In Codul Fiscal exista acum o prevedere prin care contribuabilii persoane fizice pot sa redirectioneze in fiecare an 2% din impozitul pe venit, platit in anul anterior, catre o entitate nonprofit (organizatie non-guvernamentala). Practic, cetateanul dicteaza statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau. Este cea mai simpla metoda de a sprijini un ONG si nu costa nimic!

Daca intentonezi sa directionezi 2% din impozitul tau dar nu te-ai decis catre cine, iti sugeram sa directionezi acesti bani catre un copil aflat in suferinta. Echipa Sarcina si Nasterea dupa ce a analizat mai multe cazuri, a ramas impresionata de cazul unei fetite de doar 4 ani, Alexandra, ce a ramas fara o mana in urma unui accident auto. Acum Alexandra are nevoie de 50.000 Euro pentru o proteza bionica, astfel incat sa poata sa aiba o viata cat de cat normala, poti sa citesti Povestea Alexandrei aici

Cum procedez pentru a directiona 2% din impozitul meu?

Cazul cand ai doar venituri din salariu

Daca in anul 2009 ai avut venituri doar din salariu, atunci descarca de aici  si tipareste Declaratia 230 , “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual”.

Formularul are deja completate datele Asociatiei care se va implica in colectarea acestor fonduri necesare pentru Alexandra.

Tu trebuie doar sa scrii la rubrica anul: 2009, la cap. I, cu majuscule, datele tale personale (nume, initiala tatalui, prenume, CNP, adresa de domiciliu). Apoi semneaza si dateaza. La mentiunea “Suma” lasa liber, nu este necesara completarea; organul fiscal va calcula si vira suma admisa, conform legii.

Declaratia 230  trebuie depusa la registratura organului fiscal de care apartii (Administratia Finantelor Publice) sau trimis prin posta, cu scrisoare recomandata. Data limita pana la care poti depune aceasta declaratie este 15 mai 2010 (data inregistrarii sau a postei)!

Cazul cand ai venituri si din alte surse

Daca in 2009 ai avut venituri si din alte surse (activitati independente, proprietate intelectuala, cedarea folosintei bunurilor, inchirieri, etc), inseamna ca iti revine obligatia declararii acestor venituri prin Declaratia 200, “Declaratie speciala privind veniturile realizate” (descarca de aici).

Pe langa completarea conform obligatiilor legale ce iti revin, completeaza la capitolul III, “DESTINATIA SUMEI REPREZENTAND 2% DIN IMPOZITUL PE VENITUL NET ANUAL”, punctul “Sustinerea unei entitati nonprofit” cu datele Asociatiei prin care se vor colecta banii pentru proteza Alexandrei:

La mentiunea “Suma” nu este necesara completarea, calculul va fi facut de functionarii statului in limita celor 2%.

Daca ati realizat venituri si din salarii si din alte surse completati si depuneti ambele formulare 230 si 200.

Uniunea Judeteana a Proprietarilor de Imobile Ecomar

CUI: 9851914

Cont bancar: RO33 RNCB 0259 0284 5331 0001

deschis la BANCA COMERCIALA ROMANA SUC. VASLUI

Deoarece aceste fonduri pot fi accesate doar de un ONG, un prieten al familiei a pus la dispozitie un ONG care va derula doar acest program

Acest ONG a fost infiintat cu cativa ani in urma in scopul derularii altor tipuri de proiecte, insa pentru ca timpul este scurt pana la depunerea declaratiilor de venit, iar infiintarea unui ONG dureaza cel putin 30 zile, parintii au acceptat  ca anul acesta donatiile sa se faca in contul acestui ONG, urmand ca in viitor sa se infiinteze o Fundatie care va avea ca unic scop strangerea de fonduri pentru proteza Alexandrei. 

Unde se depun declaratiile pentru 2%?

Declaratia 230 si Declaratia 200 se pot  depune prin posta ca scrisoare recomandata sau direct la sediilor teritoriale ale Administratiilor Finantelor Publice, pentru adresele Administratiilor Finantelor Publice din Bucuresti clic aici. Pentru adresele Administratiilor Finantelor Publice din celelalte localitati ale tarii clic aici!

Temenul de depunere este cel tarziu până luni, 17 mai 2010.

Dupa cum ai vazut directionarea celor 2% se face repede si usor, astfel cu un efort minim ai putut sa faci o fapta buna si sa ajuti un copil aflat in suferinta.  De-acum, poti avea multumirea sufleteasca ca macar o mica parte din impositele platite de la tine la bugetul statului va ajunge acolo unde doresti!

Sa te ajute Dumnezeu pe tine si pe toti cei pe care ii iubesti sa nu ai niciodata nevoie de un astfel de ajutor!

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole