Volumul Capra cu trei iezi și alte povești în versuri, autor Lidia Batali, ilustrații de Adrian Barbu, a apărut la editura Adenium, în colecția Căsuța fermecată.

Reinterpretarea în versuri, realizată de autoarea Lidia Batali, este ilustrată cu imagini vesele, semnate de Adrian Barbu, completate cu un minidicționar explicativ al regionalismelor și arhaismelor, foarte util micilor cititori. Vă propunem mai mult decât o lectură și deschidem poarta magică prin care orice puști al zilelor noastre va călători în timp, în Țara Copilăriei Adevărate, unde însuși Creangă, povestitorul, îi va întâmpina așa cum numai el știe să o facă.

Lidia Batali a răspuns întrebărilor noastre legate de cărțile copilăriei ei și de volumul Capra cu trei iezi și alte povești în versuri, apărut la editura Adenium.

capra cu trei iezi in versuri

Reporter: Prin ce este diferită această reinterpretare a poveștilor lui Creangă?

În volumul apărut la Adenium, Capra cu trei iezi și alte povești în versuri, am urmat firul epic al poveștilor  lui Creangă încercând să păstrez  dulcele grai moldovenesc, expresiile populare, regionalismele, cuvintele arhaice. Sunt chiar încântată că am reușit să redau întocmai scena în care capra pregătește bucatele pentru pomană:

„–Nici o faptă fără plată!

Zice capra cu năduf.

Şi mălai aduce-ndată,

Unt şi brânză de burduf.

Şi-alivenci acuma coace,

Şi-n covată cozonac

Ea frământă; şi mai face

Fripturică la capac.

Şi sarmale înfăşoară

Şi mai pregăteşte-apoi

Poale-n brâu cu scorţişoară

Şi-o plachie de baboi.”

Noutatea acestui volum constă în maniera diferită, provocatoare, de a aduce mai aproape de cei mici lumea fascinantă a poveștilor prin muzicalitate, ritm și culoare.

 Am fost fericită să descopăr că poveștile în versuri au ajuns la sufletele micuților cititori aducându-le zambete și bucurii.

Aș menționa și utilitatea minidicționarului din subsolul fiecărei pagini, idee ce îmi aparține în exclusivitate, ținând cont de multitudinea de cuvinte și expresii preluate din poveștile lui Creangă.  

punguta cu doi bani versuri

Reporter: Care este povestea dumneavoastră preferată?

Am îndrăgit poveștile lui Creangă, Ispirescu, basmele fraților Grimm, ale lui Anderson, 1001 de nopti, dar basmul preferat este Harap Alb.

Copil fiind, am fost fascinată de personajele nemaiîntâlnite în alte povești și anume cei cinci  prieteni fabuloși ai lui Harap Alb: Ochilă, Setilă, Gerilă, Flămânzilă si Păsări-Lăți-Lungilă, dar și de ingeniozitatea rezolvării situațiilor dificile prin care trece eroul principal cu ajutorul celor mai mici și mai harnice viețuitoare din natură, furnicile și albinele. Basmul Harap Alb are pentru mine un farmec anume; în acest basm cu eroi și motive populare, supranaturalul este împletit cu lumea reala a personajelor țăranești din Humuleștii lui Creangă.

Mi-a rămas întipărită în suflet și în minte și povestea Inima rece scrisă de Wilhelm Hauff, poveste care vorbește despre valorile pe care e bine să le urmăm în viață. Personajul principal este  Peter Munk, un cărbunar sărac care dorește să ajungă bogat și, pentru a-și vedea visul împlinit, renunță la inima sa caldă în schimbul uneia de piatră…Ulterior își dă seama de greșeală, regretă enorm alegerea făcută și face tot ce este posibil pentru a-și recâștiga inima adevarată.

Reporter: Ce vă placea să citiți sau să vi se citească când erați copil?

