Insula Skiathos din Grecia face parte din grupul de insule Sporades impreuna cu insulele Skopelos, Alonissos si Skyros. Dintre acestea, Skiathos se remarca printr-o frumusete aparte. Distanta dintre insule nu depaseste uneori mai mult de 14 km. Skiathos are doua zone de turism diferite: exista partea de sud care este foarte aglomerata mai ales in sezon si respectiv nordul insulei, o zona mult mai linistita insa unde gasim aceleasi plaje minunate. Numele insulei inseamna “skia” adica umbra si athos de la muntele Athos ceea ce inseamna ca Skiathos se talcuieste ca “Umbra lui Athos”. De asemenea, Skiathos mai este recunoscuta si ca fiind insula muzicii.

Insula Skiathos se afla pe directia nord-est si sud-vest si are aproximativ 12 km (7 mile) lungime si 6 km (4mile) latime. Relativ putin... Pe linia de coasta exista mici peninsule si golfuri. Partile de sud-est si sud-vest au pante blande, iar aici se afla cele mai multe asezari si facilitati datorita disponibilitatii geografice. Terenul este mai greu accesibil pe coasta de nord, unde se afla si cel mai inalt varf la 433 m (1421 picioare) de pe muntele Karafiltzanaka.

Principalul oras este Skiathos, un oras care are cam 5000 de locuitori iar impreuna cu aeroportul se afla situat langa o minunata laguna Alte asezari sunt Χanemos, Kalyvia, Troulos, și Koukounaries. Municipalitatea din Skiathos include insulele Tsougria, Tsougriaki, Maragos, Arkos, Troulonisi si Aspronisi. Acestea se afla la cativa km de coasta de sud-est si sunt mai vizibile din orase. In orasul Skiathos exista un drum pavat de la sud la est, cu multe alte drumuri inguste care se desprind spre interior si spre coasta de nord. In jurul tuturor marilor asezari de pe insula exista terenuri agricole. In ciuda dimensiunii sale foarte mici, Skiathos, are multe plaje si peisaje impadurile. O mare parte din insula este impadurita cu pin iar o mica padure de pin de piata se afla la Koukounaries, unde este si o laguna cu o plaja foarte frumoasa. Padurile de pe insula sunt concentrate la sus-vest si la nord, insa prezenta pinilor este raspandita pe toata insula.

Capitala insulei se afla chiar in orasul cu acelasi nume Skiathos sau Chora.

Chiar daca este o insula mica cu doar 48 km2, Skiathos are peste 69 de plaje superbe si vizitate in fiecare an de foarte multi turisti. Cele mai multe plaje se afla in estul si sudul insulei.

Cea mai cunoscuta si cea mai frumoasa plaja de pe insula este plaka Koukounaries. Aceasta este foarte fainoasa nu doar in Grecia, ci si in toata Europa. Koukounaries se afla la 13 km de Chora, in Golful Tzanerias, are o frumoasa forma de potcoava, nisip fin, auriu, vegetatie verde de pini, un mic lac.

insula Skiathos - plaja Koukounaries

Alte plaje sunt Megali Ammos, situata foarte aproape de orasul Skiathos si cea mai lunga, cea mai aglomerata plaja in sezon, apoi plaja Kanapista, o plaja mica situata la 6.5 km de Skiathos in apropierea caruia gasim si un centru de diving. Plaja Lalaria este in partea de nord a insulei, este pavata cu pietricele albe iar in capatul sau se poate vedea o stanca superba in forma de pod care se arcuieste peste apa. Aici se ajunge doar cu barca. Mandraki este o alta plaja situata tot in Nord, dupa padurile de pini, este acoperita de dune inalte de nisip. In apropiere de aeroport se afla si o plaja pentru nudisti, unde chiar daca nu sunt foarte multe facilitati turistii se gasesc in numar impresionant.

