Asociatia SOS Infertilitatea anunta ca intalnirea anuala a organizatiei paneuropene Fertility Europe are loc in acest an la Bucurest
Asociatia SOS Infertilitatea anunta ca intalnirea anuala a organizatiei paneuropene Fertility...
Poate fi primara : si in acest caz femeia nu a ramas nici macar o data insarcinata, sau secundara daca, timp de 2 ani de la ultima sarcina, femeia nu mai ramane din nou gravida. Fie ca este vorba de o infertilitate primara sau secundara, numai un consult detaliat poate sa stabileasca cu certitudine cauzele.
Exista numerosi medici care prefera termenul de infertilitate in loc de sterilitate. Specialistii americani de exemplu considera ca sterilitatea este incapacitatea unui barbat de a fecunda si a unei femei de a ramane gravida, ceea ce este iremediabil, neputandu-se corecta, iar infertilitatea este incapacitatea femeii de a ramane insarcinata intr-un interval de 1-2 ani dar priveste si avorturile repetate si/sau nasterea unor copii morti sau neviabili, fiind insa tratabila. Exista si situatiile in care, planificandu-se contactul sexual in perioadele fertile, si nu atunci cand exista dorinta, apar anumite tulburari: la femei frigiditatea, iar la barbati tulburari de dinamica sexuala. In aceste situatii cea mai importanta este comunicarea dintre cei doi, si manifestarile de afectiune si tandrete.
1. Sterilitatea prin anovulatie la femei, respectiv sterilitatea " secretorie " la barbati, adica lipsa spermatozoizilor.
2. Obstructia tubara la femei si imposibilitatea accesului spermatozoizilor pana in trompe pentru a se intalni cu ovulul.
3.Zigotul nu se formeaza sau este purtator al unei anomalii grave.
4. Endometrul este absent sau impropriu pentru nidare.
Cea mai afectata este femeia care, prin incapacitatea de a ramane insarcinata, isi simte amenintata feminitatea, increderea in ea si implinirea atat pe plan afectiv cat si profesional. Pentru ea sterilitatea este un adevarat handicap si este profund afectata de ideea ca nu isi poate indeplini menirea, aceea de a da nastere unor urmasi. In cazul barbatilor incapacitatea de a deveni parinte este mai degraba perceputa ca o criza de personalitate. Indiferent de caz insa, ambii parteneri privesc problema sterilitatii ca pe ceva jenant, evitand sa discute despre asta cu familia sau cei apropiati, de cele mai multe ori ajungandu-se pana la izolarea fata de cei din jur.
Exista diverse tehnici medicale ce se pot folosi pentru a depasi dificultatea de a avea copii. Inainte de a cere insa un astfel de ajutor trebuie sa existe doi ani de incercari repetate fara nici o reusita. Apoi, daca problema persista, cuplul poate consulta un medic care va face o evoluare dupa numeroase discutii si dupa examenul clinic. Aceasta evaluare va permite stabilirea cauzelor sterilitatii si gasirea solutiei potrivite pentru cei doi.
Probleme ale ovulatiei sau ale trompelor. La femei, problemele de ovulatie sunt pe primul loc in lista cauzelor sterilitatii: peste 30% din cazuri. Obstructia trompelor dupa o sarcina extrauterina sau in urma unei infectii este des intalnita. Totusi, cea din urma cauza de sterilitate s-a mai diminuat in ultimii ani: folosirea prezervativului a redus numarul infectiilor sexuale care favorizeaza infectia trompelor. La femei sterilitatea poate avea si alte cauze: o endometrioza, o boala datorata prezentei tesutului uterin in afara uterului, o anomalie a colului uterin, modificari ale mucusului cervical ce impiedica trecerea spermatozoizilor sau formarea anticorpilor contra acestora.