Foarte raspandita, acneea poate, prin caracterul sau inestetic, sa provoace o adevarata anxietate. Dar care sunt consecintele gandurilor noastre intunecate asupra pielii? Oamenii de stiinta americani cred ca stresul agraveaza severitatea acestei boli.

Acneea este o problema a pielii foarte frecventa, acneea afecta aproape 85 % din populatie de-a lungul vietii. Predominanta pe perioada adolescentei, aceasta boala afecteaza foliculul firului de par.

Din cauza aspectului sau inestetic, acneea poate avea repercursiuni psihologice importante. Intervenind in perioada formarii identitatii adulte, ea poate sa antreneze un stres important la adolescenti. Si ca un bumerang, stresul poate sa influenteze aceasta problema?

Examenele iti pot influenta aspectul pielii?

Studiile despre efectele nefaste pe care le are stresul se inmultesc si se presupune ca acesta poate influenta sistemul imunitar, senzatia de durere, cicatrizarea, timpul de convalescenta dupa operatie si chiar si depunerile de grasime sau durerea de spate. In ceea ce priveste problemele de piele agravate de stres sunt dermatita atopica si psoriazisul.

Cu toate acestea medicii si pacientii sunt de acord ca exista o legatura intre psihic si acnee. Din 215 studenti la medicina, 67 % credeau ca stresul a jucat un rol important in exacerbarea acneii. Si aproape trei sferturi dintre pacienti si rudele acestora considera, de asemenea, ca anxietatea este un factor care agraveaza acneea.

strseul si acneeaAu fost recrutati 22 de studenti dintre care 19 au participat pana la sfarsitul studiului (7 barbati si 12 femei). Cercetatorii au masurat stresul si severitatea acneii atat in perioada examenelor cat si in perioada cursurilor. In cadrul acestui test au fost luati in calcul si alti parametri (durata si calitatea somnului, numarul si calitatea meselor, etc ). Astfel a fost evidentiata o legatura intre stresul perceput si severitatea acneii. Studentii cei mai stresati au avut si cea mai pronuntata si grava acnee.

O solutie ar fi ca in perioadele cu stres pronuntat, sa consumam suplimente antistres, un astfel de supliment alimentar este Rhodiolin.

A fost remarcata o legatura si cu calitatea meselor, pentru ca de multe ori in aceasta perioada studentii nu mai sunt la fel de atenti la ce mananca si la cat mananca.

Acest studiu nu a luat in calcul comportamentul studentilor in ceea ce priveste curatarea faciala, influenta ciclurilor menstruale sau stoarcere cosurilor.

Pentru cercetatori raspunsul a fost clar: studentii sunt prea putin preocupati de aspectul fizic in perioada examenelor, asa ca stresul este o cauza a acneii si nu invers.

Este important de retinut ca descoperirea unei corelatii nu implica intotdeauna o relatie de cauzalitate. Si pana acum, cercetatorilor le-a fost destul de greu sa explice care este mecanismul prin care stresul ne influenteaza si ne afecteaza pielea.

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole