Error in function loadImage: The image could not be loaded.

Error in function redimToSize: The original image has not been loaded.

Error in function saveImage: There is no processed image to save.

Emiterea noului Cod civil in octombrie 2011 a adus mai multe schimbari in ceea ce priveste partajul, casatoria si normele legislative legate de familie. Ca o noutate a aparut conventia matrimoniala cunoscuta in alte state ca si contractul prenuptial. Potrivit noilor reglementari referitoare la casatorie, pe baza conventiei matrimoniale se va preciza regimul matrimonial ales de cele doua persoane. Conform art.291 din Codul civil acest detaliu va fi mentionat si pe ceritifcatul de casatorie.

Potrivit art.312 din noul Cod civil sotii vor avea oportunitatea sa aleaga intre comunitate conventionala, comunitate legala sau separatia de bunuri. Conventiile matrimoniale vor fi mentionate in diferitele registre de publicitate (registrul comertului, carte funciara etc.) precum si in Registrul national notarial al regimurilor matrimoniale, fiindca regimul matrimonial ales de soti poate interesa pe anumiti creditori ai cuplului casatorit.

casatorie si divortIn cazul partajului sau a lichidarii comunitatii de bunuri (care poate interveni chiar si in timpul casatoriei) respectiv in cazul divortului,  regimul matrimonial precum si conventia matrimoniala pot avea o influenta asupra deciziilor.

S-au schimbat si normele legislative referitoare la desfacerea casatoriei. Potrivit art.373-388 divortul se va desfasura diferit. In cazul in care ambele persoane sunt de acord sa se desparta, divortul va consta intr-o formalitate mai simpla care se va efectua la biroul unui notar public sau la oficiul de stare civila. In aceasta situatie certificatul de divort se va elibera dupa expirarea perioadei de reflectie de 30 zile.

Din continutul art.374 din noul Codul civil reiese faptul ca sotii pot demara procesul de desfacere a casatoriei si pe cale judiciara. In cazul divortului din culpa cererea va fi aprobata de instanta de judecata. Divortul din culpa unuia dintre persoanele casatorite poate fi continuat si de mostenitorii sotului care a invocat vina celuilalt sot pentru divortul respectiv. Gasim prevederile legale referitoare la aceasta procedura in art. 380 din Codul civil.

Conform art.390-394 din Codul civil, in situatia in care divortul se pronunta din vina exclusiva a unuia dintre persoanele casatorite, sotul din culpa caruia s-a ajuns la separare va fi obligat sa plateasca o prestatie compensatorie care sa compenseze neplacerile generate de divort pentru persoana care a invocat culpa celeilalte persoane.

In noul Cod civil gasim si alte modificari cu privire la familie respectiv la obligatiile si drepturilor comune si personale ale sotilor. Noul Cod civil prestabileste anumite prevederi referitoare la locuinta familiei dar si la bunurile mobile aflate in casa familiei. Art. 513-534 din Codul civil precizeaza anumite prevederi legate de obligatia de intretinere cu mentiune speciala la protejarea drepturilor copiilor.

sursa foto: infobrailatv

Cabinetul de avocatura Leonte Oana Madalina va ofera servicii juridice si informatii legate de casatoria, familia, divortul si partajul in noul Cod civil.

avocat Leonte Madalina din BucurestiArticol oferit de:

Cabinet de avocatura
Leonte Oana Madalina

Str. Apusului, Nr. 27, Sector 6, Bucuresti

Tel: 0722 236 175

Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Web site: www.avocat-bucuresti.info

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole