Aurora Georgescu (n. 1949) este o cunoscută autoare de cărți pentru copii. La Adenium a publicat, până în prezent, două volume: „Anotimpurile” și „Poezioare mici-mici”. „Anotimpurile” este o carte de poezii pentru copii, scrise de Aurora Georgescu și ilustrate de Șerban Andreescu, un volum adresat celor mici care pot astfel să cunoască frumusețea și specificul fiecărui anotimp: prin vers, culoare și prin joc. Veți descoperi, răsfoind paginile „Poezioarelor mici-mici”, candoarea, curiozitatea și umorul copilăriei, veți păși într-o lume a fanteziei în care orice este posibil și veți fi cuceriți, cu siguranță, de jocul limbajului folosit de autoare.

Aurora Georgescu: „Încerc să prezint totul prin prisma viziunii celor mici, pentru că, privită prin ochi de copii, lumea este minunată!

carte aurora georgescu anotimpurile

Cum v-aţi apropiat de domeniul literaturii pentru copii?

Răspunsul este scurt: iubesc copiii. Îmi place să comunic cu ei şi mă bucur atunci când pot să le împărtăşesc cât mai multe din ceea ce ştiu eu, în forma agreabilă pe care mi-o oferă literatura pentru copii.

La întrebarea aceasta v-aş răspunde vorbind o zi întreagă pentru că dragostea pentru literatură s-a născut în momentul în care am auzit primele poezioare. Această dragoste este, şi azi, la fel de puternică, doar că acum mă străduiesc să fac parte dintre autori.

Eu am avut marea şansă să mă nasc într-o familie de intelectuali, în a căror casă exista o bibliotecă impresionantă din care părinţii mei au ştiut să aleagă ce este potrivit pentru fiecare etapă a copilăriei, astfel încât să-mi sădească dragostea de carte. Dar cea care m-a purtat în lumea poveştilor ca nimeni altcineva, făcându-mă să simt farmecul şi să iubesc această specie literară într-atât încât să-mi doresc să scriu şi eu, a fost bunica. Doamne, ce cuvinte alese, ce metafore vii folosea, cât de frumos povestea! Mă lua în braţe, mă dezmierda şi-şi începea povestea, ca un descântec, purtându-mă într-o lume fantastică. Şi-acum, dacă închid ochii îi aud aievea glasul acela învăluitor care-mi aprindea imaginaţia într-atât încât îi percepeam poveştile ca şi cum aş fi vizionat un film. Aşa am învăţat să visez și să construiesc și eu poveşti, aşa s-a făcut de am rămas cu o parte din sufletul meu în lumea copilăriei, acolo unde imposibilul devine posibil şi unde inocenţa şi candoarea simplifică existenţa. Poate acesta este motivul pentru care mi-am dorit întotdeauna să fiu în preajma copiilor, să intru în jocul lor. Nu a fost decât un pas între povestioarele spuse în diverse ocazii şi strângerea lor în pagini de caiet. Numai că a trecut foarte mult timp până m-am lăsat convinsă să fac şi pasul spre o editură. În cele din urmă l-am făcut şi mă bucur.

carte aurora georgescu poezioare mici mici

Ce vă inspiră?

Nu există limite când este vorba de inspiraţie, aceasta depinzând doar de starea sufletească în care mă aflu. Eu trăiesc intens, atentă la tot ce se întâmplă în jurul meu şi orice îmi poate stârni o emoţie poate deveni tema unei scrieri. Ca o definire a modului meu de a compune pot spune că pe mine nu SUBIECTUL (acţiunea în sine), ci EMOȚIA stârnită de un anume fapt mă inspiră determinându-mă să scriu. Crezul meu este că literatura, asemeni vieţii, nu poate exista fără suflet. Scrierile mele pentru copii sunt consecinţa firească a felului meu de a fi, pentru că ei mă emoţionează cel mai mult prin candoarea şi inocenţa lor, prin micile lor năzdrăvănii, prin modul în care relaţionează cu animăluţele şi cu tot ce-i înconjoară. De fiecare dată încerc să prezint totul prin prisma viziunii lor, pentru că, privită prin ochi de copii, lumea este minunată!

Care este poezia la care ţineţi cel mai mult?

Fiecare poezie, fiecare scriere este un strop din sufletul meu şi mi-e tare greu să aleg. Îmi vin în minte două dintre poeziile mele: „Un micuţ căţel isteţ” şi „Întâlnire cu Moş Crăciun”. În prima, mesajul transmis într-un mod amuzant este că isteţimea este superioară forţei fizice. În cea de-a doua este mitul Moş Crăciun privit prin ochi de copil. Sunt două poezii diferite ca stil dar amândouă scot în evidenţă frumuseţea sufletului de copil.

Ce carte pentru copii v-aţi fi dorit să o fi scris dumneavoastră?

Greu de răspuns, dar îmi place întrebarea. Sunt foarte multe, dar mă opresc totuşi la o carte din literatura română: „Fram, ursul polar”, scrisă de Cezar Petrescu. Este o carte deosebită ce atinge multe planuri. Copil fiind şi citind cartea, l-am iubit pe ursul Fram încă de la primele pagini. Ceea ce m-a marcat au fost sentimentele puternice care mă animau în timpul lecturii: dorinţa de a fi bun, iubirea, ataşamentul, compasiunea. Cartea este şi deosebit de instructivă. Sunt strecurate o mulţime de informaţii despre viaţa din lumea zăpezilor veşnice, despre fenomene din natură specifice acestei lumi, cunoştinţe care, fiind prezentate în interiorul unei acţiuni palpitante, sunt reținute cu uşurinţă de oricine. Dormeam cu cartea aceasta sub pernă! Cum să nu-mi fi dorit să o scriu eu?

Vă rugăm să ne vorbiţi un pic despre următoarea carte care va apărea la Editura Adenium.

Următoarea carte se adresează tuturor copiilor între 1 şi... staţi să mă gândesc... da... 1 şi 120 de ani! Personajul principal este mult îndrăgitul Moş Crăciun, aşteptat deopotrivă de copii şi adulţi. Fie că sunt convinşi de existenţa lui, fie că îl privesc ca pe un simbol al sărbătorilor, toţi, absolut toţi îl aşteaptă. Mi-am propus să ofer spre lectură poveşti şi poezii cu Moş Crăciun încercând să-l surprind în cât mai multe ipostaze, să-l aduc mai repede în case.

Cartea este ilustrată şi colorată de la prima la ultima pagină, pe fiecare mm de hârtie de către cunoscutul ilustrator Şerban Andreescu, cel cu care formez o echipă. Mi-a mai ilustrat două cărţi care s-au bucurat de succes şi sunt convinsă că şi această carte va fi apreciată. Prin stilul în care reuşeşte să dea contur personajelor pe care le desenează ca şi cum le-ar extrage în mod miraculos din text, accentuază ideea gândită de mine, completând perfect conţinutul literar.

Îmi închei răspunsul la această întrebare strigând cât mă ţine gura:

LUMEEEE, ATENŢIE! Dacă doriţi să faceţi un cadou frumos de Crăciun celor dragi, căutaţi cartea IARNA CU MOŞ CRĂCIUN, scrisă de Aurora Georgescu şi ilustrată de Șerban Andreescu.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole