducere asistate.

- procent de reusita: circa 20 pana la 40% pentru cuplurile care au incercat fertilizarea in vitro.

Probleme de fertilitate inexplicabile

Daca medicul ofera un diagnostic de probleme de fertilitate inexplicabile, multi experti afirma ca acestea se pot datora greutatii prea mari sau prea mici, excesului de exercitii fizice dar si toxinelor din mediu, insa aceste afirmatii, in special cea legata de toxine nu au putut fi corelate cu date stiintifice solide.

- posibile simptome: nici una

- posibile solutii: medicamentele de fertilitate combinate cu inseminarea artificiala produc o rata de succes ce se situeaza intre 8 si 17% dintre cazuri per ciclu de inseminare. Dupa mai mult de trei ani de infertilitate sansele de a mai avea un copil scad foarte mult.

Probleme de fertilitate combinate.

Se spune despre un cuplu care are probleme de fertilitate combinate atunci cand atat barbatul cat si femeia au o problema de fertilitate

- Posibile simptome: acestea pot varia in functie de cauza problemei

- Posibile solutii: exista tratamente pentru cele mai multe probleme insa acestea depind foarte mult de la caz la caz si de la persoana la persoana.

- Procente de reusita: evident ca si acestea variaza strict in functie de natura problemei si de modul in care este tratata

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole