Noni in timpul sarcinii
Una dintre intrebarile puse de femeile insarcinate este referitoare la consumul de...
Pentru majoritatea femeilor, perioada sarcinii pare sa fie una benefica pentru parul lor. Nivelul crescut de estrogen poate cauza ca pana la 95% din par sa intre intr-o faza de crestere (cantitatea normala este de pana la 85%). Acest lucru poate insemna o perioada in care femeia poate avea cel mai gros si mai frumos fir de par pe care l-a avut pana in acest moment.
Cantitatea crescuta de estrogen din timpul sarcinii poate duce la o crestere a metabolismului, implicit mai multe substante nutritive stau la dispozitia intregului organism, deci si a parului. Si cum majoritatea femeilor sunt foarte atente in ceea ce priveste sanatatea lor in aceasta perioada, avand grija sa consume multe substante si suplimente nutritive, si de asemenea sa aiba parte de multa odihna, acest lucru nu poate decat sa contribuie la crearea unui mediu sanatos in intreg organismul, pentru toate sistemele lui, inclusiv cresterea parului.
Bineinteles, exista si femei care trec prin o cu totul alta experienta in timpul sarcinii. Parul lor isi poate schimba structura si poate parea fara viata, sau foarte moale. Si in acest caz, hormonii sunt de vina, deoarece ei afecteaza fibra firului de par, schimbandu-l dintr-un tip in altul: de exemplu parul cret poate deveni moale, sau , in unele cazuri, parul moale sau drept poate deveni ondulat sau chiar cret.
Femeile pot cateodata sa isi examineze parul, pentru a determina daca organismul primeste destui nutrienti in timpul sarcinii. Parul care pare sa fie deteriorat, sau care incepe sa cada, poate fi un semnal de alarma a unei deficiente din organism, si ar trebui consultat un doctor.
Dar toate acele femei pentru care sarcina are un efect pozitiv asupra parului lor, pot sa aiba o experienta cu totul opusa la un moment dat dupa nastere. Pe masura ce corpul isi reduce nivelul de hormoni din timpul sarcinii, podoaba capilara are numai de suferit. Exact cum nivelul de crestere al parului era mai mare decat normal in timpul sarcinii, dupa sarcina poate creste nivelul de cadere al parului. Pana la 35% din par poate sa intre intr-o faza de stagnare. In unele cazuri, poate dura chiar si un an.
Desi este un fenomen normal ce tine de sarcina, caderea parului poate deveni un factor de stres pentru unele mame. Din pacate, stresul poate contribui de asemenea la caderea parului. Desi poate dura o perioada mai lunga de timp (uneori chiar si cativa ani), parul isi va reveni la normal.
Mai sunt si alte conditii asociate cu reproducerea, care pot contribui la cresterea/caderea anormala a parului. O intrerupere de sarcina poate cauza caderea excesiva a parului, deoarece organismul isi corecteaza nivelul pana atunci crescut de hormoni.
Ca si nota de final, femeile ar trebui sa fie precaute in ceea ce priveste sanatatea parului lor, si a organismului in general, atat in timpul cat si dupa nastere. Ar trebui sa ia vitamine si minerale, iar un doctor ar trebui sa monitorizeze nivelul hormonilor. De asemenea, parul trebuie ingrijit si pieptanat cu grija.
Si nu fiti foarte ingrijorate in ceea ce priveste efectele neobisnuite ale sarcinii asupra parului dumneavoastra. Organismul stie ceea ce face, si in mod sigur se va corecta singur.