Ce este un tata?
Ce este un TATA? O intrebare si gres si simpla in acelasi timp! Unii vor da un...
Potrivit Codului Civil din Romania stabilirea paternitatii se poate realiza prin doua modalitati: stabilire pe cale judecatoreasca respectiv prin recunoastere. In ultimul timp au aparut mai multe cazuri in care un copil nascut in afara casatoriei a dorit sa beneficieze de intretinerea si ingrijirea tatalui biologic.
Mamele pot apela la ajutorul unui reprezentant legal pentru a actiona in justitie cerand recunoasterea drepturilor copilului. Reclamantii vor formula o cerere de chemare in judecata in numele copilului fiindca el este singurul titular al dreptului la actiune in stabilirea paternitatii. In situatia in care copilul are o varsta sub 18 ani, mama are dreptul sa introduca cererea respectiva. Insa in lipsa mamei introducerea cererii se poate face si de un reprezentant legal.
Potrivit legislatiei in cazul in care persoana care a depus cererea decedeaza pe parcursul procesului, mostenitorii lui pot continua procesul pentru stabilirea paternitatii fie ca sunt legali sau testamentari. Mai mult, cererea se poate introduce impotriva tatalui biologic cat si impotriva mostenitorilor sai si chiar si impotriva mostenitorilor renuntatori.
Copilul indiferent daca este minor, major, a format obiectul unei adoptii guvernate de dispozitiile O.U.G. nr. 25/1997 sau a fost adoptat cu efecte depline sau rastranse are dreptul sa solicite stabilirea paternitatii.
Actiunea de stabilire a paternitatii se poate intenta in termen de nu mai putin de un an de la nasterea copilului respectiv. In situatia in care copilul a beneficiat de o prezumtie legala de paternitate precizata de art. 53, iar pe urma el si-a pierdut calitate de copil nascut in casatorie, termenul pentru introducerea cererii in instanta se va calcula de la momentul comunicarii hotararii prin care s-a aprobat tagaduirea paternitatii sau s-a contestat recunoasterea paternitatii respectiv comunicarea hotararii prin care s-a anulat recunoasterea de paternitate facuta de tatal biologic.
In situatia in care parintii copilului au trait impreuna si a inceput prestarea intretinerii de catre tatal biologic anterior termenului de un an de la nasterea copilului respectiv, termenul se va calcula de la momentul incetarii prestarii intretinerii si a convietuirii.
Actiunea poate fi admisa daca se dovedeste: relatiile intime in timpul conceptiei de catre mama si persoana chemata in instanta, nasterea copilului precum si faptul ca din relatiile intime ale partilor respective s-a nascut copilul respectiv. Partile care participa la proces pot dovedi sau contesta paternitatea prin orice mijloc de proba: prezumtii, martori, marturii si inscrisuri.
Expertiza medico-judiciara este folosita pe parcursul procesului de stabilire a paternitatii si ca proba negativa are caracter absolut iar utilizata ca proba pozitiva are caracter relativ. Instanta va admite actiunea daca s-au indeplinit toate conditiile necesare de exercitare.
Cauzele de respingere a actiunii in stabilirea paternitatii pot fi: imposibilitatea biologica (copilul are o grupa de sange care nu se regaseste la niciunul dintre parinti), imposibilitate fizica (pretinsul tata a fost plecat din tara) respectiv exceptio plurium concubentium (din probe nu rezulta in mod cert ca persoana chemata in instanta este tatal biologic al copilului).
Potrivit legislatiei in vigoare cheltuielile de judecata vor fi suportate de persoana chemata in instanta fiindca din vina lui s-a ajuns la procesul respectiv. Insa, in situatia in care aceasta persoana va fi exclusa de la paternitate, mama va suporta toate cheltuielile de judecata fiindca a pornit gresit procesul impotriva pretinsului tata.
In cazul stabilirii paternitatii copilului nascut in afara casatoriei va avea acceasi situatie legala fata de tatal biologic si rude ca si copilul nascut in casatorie. Aceasta hotarare va avea efecte importante cu privire la locuinta, succesiune, nume, exercitarea drepturilor parintesti etc.
Articol oferit de: Cabinet de avocatura Leonte Oana Madalina
Str. Apusului, Nr. 27, Sector 6, Bucuresti
Tel: 0722 236 175
Email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Web site: www.avocat-bucuresti.info