Frumusetea vine cand dormi
Dupe ce studiile in cosmetica au scos in evidenta nevoia de somn si relaxare a...
Celulita este considerata de catre femei unul dintre cei mai mari inamici ai frumusetei. Fiind vorba de o problema ce afecteaza cu precadere femeile, la aproximativ la 90% dintre femei incepe sa apara incepand cu varsta de 15 ani. Celulita nu este chiar o boala, ci un defect natural al pielii si al tesutului subcutanat. Nu conteaza daca esti slaba sau plinuta, celulita tot te poate afecta.
Celulita are drept cauza principala microcirculatia sanguina slaba din tesutul muscular, ceea ce poate determina formarea unui edem care impiedica functionarea normala a celulelor adipoase. In consecinta, toxinele nu pot fi eliminate de catre celule in mod corespunzator, aceste toxine se acumuleaza in interiorul celulelor si astfel celulele cresc in volum. Ca efect al cresterii in volum al celulelor de grasime, pielea este nevoita sa se intinda si astfel apare ceea ce noi numim celulita.
Celulita poate fi superficiala sau profunda, localizata sau difuza. Celulita este mai frecventa la femeile care au o greutate peste normal sau la persoane cu afectiuni musculare. Celulita se gaseste in general in jumatatea inferioara a corpului dar nu numai (celulita profunda poate aparea uneori si pe ceafa, torace, brate, glezne, genunchi sau de-a lungul coloanei vertebrale).
Celulita localizata daca se exercita o presiune cu mana asupra ei este dureroasa si afecteaza mobilitatea pielii. In stadiile avansate ale celulitei, pielea incepe sa capete un aspect precum coaja de portocala.
Termenul de celulita, este folosit pentru doua afectiunui care nu au nici o legatura intre ele: celulita obisnuita, denumita si celulita estetica precum si diferite forme celulita medicale, care acopera la randul lor mai multe afectiuni, printre care si celulita infectioasa.
1. Celulita estetica - este acea celulita comuna de o modificare a pielii provocata de depuneri de grasime subcutanata.
Mai frecventa la femei, celulita este rezultatul mai multor cauze care pot fi asociate: ereditatea, aportul caloric prea mare, retentia de apa. Acest din urma factor provine la randul lui dintr-o dereglare hormonala, excesul de estrogeni, manifestandu-se in particular inaintea fluxului menstrual si in timpul sarcinii, dintr-o insuficienta a circulatiei venoase sau limfatice, sau dintr-un factor mecanic constituit din purtatul unor haine prea stramte.
Totusi, aparitia unei celulite in forma sa moderata este un proces fiziologic normal, care priveste 90% din femei.
Celulita apare la pubertate; ea este atunci tare si sensibila, pielea devenind rosie si granuloasa pe pulpe si pe fese. Intre 25 si 50 de ani ea devine moale, apoi flasca, apar bule subcutanate care apoi se accentueaza; pielea ia din ce in ce mai mult aspect capitonat numit " coaja de portocala ".
2. Celulita infectioasa = este vorba de o infectie acuta sau cronica a tesutului subcutanat. Celulita infectioasa poate fi provocata de diversi agenti patogeni, streptococi, stafilococi, bacterii etc. ce pot patrunde în piele prin diverse leziuni (plagi, intepaturi) ale acesteia. Celulita infectioasa se manifesta, de obicei, prin inrosirea zonei afectate, ce devine calda si dureroasa, poate aparea febra, asociata cu frisoane si cu o stare de indispozitie generala, afectand mai ales membrele inferioare. O celulita infectioasa necesita spitalizare de urgenta; ea este tratata prin administrarea de antibiotice.
In acest stadiu, celulita, nu este observabila cu ochiul liber aspectul "coaja de portocala", ci doar atunci cand formam pliul cutanat, nici in timpul mersului si nici in repaos. Initial este o scadere nesemnificativa tonusului pielii si tesutul subcutanat devine mai putin compact. Suprafata pielii este aparent neteda. Corespunde formei de celulita FLASCA.
Aceasta forma de celulita poate fi deja observata cu ochiul liber, mai pregnant in zona pulpelor. Aspectul de "coaja de portocala" este evident, mai ales in pozitia culcat. Tonusul pielii scade continuu, fiind si o senzatie ca "pielea se ofileste", pliul cutanat nu este mobil, se simte un turgor plin, zona este usor dureroasa la palpare, denivelari vizibile ale tegumentului. Adipocitele (celulele grase) vresc in volum, reducandu-se spatiul dintre celule. Circulatia sangelui spre piele este ingreunata, incet apare un edem usor. In aceasta faza este inca posibila ameliorarea si vindecarea destul de usor, daca se respecta indicatiile facute de terapeut ( modifiare alimentatiei, consum de lichide, multa miscare, mentinerea echilibrului acid-alcalin, etc ). Corespunde formei de celulita COMPACTA.
In acest stadiu deja vorbim de forme grave de celulita si multe femei se simt dezgustate de propriul corp datorita celulitei. O suprafata de piele tot mai extinsa capata un aspect neplacut - cu o multitudine de noduli subcutanati, umflaturi si gropite. In aceasta etapa fiecare adipocit (celula grasa) poate ajunge la un volum de pana la 50 de ori mai mare decat marimea sa normala, impiedicand circulatia normla a sangelui si a limfei. Apar si probleme de sensibilitate a pielii, iar daca nu se iau masuri rapide si ferme, se poate ajunge la schimbari ireversibile.
In acest ultim stadiu, pielea capata un aspect de movilite si desfigureaza corpul, este cea mai grava forma de celulita. Coapsele si picioarele incep sa semene cu un aluat dospit, care a fost gaurit intens cu degetul. Celulita in acest stadiu este o boala cu dereglari severe de circulatie, cu umflaturi masive, dilatarea venelor. Pielea devine dureroasa la atingere.
Celulita este rar intalnita la barbati (fie ca sunt obezi sau nu), datorita diferentelor anatomice dintre barbati si femei, deoarece epiderma, dermul si o parte superioara a tesutului subcutanat sunt diferite la barbati. Epiderma si derma sunt in straturi mai groase de tesut in coapse si fese la barbati.
Sa contatat ca diferentele de structura subcutanata de celule de grasime intre barbati si femei apar in timpul la al treilea trimestru al dezvoltarii fatului si se manifesta la nastere. Diferentele hormonale dintre cele sexe pot fi o explicatie a existentei acest diferente in structura pielii. Sunt studii care au ajuns la concluzia ca barbatii care la nastere aveau un deficit de hormoni masculini vor avea adesea un aspect gras subcutanat similar cu femele.