M-am născut la subsolul unei case sărăcăcioase din București, în Calea Șerban Vodă, într-o familie modestă, fără prea multă carte și cu o situație financiară precară. Toată copilăria am avut o singură păpușă pe care am iubit-o foarte mult și pe care am păstrat-o până am avut proprii mei copii.  Nu îmi aduc aminte să fi avut vreo carte în casă, copil fiind, așa că am făcut cunoștință cu lumea cărților când am început școala.

Primele lecturi, Amintiri din copilărie de Ion Creangă sau poeziile lui Coșbuc, Topârceanu și Eminescu,  le-am găsit în manual și apoi le-am citit la biblioteca de cartier, în zona Bariera Vergului.

În jurul vârstei de nouă sau zece ani, tatăl meu mi-a cumpărat prima și singura carte, o carte groasă, de circa șase sute de pagini, apăruta la Editura Politică, intitulată Figuri de militanți ai Comunei din Paris!, carte ce avea și ilustrații cu luptele insurgenților.

Bineînțeles că nu am putut citi această carte, dar acum mă gândesc cu nostalgie la gestul tatălui meu.

Reporter: Cât de importante sunt ilustrațiile atunci când vorbim despre un volum pentru copii?

Cartea pentru copii este atrăgătoare dacă are o ilustrație pe măsură. Am încercat să colaborez cu ilustratori care să îmi reprezinte cât mai veridic versurile și am făcut o pauză atunci când nu am avut ilustrații de valoare. Consider că succesul unei cărți pentru cei mici este dat în egală măsură de text cât și de ilustrații.

Aș aminti că, atunci când i-am oferit Anei Blandiana volumul de povești în versuri, Domnia Sa a admirat  mai întâi ilustrațiile și apoi a fost entuziasmată și a parcurs câteva strofe.

M-am ferit de ilustrații simpliste, puerile, întrucât copiii dovedesc, de multe ori, că au o percepție mai bună decât adulții asupra unei cărți destinată lor. Și am să dau doar două exemple referitoare la ilustrațiile lui Adrian Barbu, care a pregătit  fiecare pagină ca pe un tablou pentru expoziție. În scena din Punguța cu doi bani, unde  cocoșul varsă apa din cuptor, o admiratoare a cărții, Anastasia, a observat înotând în apă până și un șoricel, ceea ce, bineînțeles, eu nu observasem.

Sau, în povestea Ridichea uriașă, mi-a atras atenția că baba, fata, vecinul, pisica, soricelul, etc nu erau redați în ilustrație în ordinea în care erau în poezie. 

În concluzie, legătura dintre text și ilustrație este esențială pentru a motiva un copil să citească, sau să asculte o poveste, fie ea și în versuri.

Atras de o carte frumos ilustrată, un copil de școală poate, răsfoind-o, să dorească să o citească singur, fără a mai implica prezența unui adult.

Cum putem să îi introducem pe cei mici în lumea cărților și de ce este important acest lucru pentru devenirea lor ulterioară?

Pe cei mici ii atragem în lumea carților citindu-le zilnic, atât cât ne permite timpul.

Unii copii nu sunt atrași de la bun început de lectură, dar insistând, răsfoindu-le o carte frumos ilustrată, încet-încet vom reuși să le formăm gustul pentru lectură.

Deprinderea de a citi îi ajută să își dezvolte vocabularul, să memoreze cu ușuriță, îi ajută să spere și să viseze, îi face mai buni și mai isteți.

Volumul Capra cu trei iezi și alte povești în versuri este disponibil pe site-ul editurii Adenium.

În colecția „Căsuța fermecată” copii pot descoperi și alte cărți care îi vor încânta atât prin text, cât și prin ilustrații: Anotimpurile (autor Aurora Georgescu, ilustrații de Șerban Andreescu), Poezioare mici-mici (autor Aurora Georgescu, ilustrații de Mirela Pete), Secretul fetei frumose (ilustrații și text de Dorina-Grațiela Aolăriți) și Povețe cu multe fețe (autor Adela Dobran, ilustrații de Anda Cofaru). Despre acest ultim volum puteți citi o recenzie aici.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole