Motivele principale pentru renunatarea la fumat de catre femei sunt consecintele tabagismului asupra sanatatii, sarcina si copilul care urmeaza sa se nasca.

Femeile par mai putin capabile sa reuseasca in tentativa de renuntare la tutun (30%) comparativ cu barbatii (53%). Ele esueaza si recad mai des decat barbatii.

Dependenta fizica de nicotina este un obstacol important in intreruperea fumatului. Adolescentele care incep sa fumeze subestimeaza forta si rapiditatea instalarii dependentei si cred ca ele se pot opri orican. Dependenta fizica de nicotina se instaleaza foarte repede de la cateva zile la cateva saptamani. Dupa stoparea fumatului se produc simptome ca iritabilitate, anxietate, agitatie, dificultati de concentrare, tulburari ale somnului si poftei de mancare, impulsuri irezistibile de a relua o tigareta.

fumatul la femeiLegatura intre depresie si tabagism este puternica. Prelevanta tabagismului este mai importanta la subiectii care sufera de depresie. Femeile par sa sufere de depresie mai mult decat barbatii. Este greu de stabilit daca depresia este cauza sau consecinta incetarii fumatului.

Pentru intreruperea dependentei de nicotina comunitatea stiintifica internationala face urmatoarele recomandari:

- Un sfat minim de la un profesionist (in domeniul sanatatii). Femeile consulta mai des un profesionist in domeniul sanatatii decat barbatii, pentru ele (ginecologie, contraceptie) sau pentru copiii lor. Ele au astfel ocazia de a fi informate asupra consecintelor tbagismului asupra sanatatii de catre medicii generalisti, ginecologi, pediatri, stomatologi, farmacisti si asistente medicale.

- Folosirea unor tratamente de substitutie nicotinica

- Prevenirea recaderii prin limitarea cresterii in greutatea si adepresiei.

In concluzie tabagismul feminin se anunta ca o catastrofa sanitara a celui de-al III-lea mileniu. Se impun masuri de prevenire si de ajutorare a femeilor pentru eliberarea de dependenta de nicotina.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole