Melatonina
Melatonina este un hormon produs in corpul nostru de glanda pineala (epifiza)....
Uneori, avem impresia ca nu avem nevoie de atata somn si ca organismul nostru rezista si poate face fata zilei de maine fara prea multa odihna. De aceea auzim replici precum „Nu am nevoie de prea mult somn” sau „Nu am timp sa dorm atât de mult.”
Somnul inadecvat este mai nou asociat cu problemele de inima, diabet, obezitate, pe langa alte boli cronice. Investigaţiile recente arata ca opt ore pe noapte sunt suficiente pentru refacerea celulelor, şi pana acum, 71% din americani dorm mai putin de atat – si sunt privati de somn. „Pacatul” nostru aici consta in faptul ca ne incapatanam sa dormim cu toate luminile stinse. Dar nivelul de insomnie se afla in crestere oricum.
Unii oameni probabil nu au timp sa aiba parte de un somn pe cinste, si se multumesc sa atipeasca pe timpul zilei (ferice de cei care tin mult sa-si faca siesta sau in cazul nostru, somnul de frumusete), dar putem macar sa facem anumite ajustari in obiceiurile noastre, pentru a imbunatati calitatea si cantitatea somnului de peste noapte.
Terapia cu lumina poate fi folosita pentru o imbunatatire a somnului – prin expunerea unor persoane private de somn, la niste spectre speciale de lumina pentru un timp de 30 de minute dimineata devreme, oamenii de stiinta i-au ajutat sa mearga la somn mai devreme si sa stea trezi mai mult timp. Acest fel de terapie poate face minuni pentru cei care gasesc dificil adormitul inainte de miezul noptii si au o sensibilitate redusa dimineata.
Pentru problemele de insomnie mai serioase, este recomandat sa vorbim cu un specialist pentru a ne prescrie un tratament special, care presupune de obicei sa depunem efortul de a ne trezi dimineata devreme in fiecare zi pana acest lucru va deveni obisnuinta.
Terapie comportamentala – fiind obsedate de ideea de a nu dormi suficient, nee poate opri ca in realitate sa nu ai parte de atata somn ne-am dori. Acesta este un lucru atat de comun incat terapeutii au dezvoltat un protocol de modificare a comportamentului, ce pare ca functioneaza in procent de 70 sau 80%.
Acupunctura ne ajuta in mentinerea balantei neuro-transmitatorilor (ce ridica nivelul de hormoni ai bunei dispozitii numiti endorfine), ce este utila în relaxare, intr-un final, a unei mai bune calitati a somnului. In China, acupunctura a fost utilizata de sute de ani in tratarea problemelor legate de somn.
Suplimente cu melatonina. Melatonina este un hormon produs in corpul nostru de glanda pineala cu un rol important in reglarea ciclului zi - noapte, un deficit de malatonina ne poate deregla somnul, asa ca o suplinire a melatoninei din corp se poate face si cu ajutorul unor suplimente alimentare cu melanonina. Melatonina se poate gasi in fructe, legume, struguri, porumb, orz, rosii, banane, ovaz, cereale, dar in cantitati mai mici. O sursa mai importanta de melatonina este in cacao, din acest motiv sunt multe suplimente alimentare ce au melatonina de origine vegetala extrasa din cacao. Melatonina actioneaza doar atunci cand este nevoie, neavand contraindicatii sau efecte secundare.
Articol de Iustina C