Autoservirea copilului mic, inca din familie
Pentru a-i oferi pe deplin copilului sansa de a se forma ca om, inca din familie...
Pe de alta parte, el poate auzi sunetele inalte, care, mai ales daca apar brusc il pot speria, dar pentru a se linisti are nevoie de cele joase.
Atunci cand cineva se uita la el si ii vorbeste, bebelusul ii intoarce privirea si incearca sa ii si imite mimica fetei.
Aceste jucarii mobile fac mai mult decat sa arate bine, ele il pot ajuta sa isi imbunatateasca vederea si capacitatea de focalizare a privirii asupra unui obiect. Asta pentru ca privitul unui obiect in miscare ofera un stimul pentru ochi si implicit si pentru muschii ce actioneaza asupra ochilor
Daca jucaria mobila este insotita si de sunete, ea il poate ajuta pe copil, pe de o parte pentru a-si imbunatati abilitatile auditive iar pe de alta pentru a-l linisti si a-l ajuta sa doarma atunci cand este obosit.
Ce poti face pentru a-ti ajuta bebelusul sa invete mai multe?
Muzica are un efect calmant si relaxant pentru micut si asta nu numai in momentele in care trebuie sa mearga la culcare ci si in general, asa ca, pentru inceput poti sa ii arati diferite tipuri de muzica. Poate fi chiar amuzant sa ii observi reactiile in functie de muzica pe care o pui. De asemenea nu te sfii sa canti pe acordurile unor melodii, pentru copil acesta poate fi un stimul pentru a deveni si el mai vorbaret. Poti sa pui in camera copilului muzica clasica in surdina, sa observat ca muzica clasica ajuta la dezvoltare capacitatilor cognitive.
Pentru ca vorbeam mai sus de jucarii mobile, atunci cand copilul sta in pat si are deasupra o asemenea jucarie, fa-ti timp si in timp ce stai langa el arata-i micile detalii ale jucariei si povesteste-i despre ele. Desi pentru moment nu intelege ceea ce ii spui, simplul fapt ca iti aude vocea este extraordinar pentru el. Si totusi sa observat ca acei copii carora li se vorbeste si explica mult in viitor vor comunica mai bine.
Pe de alta parte, monotonia este plictisitoare, asa ca, din cand in cand modifica-i pozitia jucariei mobile pentru ca micutul sa o poata privi dintr-un alt unghi si sa ii descopere noi detalii. Cel mai bine poti face acest lucru punandu-te in pozitia in care sta el pentru a vedea ce vede si el.
Se stie cu certitudine ca bebelusii se nasc cu un auz bun, deci sunetele sunt o excelenta cale pentru a-l invata mai multe despre lumea inconjuratoare. Astfel, poti sa ii oferi experienta unor melodii special create pentru varsta lui sau a unor sunete serene din natura care pot sa ii dezvolte abilitatile auditive dar care il vor si calma si linisti in momentele in care are nevoie de odihna. In plus, o jucarie care combina muzica cu miscarea si imaginile poate stimula mai multe simturi.
Ce poti face pentru a-ti ajuta bebelusul sa invete mai multe?
In primul rand il poti ajuta sa se linisteasca mai repede punandu-i langa patut o astfel de cutiuta muzicala. Sunetele calme si eventualele imagini ii vor siufera copilulului atunci cand va fi cazul, ca este timpul sa se culce.
Atunci cand pozitionezi cutiuta muzicala langa sau chiar pe patut, ajuta-ti copilul si arata-i principalele elemente ale jucariei, mai ales cele mobile sau cu lumini si sunete.
Profita si tu de muzica linistitoare si stai langa copilul tau pana adoarme, poate fi o experienta linistitoare si pentru tine.
Bebelusii recunosc si raspund destul de timpuriu la imaginile fetelor. Pe masura ce copilul tau isi dezvolta abilitatea de a-si focaliza privirea, vederea unei fete cunoscute il va linisti mai ales in momentele in care nu esti in preajma lui sa il tii in brate si sa il alinti.
Ce poti face pentru a-ti ajuta bebelusul sa invete mai multe?
In timpul in care micutul tau este treaz si atent, pune-l pe spate si pune-i jucaria sau papusa in raza lui vizuala astfel incat daca intinde mana sa poata pune mana pe ea. Fata papusii va fi cu siguranta un punct de interes deosebit pentru privire iar textura corpului papusii va fi si ea un stimul tactil deosebil.
Poti de asemenea sa ii misti jucaria mai intai in sus si in jos pe verticala si apoi si de la stanga la dreapta pe orizontala pentru a vedea daca este capabil sa o urmareasca cu privirea. De asemenea daca are un clopotel sau altfel de sursa de zgomot integrata in ea, agit-o pentru a vedea daca micutul isi va intoarce privirea spre jucarie. Atentie insa, atunci cand doarme scoate-i orice jucarie din patut pentru a evita riscul de sufocare.
Cumpara copilului tau doar jucarii de calitate, am facut o lista cu cele mai importante magazine cu jucarii pentru copii.
Atunci cand ii prezinti prima data o astfel de oglinda, ajusteaz-o pentru ca micutul sa se poata privi in ea. In acest fel incepi sa il ajuti sa se autorecunoasca, privindu-se in oglinda. Apoi arata-i in oglinda elemente ale fetei sale: sprancene, ochi, nas, gura. Lasa-l sa puna mana pe oglinda pentru a intelege ce se intapla.
Ajuta-l sa inteleaga ideea de reflectie punand oglinda in asa fel incat sa iti poata vedea fata in reflexia oglinzii. Joaca-te un fel de "v-ati ascunselea" cu el: "pe cine vezi, pe mami? acum nu o mai vezi (si muta putin oglinda)" etc.
Cum in jurul varstei de o luna vei putea sa il pui putin pe burtica pentru a se juca. Astfel il poti aseza, punandu-i in fata oglinda si il poti lasa pentru a "studia problema"