Vara aceasta, colorat înseamnă protejat Cu NIVEA Sun Spray de protecţie solară pentru copii (p)
Vara, atunci când copiii sunt în elementul lor, nimic nu-i opreşte de la...
Vara a venit, si fie ca ne plimbam in oras, ca mergem la un picnic sau mergem la plaja, pielea noastra este "mangaiata" ceva mai intens de razele solare. Uneori este nevoie sa ne protejam pielea de potentiale arsuri solare, si astfel apelam la produse de protectie solara, si observam ca pe acestea este trecut un indice "Factor de protectie solara" sau FPS (eng SPF), si poate ar trebui sa stii cum sa alegi produsele cu factorul de protectie solara cele mai potrivite pentru tine.
Factorul de protectie solara reprezinta cantitatea de radiatie solara pe care pielea o poate receptiona pana in momentul in care incepe sa se inroseasca, comparand situatiile dintre pielea protejata si cea neprotejata de radiatiile solare. De exemplu daca fara protectie, pielea ta incepe sa se inroseasca, dupa 2 minute de expunere la soare, prin aplicarea unei creme cu FPS 15 poti sta la soare de 15 ori mai mult, respectiv 30 de minute, iar daca aplici o crema de protectie cu SPF 60 poti sta 2 ore, la soare pana se inroseste pielea. SPF-ul este un indicator specific fiecarei persoane si e determinat de o serie de factori precum sursa de lumina (spectru, intensitate), cantitatea aplicata, reactia pielii, etc.
O crema cu factor de protectie 15 opreste 93.3% din razele UV, in timp ce o crema cu SPF 30 opreste cu doar 3.4% mai multe raze UV - adica 96.7%. In concluzie, diferenta intre factorii de protectie nu e data de protectia fata de radiatia solara, ci de timpul pe care te poti expune la soare fara a te "arde". Chiar daca ambele produse ofera protectie UV aproximativ similara, in general cel cu SPF 15 este folosit mai des datorita texturii mai usoare.
Pentru a sti sa alegi produsele cu factorul de protectie potrivit pentru tine, ar trebuie ca prima data sa-ti determini fototipul (tipul de piele). Cu ajutorul acestor informatii vei putea sa gasesti cel mai bun program de bronzare precum si cea mai buna metoda de protectie pentru pielea ta.
Exista 6 fototipuri, clasate de la pielea cea mai alba pana la cea mai inchisa. Recunoaste-ti fototipul in cele ce urmeaza si vezi care sunt produsele de protectie solara spre care ar trebui sa te orientezi.
Tipul de piele: foarte deschisa, cu pete de roseata/ par blond sau rosu
Bronzarea: acest tip de piele este cel mai vulnerabil la radiatiile solare nu se bronzeaza si sufera mereu arsuri
FPS recomandat: 50+
Tipul de piele: foarte deschisa, cu pete rosii ce apar la soare/ par blond sau saten
Bronzarea: se bronzeaza greu si deseori sufera de arsuri
FPS recomandat: 40
Tipul de piele: deschisa / par blond sau saten
Bronzarea: acest tip de piele se bronzeaza progresiv si sufera uneori arsuri
FPS recomandat: in primele zile de expunere la soare se folosesc produse cu FPS 30 si apoi 20
Tipul de piele: mata / par saten sau brun
Bronzarea: se bronzeaza bine si persoanele cu o astfel de piele sufera rareori arsuri solare
FPS recomandat: in primele zile produse cu FPS 20 si apoi 12
Tipul de piele: culoarea inchisa
Bronzul: se bronzeaza usor si sufera foarte rar arsuri
FPS recomandat: 10-15
Tipul de piele: neagra
Bronzul: persoanele cu pielea negra nu au probleme niciodata cu arsurile solare
FPS recomandat: < 10
Daca aplici o crema cu factorul de protectie 50 nu inseamna ca esti protejata de 3 ori mai bine decat o crema cu FPS 15
- o crema cu SPF 2 blocheaza 50% din razele UVB (crema opreste 5 din 10 fotoni)
- o crema cu SPF15 blocheaza 93% din razele UVB
- o crema cu SPF30 blocheaza 97% din razele UVB (permite 3 din 100 fotoni sa penetreze pielea)
- o crema cu SPF50 blocheaza 98% din razele UVB
Daca ai vazut in comert creme de protectie solara pe care este trecut un factor de protectie foarte mare (70 sau 100) ar trebui sa stii ca acestea nu ofera o protectie cu adevarat mai mare decat o crema SPF 30 sau 50, si acest lucru ne poate induce in eroare, deoarece credem ca suntem mai bine protejate de radiatiile solare, din acest motiv in multe state este interzisa etichetarea produselor de protectie solara cu mai mult de SPF 50+ sau SPF 30+. De pilda, in UE se admite maxim SPF 50+, in Australia SPF 30+ iar in SUA SPF 50+.