Femeile insarcinate care sunt supuse stresului in primele saptamani ale sarcinii au un risc mai ridicat de pierdere a sarcinii, conform unui studiu efectuat in Guatemala. Acest lucru era intuit de mai mult timp dar studiile anterioare pe subiectul stresului la gravide, nu au furnizat rezultate valoroase, fiind efectuate pe gravide avand sarcini ce au trecut de 6 saptamani, in conditiile in care mare parte din pierderile de sarcina se au loc de obicei in primele 3 saptamani de sarcina, de multe ori gravida nici nebanuint ca este insarcinata. Studiul a fost realizat in decursul unui an, pe un esantion de 61 de femei, colectandu-se probe de urina de la acestea de 3 ori pe zi. Dintre cele 61 de femei, doar 22 au reusit sa ramana insarcinate. Sau pierdut 12 din cele 22 de sarcini, mai ales in cazurile la care s-a inregistrat un nivel mai ridicat al hormonului asociat cu stresul.

S-a constatat ca femeile cu un nivel ridicat de cortizol, un hormon legat de stres, sunt de 2,7 ori mai predispuse sa piarda sarcina. Pablo Nepomnaschy de la Institutul National de Sanatate a sugerat ca femeile care doresc sa ramana insarcinate ar trebui sa-si asigure un ambient armonios si linistit si sa reduca cu cat mai mult posibil nivelul de stres.

stresul gravideiReferindu-se la celelalte studii care analizeaza legatura dintre cortizol si sarcina, dr. Mary Stephenson, ginecolog obstetrician la Universitatea din Chicago, a spus ca rezultatele obtinute au fost neconcludente si unele contradictorii, unele studii facute pe animale sugerau ca stresul mareste riscul pierderii sarcinii.

Medicii specialisti au presupus existenta aceluiasi risc si la oameni, in jur de 15% din sarcini se termina cu o intrerupere brusca, riscul este crescut la 50% in cazul sarcinilor mai mici de 6 saptamani. In ceea ce priveste recomandarile din partea specialistilor, aceastia le-au sfatuit pe viitoarele mame sa-si analizeze serios modul de viata si ambientul in care isi desfasoara activitatea inainte de a lua o astfel de decizie.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole