Vitamina C
Vitamina C este cunoscuta si sub denumirea acid ascorbic este una dintre cele mai...
Primavara, ca si plantele, parul trebuie sa renasca, sa se revigoreze. Tot ce faci pentru el in acest moment al anului se va resimti, deoarece acum este momentul optim pentru revitalizare. Iata trei teste pentru a cunoaste sanatatea parului la iesirea din iarna.
Ploaia, vantul, alternanta intre caldura si frig sunt surse de agresiune pentru par. La sfarsitul iernii, evalueaza starea scalpului, verifica rata de regenerare a firului de par si urmeaza sfaturile specialistului tau.
Prinde pielea scalpului, din zona de deasupra urechii tinand-o ferm intre degetul mare si cel aratator. Aceasta zona iti va servi ca referinta pentru a o compara cu alte zone. In continuare prinde pielea din partea de sus a capului, iar apoi pe cea din apropierea fruntii si a tamplelor. Daca este necesar, revino la zona de referinta pentru a aprecia mai bine diferenta.
Flexibilitatea scalpului va oferi un prim indiciu despre starea de sanatate a parului tau. Ei bine, daca iti poti prinde pielea de pe tot scalpul, in special de pe partile mentionate inseamna ca sangele circula liber. Sangele transporta pana la radacinile firelor de par substantele de care ele au nevoie pentru a creste normal : circulatia libera este esntiala pentru vitalitatea lor.
In schimb, daca este dificil sa iti prinzi pielea intre doua degete, este semnul ca circulatia sanguina este intrerupta de catre o eliminare de toxine (grasimi saturate, care contin in sebum si produse de la glandele sebacee). Blocate la nivelul scalpului, aceste toxine pot apasa radacinile, le pot incetini alimentarea cu sange si astfel pot sa iti slabeasca firele de par.
Masajul prin aspirare o sa iti relaxeze scalpul si va favoriza eliminarea toxinelor acumulate in timpul iernii. Pune mana una peste alta si apasa miscand pielea scalpului inainte si inapoi. Miscarea se face pe tot capul, din spatele gatului pana in partea de sus, apoi partea de deasupra urechilor. Subliniaza zona frontala si partea de sus a craniului. Parul trebuie sa fie uscat pentru ca masajul sa aiba rezultate optime.
Frecventa : de 2 ori pe saptamana
Durata : 1-2 minute
Poti face acelasi exercitiu, dar cu un prosop umed si cald pe cap. Diferenta dintre temperatura ambientului si cea a prosopului va favoriza dilatarea vaselor de sange si va ajuta circulatia sangelui.
O alta regula de aur, care sa te ajute sa elimini toxinele din corp, este sa-ti urmaresti alimentatia. Profita de primavara pentru a consuma mai multe fructe si plante, crude sau gatite. Alege pestele sau carnea alba in defavoarea carnii rosii. Tu te vei simti mai bine si tot odata si parul tau va arata mai bine. "Suntem ceea ce mancam", spun dieteticienii. Este adevarat si pentru parul nostru!
Elocvent si rapid, testul cu uscatorul se face astfel: dupa samponare, stai cu parul ud in fata unei oglinzi. Ia o suvita in mana si tine-o la 5 cm departare de scalp. Ia uscatorul in mana cealalta si usuca partea dintre mana ta si scalp. In timp ce incepe sa se usuce, vor aparea fire de par scurte, acestea fiind firele regenerate.
In cazul in care in toamna anului precedent nu ai avut nici o cadere a parului anormala, ar trebui sa ai intre 5 si 10 % par regenerat. In cazul in care in toamna ti-a cazut mult par, in primavara vei avea mai mult par regenerat. Incearca sa evaluezi cat a crescut parul din toamna pana in primavara prin masurarea acestor fire de par regenerate. Acestea ar trebui sa aiba intre 4 si 5 cm. In caz contrar, treci la testul urmator, care vine in completarea testului 2.
Inainte de samponare, cand parul este uscat treci cu mana prin el de cateva ori, miscand degetele pentru a aduna cateva fire. Pune-le pe o foaie colorata in contrast. Repeta aceste miscari de cateva ori avand grija sa iei fire de pe toata suprafata capului. Incearca sa strangi cel putin zece fire in total, apoi observa-le la lupa.
Parul perfect sanatos trebuie sa aiba toate firele de grosime egala, indiferent de locul de unde sunt colectate. Cu toate acestea, daca observi orice diferenta in diametru la doua sau trei dintre ele, nu te ingrijora, este posibil sa fie vorba doar de o fragilitate trecatoare, fara consecinte. O cura de vitamine pentru par ar trebui sa fie suficienta.
Daca din contra, o proportie mare de fire sunt inegale poate sa indice faptul ca o problema mai grava este pe cale sa se instaleze, mai ales daca aceasta este insotita si de o regenerare a parului scazuta. In acest caz cel mai bine este sa consulti un specialist, care sa iti recomande un tratament.
Foloseste un sampon de calitate compatibil parului tau, care pe langa faptul ca va spala parul sa il ajute si sa isi mentina sanatatea si implicit frumusetea. Poti incerca un sampon cu aloe vera, de genul samponului Silk & Shine produs Calivita.
Care sunt cele mai bune vitamine? Poti alege intre mai multe complexe de vitamine si vitamine speciale pentru par. Complexele de vitamine ajuta la "revitalizarea" parului, de exemplu la sfarsitul iernii. Vitaminele speciale pentru par ajuta la regenerarea firelor de par.
Dar ce sa alegem? Pentru inceput poti opta pentru un trio: aminoacizi (componente majore ale keratinei de par), zinc (produce sinteza acestor aminoacizi) si vitamina B6. In continuare, daca parul tau este gras in mod natural ai nevoie de vitamina B8 pentru actiunea sa impotriva sebumului si drojdie de bere. Daca parul tau este uscat alege o combinatie de acizi grasi esentiali si vitamina E naturala pentru a hrani straturile epidermei.
Un supliment natural conceput special pentru a ajuta ca parul, scalpul, pielea si chiar unghiile sa isi pastreze frumusetea este suplimentul de multivitamine Beauty Formula de la Calivita.
Articol de Antoneta Barbu