Sarcina si nasterea in UK (Marea Britanie)
În Marea Britanie persoana care are în grijă viitoarea mămică pe toată perioada...
Va doua o veste pe jumatate buna, indemnizatia pentru cresterea copilului revine la 85% din venitul net, de la 1 octombrie, dar in acelasi timp se mentin limitele de 3.400 lei, pentru parintii ce aleg concediu de un an, respectiv 1.200 lei, daca prefera 2 ani de concediul de crestere a copilul .
Marti, 25 septembrie, Camera Deputatilor, for decizional a aprobat legea pentru aprobarea OUG 124/2011, si fost trimis spre promulgare la presedentie. In noua forma a legii au aparut cateva schimbari benefice, precum majorarea indemnizaţiei de crestere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, dar au fost pastrate limitarile pentru o indemnizatie maxima de 3.400 lei pentru mamele ce vor sta in concediu de crestere a copilului 12 luni si 1.200 lei pentru mamicile ce vor sta cu copilul 24 de luni.
O alta prevedere este eliminarea pragului de 3 nasteri pentru care se putea acorda concediul si indemnizaţia pentru creşterea copiilor. Vechea forma limitand la maxim 3 nasteri, limita indirect familiile sa aiba mai mult de 3 copii.
Se flexibilizeaza si conditia primirii indemnizatiei de achitarea impozitelor şi taxelor locale. "Astfel, verificarea se va face doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au drepturi stabilite de cel puţin şase luni şi vor fi excluse de la această verificare familiile monoparentale. De asemenea se reglementează o perioadă de graţie de 60 de zile în care se pot plăti aceste datorii către bugetele locale, timp în care beneficiarul îşi poate primi dreptul", potrivit ministrului Mariana Câmpeanu.
O alta schimbare se refera la cazurile in care se suprapun perioadele de concediu si indemnizatie, de exemplu daca o mama se afla in perioada de concediu si indemnizatie de cresterea copilului, si in acelasi timp naste, adopta sau ia în plasament sau tutelă un copil, va primi o suma suplimentara de 600 lei/lunar.
Si aceasta nou lege descurajeaza mamele ce au o pregatire buna, si au salarii mari sa faca copii, datorita plafonului de 3.400 lei, iar plafonul de 1.200 lei pentru cele care opteaza pentru un concediu de 2 ani, le forteaza pe multe mamici sa se intoarca la munca mai repede decat ar dori.
O natiune care doreste sa evolueze trebuie sa stimuleze oamenii cu educatie, in general acestia au venituri si necesitati mai mari.