Cu ajutorul testelor de ovulatie se poate afla perioada fertila a femeii, informatie care poate fi folosita atat pentru conceptia unui copil cat si pentru contraceptie, testele de ovulatie va ajuta sa determinati perioada in care exista sansa cea mai mare sa ramana insarcinata. 
Aceste teste de ovulatie sau fertilitate se bazeaza pe faptul ca hormonul LH (Hormon Luteinic) se afla permanent in urina, nivelul acestui hormon crescand inaintea celei mai fertile zile din luna.

Cand femeia este pe cale de a ovula, de la nivelul hipofizei sale se descarca o cantitate foarte mare de LH, hormonul luteinizant. Acest hormon are rolul de a produce ruperea foliculului care contine ovulul si in consecinta de a il elibera pe acesta in cavitatea peritoneala de unde va fi cules de catre trompe. Eliberarea ovulului are loc la 24 maxim 48 de ore de la aceasta descarcare de LH
Pentru determinarea perioadei fertile este necesara descoperirea aparitiei nivelului cel mai ridicat al hormonului LH (Hormonul Luteinic) si implicit momentul in care exista probabilitatea cea mai mare de ovulatie.

Ce este testul de ovulatie?

Teste de ovulatie si teste de fertilitateTestul de ovulatie sau testul de fertilitate este o analiza rapida prin care se urmareste identificarea hormonului LH (luiteinizant) din urina, fapt care permite anticiparea momentului ovulatiei.
Testul de ovulatie are o precizie de 99.9%. Functionaza ca si testele de sarcina, se colecteaza urina intr-un vas mic, perfect curat se introduce testerul in urina, iar citirea se face dupa 5-10 minute, conform instructiunilor de folosire ale testului.

Daca testul este pozitiv vor aparea doua liniute rosii, daca testul de ovulatie este negativ (adica LH-ul nu a fost eliberat in cantitati suficiente pentru a produce ovulatia) va aparea o singura liniuta, cea de control.

De obicei aceasta descarcare de LH are loc la mijlocul ciclului, adica cam in ziua a 13-a a unui ciclu de 28 de zile regulat. Dar cum trebuie procedat in cazul in care ciclul nu este regulat? Sau in cazul in care femeia are ciclul mai lung de 28 de zile. Cand trebuie femeia sa faca acest test? Daca aveti ciclul neregulat trebuie luat ca referinta cel mai scurt ciclu. Adica daca ciclul vine intre 25 si 30 de zile incepeti testul in ziua corespunzatoare ciclului de 25 de zile si il repetati pana in ziua corespunzatoare celui de 30 de zile.

Testele de ovulatie se pot gasi in unele magazine online, cum este Test de ovulatie Barza .

Exista un test de ovulatie pe baza de saliva, Fertile Focus se numeste si poate fi utilizat nelimitat pentru determinarea ovulatiei. Testul de ovulatie Focus realizat cu ajutorul salivei poate fi folosit in orice perioada a zilei. Marele avantaj al acestui test este ca poate fi reutilizat si arata ca un ruj. Daca este folosit conform instructiunilor de folosire, veti identifica cele mai fertile zile in fiecare luna si astfel este de bun ajutor pentru a sti cand trebuie sa concepeti efectiv un copil.

Testul de fertilitate BioCheck contine 2 teste pentru a detecta nivelurile ridicate de FSH (hormone foliculo-stimulant) din urina. Testul de fertilitate BioCheck ar trebui realizat de femei pentru a determina daca nivelul FSH le reduce abilitatea de a concepe un copil. Testul ideal pentru detectarea fertilitatii pentru femeile care planuiesc sa aiba un copil si este in mod special creat pentru femeile peste 30 de ani.

Exista de asemenea un test de fertilitate, util atat pentru femei cat si pentru barbati - Fertilcheck Plus. Produsul BabyStart FertilCheckPlus contine teste atat pentru barbati pentru masurarea cantitatii de spermatozoizi din sperma cat si teste pentru femei pentru masurarea nivelurilor de hormoni sexual FSH. Aceasta combinare a testelor ofera posibilitatea cuplurilor sa testeze stadiul in care sunt pentru conceperea unui copil, totul putandu-se realiza fara sa afle cineva in intimitatea casei.

Limitele testului de ovulatie

Testul de ovulatie arata doar ca eliberarea de LH a avut loc si astfel ca este posibil ca in urmatoarele 24 ore sa se produca si ovulatia. Testul nu arata sigur ca veti ovula (este posibil ca foliculul sa nu se rupa, si in consecinta ovulul nu este eliberat, conditie denumita Sindromul Foliculului Luteinizant Nerupt). Testul de fertilitate nu este reutilizabil, odata folosit el nu mai poate fi folosit la o alta determinare. Nu luati medicamante care sa contina hCG sau LH. Testul nu poate fi util daca sunteti insarcinata, la menopauza sau luati pilule anticonceptionale sau medicamente ce contin estrogen sau progesteron.

Metode traditionale de aflare a momentului ovulatiei

Metoda traditionala cea mai cunoscuta de determinare a momentului ovulatiei este masurare temperaturii bazale (vaginale), deoarece se stie ca in perioada ovulatie temperatura bazala creste.
Temperatura bazala se masoara dimineata inainte de a va da jos din pat si pe nemancate. Temperatura se noteaza pe grafic pe perioada a trei cicluri menstruale. Pentru ca rezultatele sa fie cat mai concludente folositi acelasi termometru pentru masurarea temperature vaginale.

Metoda mucusului cervical consta in observarea fluidului cervical (mucus) si pozitia cervixului. Unele femei pot avea sentimente speciale care preced ovulatia.

Metoda calendarului poate fi folosita foarte eficient doar de femeile care au un ciclu menstrual extrem de regulat, si consta in cunoasterea datei urmatoarei menstruatii si cu ajutorul calendarului se scad 14 zile (ciclu mentrual incepe la 14 zile de la ovulatie) determinandu-se astfel data ovulatiei.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole