Vrei sa ai un copil destept? 10 metode care dau rezultate
Există metode prin care copilul tău poate să dobândească calități și aptitudini pe care...
Contrar credintei populare, cei care se simt cel mai confortabil cu viata lor personala si profesionala nu sunt cei cu un IQ peste medie. Acestia sunt cei care traiesc in armonie si relationeaza usor cu ceilati si care au incredere in ei. Acestia pot sa obtina ceea ce isi doresc fara constrangeri sau manipulari. Deci, este important sa ne dezvoltam aceasta calitate?
Dupa cum a aratat Henri Laborit, omul a ramas fidel multor comportamente instinctive. Confruntandu-se cu dificultatile pe care le intalneste atunci cand traieste impreuna cu semenii sai, ceea ce vine cel mai natural, este fuga (se ascunde, tace, se plange, se inchide in sine ...), sau in alte cazuri atacul (apar: furia, dispretul, insulta, bataia ...).
Cu toate acestea, comportamentul de fuga, de pasivitate si acceptare fortata nu merg fara disconfort psihologic profund (somatizare), si se ajunge pana la stari psihologice de depresie. In ceea ce priveste un comportament agresiv, se slabeste relatia cu celalalt, prin provocarea de neincredere, teama, de inchidere si de respingere.
In modurile noastre de actiune cele mai primare (in cazul in care inteligenta si rationamentul sunt "defecte"), nu suntem altceva decat niste animale. Nu suntem departe nici de copilul mic, care la inceput, stie ca pentru a obtine ceea ce vrea, trebuie sa se foloseasca de lacrimi sau de furie. Si ce se va intampla cu copilul, daca lacrimile si isteriile lui nu sunt luate in seama suficient? In cazul in care nu se simte prea multumit de satisfacerea nevoilor si dorintelor lui, va incerca sa obtina ceea ce vrea mai mult in mod indirect: prin viclenie si / sau seductie. Apare astfel un alt mod de a trai relatia cu semenii: prin manipulare.
Promisiunea poate fi o poarta de manipulare prin care putem sa obtinem ceea ce ne dorim, fara a cere; fara a risca un refuz, si fara a risca sa ne pierdem puterea sau controlul asupra celorlati.
Dusa la extrem, si in partea sa cea mai patologica, se poate ajunge la "perversiune", desi mai putin nociva, manipulare arata totusi o desconsiderare pentru celalalta persoana. Fie ca este vorba de una sau de mai multe persoane, pentru a obtine un serviciu sau orice alt beneficiu, ceea ce conteaza este sa inghita pilula amara, in ciuda aspiratiilor, nevoilor sau dorinte celorlati, in ciuda a ceea ce este in realitate.
Aceasta abordare are, fara indoiala, avantaje pe termen scurt, acesta este, probabil, motivul pentru care manipularea este atat de comuna, si atat de putin criticata! Pe termen lung, din contra, manipulatorul risca sa obtina aceleasi rezultate ca si persoana agresiva, adica tensiunea extrema, care creeaza teama de trucuri murdare, de consecinte.
Dincolo de reactiile noastre instinctive si bagajele noastre de cunostinte, trebuie sa invatam cum sa relationam cu ceilalti, fara sa parem alte persoane, fara sa manipulam sau sa amenintam.
Sa ramai tu insati te poate ajuta sa faci fata oricarei circumstante si oricarui comportament, unele foarte iritante pentru cei din jur. Trebuie sa folosesti anumite facultati specific umane: constientizarea, reflectia si capacitatea de a intelege si a exprima ceea ce simti, empatia.
Asertivitatea (afirmarea de sine), se bazeaza pe incredere puternica in sine, in ceilalti si in viata. A avea incredere in tine, nu inseamna ca trebuie sa te simti ca un Superman. Dimpotriva, inseamna sa accepti ceea ce este in neregula cu tine, fara sa te gandesti ca te impiedica ceva sa fii iubita, sa realizezi ceea ce iti propui, sau sa fii fericita. Odata ce exista un acord de incredere, totul va decurge de la sine, pentru ca relatia cu ceilalti este o oglinda a relatiei noastre cu noi insine.
Un lider bun, de exemplu, este o persoana care are suficienta incredere pentru a se arata asa cum este el, daca este necesar, isi arata inclusiv lacunele. Acesta este tipul de persoana care va avea incredere atat in sine cat si in echipa pe care o va conduce.
Care vor fi rezultatele? La fel ca in orice grup, orice familie ai carei membri au o inteligenta emotionala reala, adica oameni cu abilitatea de a fi in concordanta cu ei insisi vor trai in armonie cu ceilalti, in ciuda tuturor dezacordurilor care apar in mod inevitabil, in orice activitate umana. Acestia vor gasit apoi mai mult sprijin, vor avea mai mult chef de a merge mai departe impreuna, vor avea parte de mai putina neincredere si mai putina inselatorie, vor avea mai multa energie, mai multa relaxare si va fi o stare de bine pentru toata lumea.
Ramai increzatoare in tine, spune ceea ce gandesti in orice situatie. Pentru unii aceasta poate parea o provocare putin ambitioasa, dar nu este imposibila. Adevarul este ca aceasta atitudine este cea mai benefica pentru a ne asigura succesul in relatiile de dragoste sau cu prietenii, pentru a-i mobiliza pe altii, si pentru a ne simti confortabil in viata.
Pentru a fi convinsa ca trebuie sa ai incredere in tine este suficient sa-ti amintesti acele momente in care ai vrut sa intrebi ceva in mod clar, cand ai vrut sa negociezi un contract, sa spui un nu ferm, dar calm, sa rezolvi anumite conflicte, atunci cand ai vrut sa iti controlezi furia sau dezamagirea. In toate aceste clipe ai avut nevoie de incredere in tine.
Cu cat vei avea mai multa increderea in tine, in ceilalti si in viata cu atat te vei simti mai puternica, mai plina de energie si mai optimista. Si in cazul acesta, cu siguranta, vei fi si mai fericita.