Cateva obiective turistice din Skiathos includ Castrul (fosta capitala fortificata, construita in secolul al 14-lea), vechiul port, centrul orasului, casa scriitorului Alexander Papadiamantis. Exista cateva manastiri pe insula care merita de asemenea vazute: Manastirea Evangelistra care se afla la 5 km nord de Skiathos, Panaghia Eikonistria - patronul insulei si Panaghia Kounistra.

Dar sa privim un pic si la istoria acestui taram. In vechime, insula Skiathos a jucat un rol minor in timpul razboaielor persane. In anul 480 inainte de Hristos, flota regelui persan Xerxes a fost lovita de o furtuna si grav avariata a ajuns pe stancile de pe coasta Skiathos. Ca urmare aceasta flota greaca a blocat accesul din marile adiacente, pentru a preveni persanii sa invadeze continentul si de a furniza resurse pentru armata care incerca sa faca fata celor 300 de spartani care aparau pasul de la Termopile. Flota persana a fost invinsa la Artemisium si apoi distrusa in batalia de la Salamis, un an mai tarziu. Skiathos a ramas in Liga Deliana pana cand aceasta a pierdut independenta. Orasul a fost distrus de catre Filip V al Macedoniei in anul 200 I. Hr.

In anul 1207 fratii Gyzi au capturat insula si au construit Bourtzi, o mica fortareata in stil venetian cu scopul de a proteja capitala de pirati. Insa fortareata Bourtzi a fost ineficienta pentru protejarea populatiei astfel ca la mijlocul secolului al -14-lea locuitorii au mutat capitala la Kastro (cuvant grecesc pentru castel). Acesta era situat pe o stanca mare, cu vedere spre o stanca abrupta asupra marii, la partea cea mai de nord a insulei.

Fortareata Bourtzi din Insula Skiathos Grecia

In anul 1704 calugarii de la muntele Athos au construit manastirea Evangelistria, care a jucat un rol important in Razboiul de independenta al Greciei caci acolo se ascundeau rebelii greci. Primul pavilion al Greciei a fost creat si arborat in manastirea Evangelistria in Skiathos in anul 1807. Mai multi lideri militari importanti (inclusiv Theodoros Kolokotronis si Andreas Miaoulis) s-au adunat acolo pentru a se consulta cu privire la o eventuala revolta.

Dupa Razboiul de Independenta si caderea pirateriei in Marea Egee, Kastro a devenit mai putin important din punct de vedere strategic. In 1830 capitala insulei a fost mutata din nou. Azi, ruinele de la Kastro reprezinta una din importantele atractii pentru turisti. In secolul al 19-lea Skiathos a devenit un mare centru de constructii navale in Marea Egee, datorita abundentei de paduri de pin de pe insula. Padurea de pini de pe insula a fost insa apoi aproape stearsa. Cu toate acestea in nordul insulei inca se mai construiesc nave.

In 2008 un renumit film, Mamma Mia a fost partial filmat in insula Skiathos si in insula din apropiere Skopelos. Acest lucru a sport popularitatea acestor insule ca o destinatie turistica de la lansarea filmului care s-a bucurat de un mare succes.

Transportul pe insula se face cu ferry boat-ul, cu avionul si autobuzul. Cel mai apropiat oras din Grecia este Volos. De aici transferul se face cu ferry boat-ul si dureaza in medie cam trei ore sau o ora si treizeci de minute cu hidrofilul. Zborul cu avionul de la Atena dureaza cam cincizeci de minute. De la Atena puteti alege sa calatoriti cu autobuzul pana la Volos sau la Agios Konstantinos de unde se face imbarcarea pe ferrby-boat sau cu masina proprie.

Este evident ca majoritatea turistilor care ajung pe insula vin sa se bucure de soare si plaja. Insa aici s-au dezvoltat mai multe facilitati astfel incat locatia este atractiva pentru un numar cat mai diversificat de persoane. Puteti alege sa va plimbati cu iahtul, sa vizitati porturile, sa cutreierati padurile de pin, sa practicati un sport de apa (inot, caiac, surfing), sa va bucurati si sa va relaxati in restaurantele si barurile care se intrec in oferte care mai de care mai tentante. Un loc excelent de petrecut momente minunate. 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole