Va recomand sa cititi si articolul cu modificarile valabile incapand cu 1 octombrie 2012.

In anul 2011 au aparut modificari importante in legislatia referitoare la concediul si indemnizatia de crestere a copilului prin OUG 111/2010 iar la sfarsitul anului 2011, prin OUG 124 din 27 decembrie 2011 au mai fost introdu-se cateva modificari care vor influenta veniturile familiei.  Una dintre cele mai importante modificari este cea prin care se diferentiaza concediul de cresterea copilului in functie de durata concediului (1 an sau 2 ani), si indemnizatia fiind strans legata de aceasta perioada.Astfel familiile care dupa data de 1 ianuarie "au adus pe lume" un copil, trebuie sa opteze fie pentru:

concediul de cresterea copilului timp de 12 luni, si  va primi o indemnizatie de 75% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni, aceasta nu poate fi mai mica de 600 lei, si fiind plafonata superior la suma de 3.400 lei lunar.

concediul de cresterea copilului timp de 24 luni, in care la fel va primi o indemnizatie de 75% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni, dar plafonul maxim este de 1.200 lei lunar.

concediul de cresterea copilului cu handicap dureaza tot 3 ani (asa cum era prevazut si in vechea lege), iar indemnizatia de cresterea copilului este de 75% din venitul pe ultimul an. De asemenea si in aceast caz, plafonul  minim este 600 lei si cel maxim 3.400 lei lunar.

Pentru a beneficia de aceste drepturi este necesar ca timp de 12 luni inainte de nasterea copilului sa fi avut venituri pentru care sau platit cotizatiile sociale, deasemenea se ia in calcul ca perioada daca  s-au aflat in concediu medical, frecventeaza cursurile la zi ale invatamantului universitar sau postuniversitar, au beneficiat de indemnizatie de somaj, ori s-au aflat in concediu cu sau fara plata de crestere a copilului,  au beneficiat de pensie de invaliditate precum si alte conditii prevazute la Art 2 punctul 6 din UG 111/2010.

Stimulentul de insertie

indemnizatie crestere copilParintii care au optat pentru concediul de 1 an, au de ales intre doua variante:

sa ramana acasa pana ce copilul va implini varsta de 2 ani (exceptie face copilul cu handicap), insa in concediu fara plata.

sa se intoarca la servici inainte ca copilul sa implineasca varsta de un an si va prima de la stat un stimulent de insertie in valoare de 500 lei lunar (pana ce copilul implineste varsta de 2 ani) pentru reintoarcerea la serviciu, daca acest lucru are loc inainte de expirarea celor 12 luni de concediu. In toata aceasta perioada, plata indemnizatiei va fi suspendata. Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie se face la cererea scrisa a persoanei indreptatite sa le primeasca, ori de cate ori aceasta solicita, cu respectarea conditiilor prevazute de ordonanta de urgenta. 

In cazul in care se opteaza pentru varianta de concediu de cresterea copilului pana la 2 ani, stimulentul de insertie nu se va acorda in cazul revenirii mai devreme a mamei la serviciu.

De aceleasi drepturi beneficiaza si una dintre persoanele care a adoptat copilul, careia i s-a incredintat copilul in vederea adoptiei sau care are copilul in plasament ori in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii sai, precum si persoana care a fost numita tutore. 

Nautati in 2012 privind indemnizatia de cresterea copilului si alocatia de stat pentru copil

OUG 124 din 27 decembrie 2011 a introdus cateva modificari importante in ceea ce priveste ajutoarele si prestatiile sociale. Astfel, conform noii ordonante indemnizatia pentru cresterea copilului, alocatia pentru sustinerea familiei, sau venitul minim garantat se vor acorda doar celor care indeplinesc conditiile prevazute de legile in vigoare, doar daca isi vor plati taxele si impozitele pentru bunurile pe care le detin in proprietate.

Acesta restrictie se aplica atunci cand nu sunt platite taxele si impozitele pe terenuri si cladiri, dar si amenzile de circulatie

Alta schimbare este aceea ca cuantumul ajutoarelor si prestatiilor sociale se vor calcula in functie de indicatorul social de referinta (ISR).

Astfel incepand cu 1 ianuarie 2012, cuantumul tuturor ajutoarelor si prestatiilor sociale va fi raportate la ISR, fiecare ajutor in parte va fi caracterizat de un coeficient si prin inmnultirea acestuia cu ISR va rezulta ajutorului pe care il veti primi. Astfel in momentul in care ISR se va schimba se va modifica si valoarea sumelor primite, in acest moment valoarea ISR este de 500 lei.

Aceasta masura afectand si alocatia de stat pentru copii

- pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani se calculeaza 0,4 x ISR, la valoarea actuala a ISR rezulta o alocatie pentru copii in valoare de 200 lei/luna.

 - pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, precum si pentru tinerii prevazuti la art. 1 alin. (3) din ordonanta mentionata se calculeaza cu formula 0,084 x ISR, adica tot 42 de lei, cum e in prezent.

pentru copiii cu handicap cu varsta de pana la 3 ani se calculeaza 0,4 x ISR, la valoarea actuala a ISR rezulta o alocatie pentru copii in valoare de 200 lei/luna.

pentru copiii cu handicap ce au varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani se calculeaza cu formula 0,168 x ISR.

Este propusa si o modificare legislativa, care daca va fi adoptata si va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2013, va permite ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa se acorde pentru toate nasterile, si nu doar pentru primele 3 nasteri, asa cum este prevazut in prezent in OUG 111/2010. 

Intreaba si comenteaza despre Indemnizatia si concediul pentru cresterea copilului in 2012 pe forum http://www.mamicamea.ro/forum/legislatie/2830-indemnizatie-concediu-de-maternitate.html

Va recomand sa cititi si articolul cu modificarile valabile incapand cu 1 octombrie 2012.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole