In primele luni de viata, inainte ca sugarul sa poata sa apuce obiectele din jur, acesta se va multumi cu jucariile pe care le poate analiza doar cu privirea sau auzul, prefera jucarii mari, intens colorate, care canta sau emit sunete.Bebelusul nu poate deslusi imagini la o distanta mai mare de 20-40 cm.

De la 1 la 12 luni, bebelusul descopera sunetele si culorile. Pentru aceasta perioada sunt recomandate jucariile montat deasupra patutului, jucariile care fac diverse zgomote, jucariile din cauciuc in diferite forme, cutiutele muzicale sau altfel de jucarii ce emit sunete, cuburile colorate, jucarii plutitoare pentrut baie. Cand incepe sa stea in picioare ii puteti cumpara un premergator cu jucarii incorporate, care cinta sau scot diverse zgomote sau cu lumini.

De la 1 la 3 ani. Copilul stie deja sa mearga. La aceasta virsta este mai mult in miscare, este foarte curios, incearca sa descopere cit mai multe si nu sta locului o clipa, puteti sa descoperiti ca va deschide si se uita prin sertare si dulapuri.

De la doi ani incepe sa deseneze, sa coloreze, sa modeleze si sa recunoasca diverse obiecte, animale, culori etc. Poate invata sa mearga cu tricicleta, cu masinute.

Pentru aceasta varsta sunt recomandate cuburile colorate (stie sa le aseze pe culori), diverse jucarii de construit, lopatele, galetuse, tricicleta, puzzle cu desene simple si piese putine 4-20 de piese. De asemenea un cadou perfect sunt cartile de colorat, sau cartile cu animale

De la 3 la 6 ani. Capacitatea intelectuale a copilului este in continua dezvoltare si isi imagineaza ca poate avea diverse meserii. Ii place sa construiasca, incepe sa cunoasca cifrele si literele.Pentru aceasta virsta jucariile ar trebui sa contina plastilina, cartile de colorat, carti cu litere, cifre, puzzle, masinile, papusi, jocuri de logica.

De la 6 la 8 ani. Este etapa in care copilului i se dezvolta curiozitatea mai mult decat pana atunci, deja poate citi, poate scrie si desena, face socoteli si mai ales sa se joace in colectivitate. Poate chiar sa descopere jocurile pe calculator si jocurile pe internet, cu toate ca sunt multi copii care o fac de la varste mult mai fragede. Nu lasati copilul prea mult la calculator si mare atentie cand alegeti jocurile pentru calculator.
De la 8 la 12 ani. Copilul incepe sa devina individualist. Citeste singur, se uita la televizor, se joace pe calculator , se intalneste cu prietenii si descopera singur jocuri pentru varsta lui. Sunt recomandate jocurile de strategie, ce dezvolta imaginatia si capacitatea de a lua decizi, papusi cu diverse accesorii, enciclopediile.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole