Joaca-te cu copilul tau!
Adultul care se joaca cu copilul este adesea tentat sa complice jocul. Profita de...
Nici nu stii cand a trecut un an si uite-l ca deja poate sa mearga, sa se aseze si sa se ridice de unul singur.
La 1 an copilul este foarte curios sa descopere ce se afla in jurul lui, incepe sa se catare si sa escaladeze orice ii sta in cale.
E o perioada care tie iti poate da mari batai de cap, avand in vedere ca micutul tau a inceput sa impinga si sa traga obiectele din jurul lui sau sa deschida si sa inchida usa dulapului, facand zgomot. Totodata, a inceput sa rosteasca din ce in ce mai multe cuvinte si intelege comenzile pe care I le dai. Se face inteles si este capabil sa arate cu mana ceea ce doreste sau ceea ce simte.
Poti folosi un vas mare de plastic. Ataseaza pe margine carlige de rufe care se pot desprinde usor. Invata-l pe copil sa le ia si sa le puna inapoi.
Profita de fiecare ocazie si invata-l principalele parti ale corpului. Pentru acest lucru, du-l in fata unei oglinzi si ajuta-l sa cunoasca cele mai importante parti ale corpului. Incepe prin a-I conduce mana, iar apoi, redu treptat ajutorul pe masura ce invata.
In activitatile curente cand ii faci baie sau il imbraci profita de situatie pentru a-i aminti partile corpului. Incepe cu partile principale – cap, maini, picioare. De exemplu in timp ce il imbraci il poti intreba: “Unde este mana ta? Hai sa imbracam manuta!”. Cand le va cunoaste pe acestea foarte bine, continua cu celelalte parti anatomice: gura, nas, ochi etc.
De asemeni, poti lua o papusa si il poti intreba pe copil: “Unde este capul papusii?”. Daca este necesar condu mana copilului spre capul papusii si lauda-l daca atinge partea respectiva a corpului.
In baie sau pe terasa, mai ales pe timp de vara, poti pune un lighean cu apa in care sa lasi sa pluteasca: un burete, o strecuratoare din plastic, o palnie, cateva cutii de plastic, un vaporas, etc. … Copilul va petrece timp indelungat golind si umpland diferite recipiente, balacindu-se printre aceste jucarii.
De altfel, puteti sa va jucati impreuna cu baloane de sapun. Copilul va incerca sa le prinda si apoi se va distra incercand sa le sparga.
Poti aplica cu el si unele jocuri imitative, precum – sa ridici mainile apoi sa le lasi in jos; sa inchizi si as deschizi pumnul; sa ‘scuturi mainile’; sa-ti atingi nasul, ochii, urechile cu varful degetului aratator, sa sufli, sa umfli obrajii, sa scoti limba etc.
Repeta de doua sau trei ori un gest de genul sub ochii copilului pana cand va incerca sa te imite. Cand reuseste, lauda-l spunandu-i “Bravo!” si bateti din palme, apoi treci la alta miscare. Miscarile pot fi insotite de un cantecel sau poezioara.
Asociaza obiecte cu imaginea lor! Decupeaza si lipeste pe cartonase imagini ale unor obiecte cunoscute copilului. Da-i copilului papusa si cere-i sa iti arate o imagine a acestei jucarii. Repeta procedeul cu alte obiecte familiare.
Ridica imaginea unui obiect spunand: “Iata un…Tu trebuie sa imi arati celalat…”. Daca este necesar ajuta-l indicand obiectul care se potriveste cu imaginea.
Daca acesta are dificultati, fotografiaza jucariile sau obiectele din casa care ii sunt mai familiare. Dupa care poti aplica procedeul anterior. Dupa ce depaseste aceasta etapa, inlocuieste fotografiile cu desene.