Matasea, unul dintre cele mai delicate si usoare tipuri de textile, poate capata o amprenta proprie prin pictura. Pictura pe matase, fie ca este vorba de o esarfa, de un detaliu vestimentar sau pur si simplu doar pentru relaxare necesita foarte multa atentie, precizie, creativitate, dar mai ales culori speciale de inalta calitate. Fiind un material extrem de pretios necesita o concentrare si o precizie extrem de meticuloase, orice greseala de executie putand fi foarte greu sau chiar deloc mascata. Inainte de a incepe sa pictati pe matase este bine sa intindeti materialul foarte bine si sa il pregatiti asa cum se cuvine.

Din materiale specifice pentru pictura pe matase, gama propusa de Rembrandt Art Centre, Pebeo Setasilk este unul dintre produsele cele mai versatile. Acestea se pot utiliza pentru toate tehnicile cunoscute in pictura pe matase.

pictura pe matase

Poate unul dintre cei mai usori si siguri pasi este acela al conturarii (tehnica Serti) cu ajutorul unui produs cunoscut sub numele de Gutta. Odata realizat conturul, va actiona ca o bariera de protectie impotriva scurgerii culorilor si le va delimita in mod perfect. Tot pentru tehnica conturului putem folosi cu succes si creionul Inktenese. Odata create barierele se pot utiliza variate tehnici precum picurarea de culoare lasand culorile sa se imbine fara a interveni cu pensula in arealul deja creat. O tehnica care nu necesita un contur prealabil este cea care presupune aplicarea de vopsea pe matasea uda sau tratata cu un amestec special de alcool si apa. Prin aceasta tehnica putem spune ca se lucreaza in adancime, obtinandu-se fasii suprapuse de culori. Prin picurare, stropitul cu apa peste culoarea uda sau peste suprafata deja uscata sau prin tehnica apei se pot obtine niste efecte incredibile, fie fasii sau elemente controlate, fie senzatia unui vortex de culori.

Decorfin sau vernis poate fi folosit in ultima etapa a picturii pentru a da un plus de stralucire si in acelasi timp pentru a proteja suprafata impotriva murdariei si a prafului. Un avantaj extrem de mare, atat in utilizarea Gutta, cat si a gamei Pebeo Setasilk, il constituie faptul ca se poate realiza o uscare termica.

sursa: coment.ro

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4