Tinute de primavara, potrivite pentru cel mic! (P)
Plimbari prin parc, soare, inghetata, natura, role si baloane colorate, acestea...
Poliesterul domina industria textila deoarece este ieftin, pastreaza culorile mai bine decat o face bumbacul sau inul si rezista in timp. Acestea sunt cateva avantaje pentru portofelul nostru, dar nu si pentru sanatatea noastra.
Pentru hainele ce vin in contact cu pielea, sunt de preferat fibrele naturale. Materialele sintetice pot avea incompozitie chimicale toxice, in special hainele ieftine, pe care le luam din magazinele comune, fara pretentii.
Multi dintre noi nu stiu ca unele haine sunt impregnate cu substante cancerigene, precum formaldehida, ce au un miros caracteristic, ca de formol. Cu siguranta, atunci cand ai fost la shopping, si nu ma refer in mall, ci in magazine cu haine ieftine, ai simtit un miros mai “deosebit” ce venea din materialul hainelor, si te-ai gandit ca acel miros vine din depozitul in care au fost tinute – acel miros de fapt, este exact substanta cancerigena amintita mai sus.
Formaldehida previne decolorarea tesaturilor si este utilizata pe scara larga in industria textila chinezeasca. Dar este o substanta periculoasa, fiind inclusa in lista compusilor cancerigeni de catre Organizatia Mondiala Sanatatii.
PPD, este un alt compus chimic ce ajuta la fixarea culorii, fiind folosit cu precadere la hainele de culoare neagra. De asemeni, el este permis in produsele cosmetice, precum vopseaua de par, dar intr-o concentratie de maximum 6%, deoarece devine periculos in proportie mai mare, atacand pielea si provocand dermatite.
De obicei, simptomele apar dupa cateva zile, astfel ca multe persoane nu isi dau seama ca de vina sunt hainele inchise la culoare. Cei ce poarta adesea haine negre, tratate cu PPD, risca sa devina alergici in timp.
Sa nu ne imaginam ca hainele de firma sunt “scutite” de impregnarea cu substante toxice. La inceputul acestui an, un raport al organizatiei Greenpeace a dezvaluit ca unele marci de renume contin etoxilati. Folosirea acestora este interzisa in Europa, dar fabricile din China, Taiwan sau Filipine nu respecta standadele europene. Si cum majoritatea hainelor cu care ne imbracam sunt “made in China”, nu stim de unde avem anumite afectiuni – aceste substante irita plamanii, ataca sistemul digestiv, iar in timp, pot afecta si fertilitatea.
In randul copiilor, sunt in mare voga hainele cu imprimeuri colorate. Dar multe dintre ele sunt lipite cu adezivi nocivi, care contin ftalati. Bebelusii au tendinta sa le bage in gura si sunt expusi pericolului. Ftalatii rezista la spalare, indiferent de temperature apei, prin urmare, evita sa cumperi copilului bluze cu imprimeuri de o calitate indoielnica.
Mare atentie trebuie sa acorzi si hainelor la mana a doua – raia, bolile de piele si mucegaiurile sunt intalnite frecvent in baloturile cu haine vechi, iar paduchii se pot ascunde in cusaturi. Este suficienta o singura haina infestata, ca bacteriile sa se raspandeasca in tot lotul, daca imbracamintea nu a fost dezinfectata.
Nu este nici o rusine sa ne mai cumparam din cand in cand haine de la second hand, dar este indicat ca de fiecare data cand le cumparam, sa le fierbem cateva minute inainte de a le purta. Cat despre jachetele groase, paturile sau lenjeriile de pat, acestea trebuie sa fie inchise ermetic in saci de plastic – parazitii nu pot trai mai mult de cinci zile fara aer si fara o gazda umana.
Hainele trebuie spalate la o temperatura de peste 60 grade C, si trebuie calcate cu abur fierbinte. In plus, ideal este sa fie puse la uscat in aer liber, pentru ca in spatii inchise si umede, nu scapi de mucegai si de bacteriile periculoase.