Asociatia SOS Infertilitatea anunta ca intalnirea anuala a organizatiei paneuropene Fertility Europe are loc in acest an la Bucurest
Asociatia SOS Infertilitatea anunta ca intalnirea anuala a organizatiei paneuropene Fertility...
Doriti sa va mariti familia si chiar daca va straduiti de ceva timp, nu reusesti sa ramai insarcinata? Oare de ce, ce este in neregula cu mine sau cu sotul meu? Care sunt acele teste de fertilitate sau infertilitate pe care le poti face pentru a vedea unde este problema.
Circa 80% din problemele de infertilitate au la baza una sau mai multe din urmatoarele trei cauze:
1. Probleme de ovulatie: Femeia are ovulatie regulata, sunt ovulele bune?
2. Probleme legate de sperma: Are barbatul suficienta, este de buna calitate?
3. Disfunctionalitati ale trompelor uterine: Sunt trompele uterine deschise?
Prima intrebare la care trebuie sa se gaseasca un raspus este daca femeia are o ovulatie normala. Apar semnele normale de ovulatie? Sunt ovulele de calitate suficient de buna si cuplul a facut dragoste regulat in ultimile 5-6 zile fertile de dinainte de ziua ovulatiei?
Exista mai multe moduri in care poti afla cand si daca ai ovulatie:
1. Calculul ovulatiei - folosirea calculatorului si graficelor de ovulatiei
2. Graficul temperaturii sau metoda temperaturii bazale
3. Monitorizarea schimbarilor la nivelul mucusului cervical
4. Mittelschmerz
5. OPK Predictor de Ovulatie
Nivelul de FSH - FSH-ul este un hormon al glandei pitulitare al carui nivel creste pe masura ce se apropie menopauza iar ovarele incep sa dea semne de imbatranire.Sangele se recolteaza cat mai aproape de perioada zilei a treia de ciclu menstrual. Astfel, un nivel ridicat de FSH sugereaza ca ovarele nu raspund corect la semnalele creierului si nu dezvolta folicului pentru ovulatie. Practic, un nivel ridicat de FSH scade drastic sansele de a ramane insarcinata.
Prolactina - Aceasta este un hormon al glandei pitulitare al carui nivel poate creste la femeile cu o crestere benigna redusa a glandei pitulitare dar si la cele ce urmeaza anumite tratamente medicale.
Testarea tiroidiana - Ajuta la identificarea eventualelor probleme ce pot aparea la glanda tiroidiana, sau daca exista prea mult sau prea putin hormon tiroidian.
Testosteron, DHEAS si 17-hidroxiprogesteron - Acestia sunt androgeni (hormoni masculini) a caror prezenta poate fi verificata la femeile cu crestere excesiva de par.
Acest test de fertilitate se realizeaza de obicei intr-o clinica de fertilitate masculina sau la urolog. Ejacularea se obtine prin masturbare, intr-un borcanel de sticla steril. Cele mai bune rezultate sunt obtinute atunci cand barbatul nu a avut nici un fel de contact sexual vreme de 3 zile iar mostra de sperma ajunge la laborator la o ora de la ejaculare.
La laborator mostra este evaluata dupa criterii de volum, numar de spermatozoizi, mortalitate a spermatozoizilor si morfologie (cati au forma normala). Desi valorile normale variaza putin de la laborator la laborator. Aceste teste sunt efectuate pentru a elimina ipoteza infertilitatii barbatului si pentru a se vedea daca cuplul are nevoie de tratamente precum cel de inseminare artificiala.
Histerosalpingografia (HSG). Acesta este un soi de radiografie. Astfel se injecteaza o substanta speciala, de contrast prin cervix in uter si in trompele uterine in timp ce medicul observa pe ecran modul in care se misca substanta de contrast. HSG se face in prima jumatate a ciclului menstrual inainte de incheierea acestuia si inainte de ovulatie. HSG este util in a determina daca trompele uterine sunt deschise si daca uterul are o forma normala. De mentionat ca dupa acest test exista o usoara crestere a gradului de fertilitate.
Laparoscopia. Aceasta este o procedura chirurgicala prin care un telescop este introdus in abdomen, cel mai adesea in zona buricului si este folosit la examinarea organelor din zona pelviana. Aceasta operatie se face in general sub anestezie generala dar, in anumite cazuri se foloseste numai anestezia locala. Laparoscopia este folosita la diagnosticare dar si la tratament atunci cand, in urma rezultatelor obtinute se trece la operatie.
Sonohisterograma. Aceasta este similara HSG-ului cu exceptia faptului ca sonohisterograma se face in cabinetul medicului cu ultrasunete. Astfel, se injecteaza o solutie salina prin cervix in uter iar acesta din urma impreuna cu trompele uterine sunt examinate cu ultrasunete, rezultatele fiind afisate pe un monitor.
Testul postcoital (Huhner) cere ca un cuplu sa aiba un contact sexual cu 2-8 ore inainte de testare. PCT este facut la momentul ovulatie atunci cand mucusul cervical este subtire si receptiv la spermatozoizi. Astfel , o mica mostra este prelevata, plasata pe un slide si examinata la microscop. Daca totul este bine, inseamna ca cervixul nu este o bariera in calea fertilizarii. Daca, insa, testul releva o problema a cervixului, atunci cuplul poate beneficia de serviciile unei clinici specializata in inseminare artificiala.
Biopsia endometriala: Se recolteaza o mica mostra de tesut endometrial in a doua parte a ciclului menstrual pentru a vedea daca endometrium-ul s-a maturizat corespunzator. Daca apar nereguli, starea se numeste Defect de faza luteala, problema ce poate fi tratata cu hormoni.
Ultrasunete transvaginale (TVS) O sonda de plastic cu ultrasunete este introdusa in vagin pentru ca uterul si ovarele sa poata fi vazute pe un monitor. TVS este folosit atat pentru a cauta tumori fibroide in uter cat si pentru a identifica chisturi ovariene.
Histerectopia. In timpul acestei proceduri se introduce un telescop prin cervix in uter. Interiorul uterului poate fi astfel examinat si se pot executa procedurile chirugicale necesare cum ar fi indepartarea unei eventuale tumori fibroide sau a unui eventual tesut cicatrizat.