Lipo-aspiratia sau liposuctia este eficienta in special pentru a elimina grasimea localizata pe solduri (aripioarele) daca acest lucru nu a fost posibil cu dieta si cu activitati fizice. In orice caz, acest lucru nu trebuie sa inlocuiasca un regim variat si echilibrat.

Lipo-aspiratia nu elimina celulita si nici nu imbunatateste calitatea pielii; ci dimpotriva pentru ca scade volumul, elasticitatea pielii este pusa la incercare. Dupa operatie, pielea poate fi un pic mai moale.

Zonele vizate de liposuctie

Liposuctia este deosebit de eficienta pentru a elimina grasimea situata la nivelul soldurilor, coapselor, partii interioare a picioarelor, burtii si, in unele cazuri de pe brate si de pe gambe.

Cine poate profita de ea?

Aceasta tehnica este destinata atat pentru femei cat si pentru barbati. Dar atentie, ea este rezervata pentru o piele tonica, de buna calitate. O piele tanara si elastica va reveni in forma mai repede si rezultatele vor fi mai vizibile. In general, aceasta operatie este interzisa pentru persoanele care fumeaza sau pentru femeile care iau anticonceptionale, din cauza riscului de flebita. Nu este indicata nici pentru persoanele obeze.

Tehnica de liposuctie

liposuctiaLiposuctia consta in introducerea sub piele, prin cateva mici incizii, a unor canule mai mult sau mai putin groase, prin care va fi aspirata grasimea de sub piele. Cele mai recente evolutii sunt legate de utilizarea canulelor mai fine (canulele folosite la inceputul lipo-aspiratiei, mai groase, generau adesea gauri si umflaturi deoarece aspirau prea tare). Astfel munca chirurgului este mai precisa, iar structura vascularizarea si pielea sunt mai protejate.

Cat dureaza?

In functie de zona care trebuie tratata si cantitatea de grasime care se elimina, durata interventiei variaza de la 1 ora la 2-3 ore, si se face sub anestezie locala sau sub anestezie generala ori epidurala. Spitalizarea dureaza de la 24 la 48 de ore.

Urmarile post-operatorii

Pot sa apara vanatai, dar in cele mai multe cazuri, este posibil sa se reia o viata normala imediat dupa interventie. Pentru a favoriza "redrapajul" cutanat si pentru a limita imperfectiunile, este indicat portul unui compleu suport pentru 15 zile. Pot fi simtite tensiuni la nivelul zonei aspirate, dar urmarile nu sunt foarte dureroase. Pentru cateva zile este administrat un anticoagulant pentru a se reduce riscul de flebita, sau embolie pulmonara. Sedintele de masaj sau drenaj limfatic sunt de asemenea, recomandate pentru a favoriza repartitia grasimii reziduale si pentru a netezi pielea.

Primele rezultate sunt vizibile dupa 6 - 8 saptamani; rezultatele finale sunt obtinute dupa 6 - 9 luni. Acestea vor fi chiar mai bune daca greutatea va ramana stabila.

Cicatricile, corespunzatoare punctelor introducerii canulelor sunt minime.

Pentru a se mentine rezultatele, ar trebui sa se adopte un regim alimentar echilibrat si o activitate fizica regulata.

Articol de Antoneta Barbu

 

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole