Ce ar trebui sa stim inainte de casatorie?
Bunicii nostri spuneau ca, pentru a ajunge sa cunosti un om ar trebui sa fi mancat...
Categoriile de bunuri proprii sunt limitativ prevazute de art.340 Cod civil. Prin urmare, numai bunurile indicate expres sunt bunuri proprii, fara posibilitate de extindere prin analogie si la alte categorii de bunuri, exceptand ipoteza in care calitatea de bun propriu poate fi dedusa dintr-o interpretare a contrario a unei dispozitii legale ori daca exista o alta reglementare decat cea analizata, care sa prevada calitatea de bun propriu.
Dispozitiile art 340 Cod civil sunt aplicabile si casatoriilor in fiinta la data intrarii in vigoare a noului Cod civil, ori de cate ori actul juridic sau faptul juridic in temeiul caruia a fost dobandit bunul intervine dupa aceasta data.
In sensul celor de mai sus, art. 340 Codul civil , avand denumirea marginala “Bunurile proprii”,prevede ca nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) Bunurile dobandite prin mostenire legala, legat sau donatie, cu exceptia cazului in care dispunatorul a prevazut, in mod expres, ca ele vor fi comune.
In acest caz se are in vedere caracterul personal al dobandirii.
Referitor la succesiunea legala, caracterul personal este stabilit prin lege.
In acest sens, art. 963 Cod civil prevede ca succesiunile se cuvin sotului supravietuitor si rudelor defunctului, si anume descendentilor, ascendentilor si colateralilor acestuia, in ordinea si dupa regulile prevazute de lege.
Bunurile dobandite prin donatie sunt proprii, indiferent daca donatia este facuta prin acte intre vii sau prin acte pentru cauza de moarte.
Donatiile intre soti sunt valabile daca au ca obiect numai bunuri proprii.
Ajutorul banesc sau de orice alta natura dat de parintii unui sot se considera a fi facut in favoarea copilului acestora, cu exceptia cazului in care se prevede in mod expres ca gratificarea priveste pe ambii soti. In aceste conditii, achizitionarea unor bunuri in timpul comunitatii legale , prin contributia parintilor, trebuie privita ca o donatie, facuta exclusiv in favoarea copilului lor, exceptand situatia in care s-a prevazut expres ca se doreste gratificarea ambilor soti(B. Diamant, V. Luncean, Practica judiciara rezumata si comentata, in Dreptul nr. 2/1997).
b) Bunurile de uz personal
Sunt refera la bunurile destinate exclusiv folosintei personale, uzului exclusiv al unuia dintre soti, ca imbracamintea, incaltamintea,etc., bunurile de lux fiind considerate comune.
c) Bunurile destinate exercitarii profesiei
Sunt avute in vedere doar bunurile destinate folosintei profesionale, destinate exercitarii efective a profesiei, indiferent daca sunt dobandite cu mijloace proprii ale sotului dobanditor sau cu mijloace comune.
Este necesar, potrivit legii, ca bunurile sa nu fie elemente ale unui fond de comert care face parte din comunitatea de bunuri ori sa nu constituie elemente ale patrimoniului de afectatiune care face parte din comunitatea de bunuri.
d) Drepturile patrimoniale de proprietate intelectuala asupra creatiilor sotului si asupra semnelor distinctive pe care le-a inregistrat.
Aceasta categorie de bunuri proprii este considerata ca fiind rezultatul calitatilor intelectuale deosebite ale celui care le-a obtinut.
e) Bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompense, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si alte asemenea bunuri.
f) Indemnizatia de asigurare si despagubirile pentru orice prejudiciu moral sau material adus unuia dintre soti.
Acestea au destinatia de a repara o paguba exclusiv personala.
g) bunurile, sumele de bani sau orice alte valori care inlocuiesc un bun propriu , precum si bunul dobandit in schimbul acestora.
h) fructele bunurilor proprii.
Material realizat de Avocat Tudor Ion