Vergeturile sunt nişte depresiuni cutanate, care la început au o culoare de la roz spre violaceu, iar apoi capătă un aspect alb sidefat. Vergeturile sunt cicatrice liniare vizibile care, desi nu pun probleme medicale deosebite, aduc un prejudiciu estetic important. Ele se prezinta sub forma unor zone in care structura cutanata pare "desirata".

Unele statistici estimeaza ca vergeturile apar la 90% dintre femeile gravide, la 70% dintre adolescenti si la 40% dintre sportivi. La nivelul vergeturii pielea este subtiata, fina la palpare, cu suprafata incretita, cu transparenta crescuta in cazul vergeturilor nou aparute (de aceea culoarea lor este rosu-violacee) si alb opac - sidefiu, cu aspect denivelat si dispuse in lungul liniilor de tensiune ale pielii in cazul vergeturilor vechi. Au dimensiuni de cativa centimetri in lungime si 1-10 mm latime (in unele cazuri si mai mult). Uneori ele pot produce mancarime locala.

Vergeturile apar, de obicei, în zonele din corp cu mai multe grasimi (şolduri, coapse, fese, sani), în perioadele de tulburari hormonale si de modificari ale texturii pielii (adolescenta, sarcina) sau in anumite conditii (ingrasare sau slabire importanta, practicarea unui sport solicitatn). in cazuri mai rare, vergeturile pot fi legate de o cantitate anormala de cortizon sau de derivati ai acestuia, la nivelul pielii sau al sangelui.

Zonele cele mai predispuse la aparitia vergeturilor sunt pieptul, bratele, axilele, la sportivi, iar abdomenul, flancurile, sanii si fesele la gravide si obezi. Evolutia naturala a vergeturilor este similara cu cea a cicatricelor sau ranilor care se vindeca.

De ce si cand apar vergeturile?

vergeturileVergeturile apar datorita cauza ruperii tesutului conjunctiv, prin intinderea pielii mult prea mult si prea repede, si atunci cand tesutul conjunctiv este putin si de calitate mai slaba. Aceasta situatie poate fi determinata de o alimentatie necorespunzataore sau de o secretie crescuta a hormonilor glandelor suprarenale. Hipersecretia glandelor suprarenale poate aparea patologic, cum este cazul bolii Cushing, sau in cazul corticoterapiei sistemice prelungite (in aceste doua cazuri vergeturile sunt mari, late si prezente pe arii extinse), dar si in cazuri cum ar fi efortul fizic puternic, scaderea glicemiei, utilizarea de steroizi anabolizanti sau stari de stres.

Cele mai frecvente situatii cind pot aparea vergeturile sunt: sarcina, ( mai ales intre lunile 4 si 6) ca urmare a intinderii continue si progresive a tegumentului de pe abdomen si sani, cresterea brusca a unei anumite regiuni a corpului la adolescenti in perioada de crestere, sportul si mai ales culturismul, unde se iinregistreaza o crestere rapida a masei musculare, la persoanele supraponderale, marcand regiunea lombara (atat in perioadele de crestere in greutate, cat si atunci cand slabesc). De asemenea, utilizarea corticosteroizilor topici, in asociere cu panasamente ocluzive, creste riscul de aparitie a vergeturilor.

Putem scapa sau macar diminua vergeturile?

Vergeturile sunt similare cicatricilor si deci au un caracter definitiv. Din nefericire inca nu s-a gasit o solutie prin care sa facem ca vergeturile sa dispara cu desavarsire, dar secretul pentru a scapa de problema lor este gasirea modalitatilor de a le face mai putin vizibile. Cu cat sunt tratate mai repede cu atat aparitia lor este diminuata.

Putem atenua, totusi vergeturile, prin mijloace diverse: lotiuni pe baza de vitamina A acida, exfolieri sau prin folosirea unor creme abrazive, care actioneaza in profunzime. Modul de functionare a acestor tehnici este aproape identic: provoaca o exfoliere a straturilor superficiale ale pielii, pentru a stimula regenerarea straturilor profunde. E bine ca aceste tratamente pentru vergeturi sa fie efectuate cu mare atentie, deoarece unele tratamente pentru vergeturi pot fi iritante pentru piele.

Vitaminele care ne protejeaza de vergeturi sunt: vitamina B5 300 mg pe zi; vitamina C cu flavonoide 1 g /zi si vitamina E 600 U.I. /zi.

vergeturile in sarcina

Cremele emoliente care contin vitamina E ajuta pielea sa se regenereze si sa ramana supla. De folos sunt si cremele ce au in compozitie colagen, elastina, aloe, vitamine, alantoina si coenzima Q10 care hidrateaza pielea, ele fiind utilizate cu succes in scopul prevenirii aparitiei vergeturilor. Scaderea nivelului de zinc duce de asemenea la aparitia vergeturilor. De aceea, pentru a evita aparitia lor, consumati alimente bogate in zinc, cele mai bune fiind algele verzi-albastre.

Sarurile homeopate calciu-fluor si siliciu ajuta si ele la mentinerea unui tesut celular ferm, puternic si elastic.

De asemenea si laserul poate fi folosit pentrutratarea vergeturilor. Chirurgii plasticieni propun o anumita tehnica, cu efect de lifting, la nivelul abdomenului, care intinde pielea si o lasa neteda si fina.

Cum se poate evita aparitia vergeturile?

In primul rand este necesar sa evitam fluctuatiile mari si bruste greutate si sa nu luam, fara a consulta un medic, nici un tip de cortizon (crema sau comprimate).
In timpul sarcinii insa, este recomandat ca medicul tau ginecolog sa supravegheze in mod constant greutatea si regimul alimentar. Un alt sfat bun este sa iti palpezi si sa observi, la intervale regulate, zonele de risc (sanii, coapsele etc) si sa faci un masaj bland cu o crema hidratanta. Masajul are efectul de a stimula productia si organizarea fibrelor de colagen si a fibrelor elastice si le face sa fie mai rezistente la schimbarile la care sunt supuse, in timpul sarcinii. De asemenea in timpul sarcinii este indicate si aplicarea prin masaj a unor creme antivergeturi 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole