Ne scuzați pentru dezordine, copiii construiesc amintiri” – este o replică pe care părinții o pot spune mereu vizitatorilor, numai că și curățenia și ordinea au rolurile lor în orice casă și mai ales primăvara se simte nevoia unei curățenii generale, prin toate colțurile mai puțin accesibile ale casei.

Mulți părinți se plâng de faptul că cei mici refuză să facă ordine și să mențină curățenia făcută de adulți, iar asta se întâmplă de cele mai multe ori din cauza faptului că micuții nu își dau seama cât de complicat și obositor este pentru mămici să mențină o casă ordonată, curată și fără microbi. Tocmai de aceea, cea mai la îndemână soluție este ca și copiii să fie incluși în curățenia generală. Cu sarcini ușoare la început, cei mici nu doar că vor învăța cât de important este să mențină curățenia, dar se vor și amuza și juca, totul în timp ce dau o mână de ajutor adulților.

Primul pas este să descoperiți care sunt lucrurile pe care micuții le pot face în siguranță. Dacă cei în vârsta de 2, 3 anișori își pot strânge singuri jucăriile în recipientele speciale, copiii mai măricei pot da o mână de ajutor să șteargă praful sau să ducă gunoiul. Desigur, lucrurile nu trebuie să fie nici foarte simple, întrucât astfel copiii se vor plictisi și vor renunța rapid la treabă, dar în același timp e necesar să vă asigurați că nu există riscuri ca cei mici să se rănească în timp ce vă ajută.

Copiii care sunt de acord să vă ajute fără să aștepte nicio recompensă în schimb vor face tot ce le stă în puteri pentru a finaliza totul cât mai rapid și cu rezultate cât mai bune. Tocmai de aceea este bine ca părinții să-și manifeste verbal mulțumirea și mândria, lucruri care vor face ca cei mici să dorească să facă parte din “echipa de curățenie” și data viitoare. Desigur, copiii poate nu vor avea aceeași dexteritate sau pricepere ca un adult, dar faptul că își doresc acest lucru și că se implică sunt mult mai importante decât orice rezultat.

igiencol-dezinfectant

Motivele pentru care mulți copiii nu vor sa facă ordine sau curățenie alături de părinți sunt deseori legate de faptul că adulții nu sunt specifici atunci când cer ajutorul. “Te rog să faci curat la tine în cameră!” nu este nici pe departe o sarcină clară și ușor de înțeles pentru ei, dar dacă lucrurile s-ar schimba în “Te rog să faci patul, apoi să strângă jucăriile de pe jos, după care să ștergi praful și la final să duci coșul de gunoi” micuții ar înțelege mult mai bine care sunt pașii și sarcina inițială este împărțită în mai mulți pași mai mici, toți pe înțelesul lor.

A face curat este o activitate care poate fi plictisitoare nu doar pentru copii, cât și pentru părinți. Un joc amuzant, de schimb de roluri, cu ajutorul culorilor sau poate chiar să dansați când faceți curățenie va transforma timpul petrecut în unul nu doar util, ci și distractiv. Copiii de 5, 6 ani sunt la vârsta la care adoră schimburile de rol, iar o idee bună ar fi să le spuneți micuților de exemplu că vă imaginați că lucrează la o firmă de curățenie și că trebuie să termine treaba până diseară. Oferiți-le o îmbrăcăminte haioasă și o pereche de mănuși colorate și veți vedea că la final vă veți bucura pe bună dreptate de rolul de client mulțumit. Dacă aveți multe jucării sau haine de strâns ori împachetat, atunci încercați un joc. De exemplu: cine termină primul de strâns jucăriile din colțul camerei? Sau câte haine putem împacheta până ce se termină melodia aceasta de la radio?

În tot acest timp, încercați să fiți cât mai des aproape de ei, chiar dacă și voi aveți sarcini de terminat. Spre exemplu, dacă cei mici adună jucăriile din camera lor, lăsați ușa deschisă și încercați să spălați podeaua din hol, nu doar că vor știi că sunteți acolo și deci nu sunt lăsați singuri pentru a finaliza ceva care poate nu este pe placul lor, dar veți fi și atenți pentru a evita eventualele “pericole”.

Nu în ultimul rând, mai ales atunci când faceți curat alături de cei mici, folosiți doar produse speciale, care nu irită pielea sau căile respiratorii ale copiilor și care nu necesită o aerisire îndelungată a camerelor după ce sunt folosite, asa cum este cazul de exemplu pentru produsele pe bază de clor. Igienol Dezinfectant curăță și dezinfectează în siguranță orice suprafață, fără să conțină clor.

Igienol Dezinfectant este testat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie-Imunologie "Cantacuzino" și de Institutul Național de Virusologie și este avizat de Ministerul Sănătății.

Un ultim sfat: nu uitați să fiți atente unde lăsați produsele chimice, desigur, nu la îndemâna copiilor!

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4