Ce nume sa punem copilului? Iata una din primele intrebari ce apar in fata parintilor odata cu vestea venirii pe lume a copilului lor, si chiar din timpul sarcinii. Este o alegere dificila dar si placuta, un eveniment important pentru copil dar si o raspundere foarte mare pentru parinti avand in vedere ca micutul sau micuta lor va purte pentru toata viata numele ales de ei. Si dupa cum se stie numele influenteaza destinul copilului.

Cum facem alegerea numelui copilului?

Ei bine, exista multe aspecte ce trebuie luate in considerare la alegerea unui nume. Evident ca trebuie sa inlaturam din start numele care nu ne plac sau care au o conotatie negativa.

Dupa aceea trebuie sa alegem daca vrem sa aiba un singur prenume sau mai multe. Aici de foarte mare ajutor poate fi o carte cu nume pentru copii, cel putin un astfel de volum gasindu-se si pe la noi prin librarii. Si bineinteles conteaza foarte mult si sexul copilului.

Multi parinti spun ca copilul lor si-a ales singur numele, fie au avut un vis in care copilul lor au avut un nume, cineva in vis le-a spus cum se va numi copilul, fie copilul din burtica a avut anumite reactii cand a auzit un anumit prenume, sau alte evenimente care au sugerat parintilor care sa fie numele copilului. Asa ca nu neglijati visele si intuitia atunci cand alegeti numele copilului.

Vreau sa aleg un nume pentru copilSe stie din popor ca daca puneti numele unui copil dupa numele unui sfant din calendar, acesta va mosteni anumite calitati si va fi mai ferit de necazuri in viata, in plus va avea pe langa petrecerea de aniversare a zilei de nastere si o petrecere de ziua onomastica, si mai tarziu va va fi recunoscator.

Pronuntati de cateva ori mele ales si vedeti ce sentimente starneste in dumneavoastra si in cei din jur, observati cu ce asociati acest nume (culoare, miros, aroma, sentiment, forma, calitate umana, defect, etc) . Supune-ti la acest exercitiu prietenii si rudele, apoi intreabai ce au simtit, cu ce au asociat numele,

Nume pentru baietei

Ce-i drept in ultima vreme au aparut o varietate de nume pentru baieti si cu siguranta a trecut vremea cand puteam alege din maxim 30 de astfel de nume. Acum pe langa cele traditionale cum ar fi Ion, Matei sau Andrei, au aparut si variatiuni straine cum ar fi, Jhon, Matteo, Audrey sau chiar nume de personaje antice sau mitice gen Paris. Insa asa cum am mai amintit si mai sus, parintii sunt responsabili pentru numele pe care il va purta copilul toata viata si pentru impactul psihologic si social pe care acest nume il va avea asupra copilului lor. Si acum sa trecem la cealalta categorie...

Nume pentru fetite

La fel ca si la baieti si fetele au inceput in ultimii ani sa primeasca nume extravagante cum ar fi Bryanna, Mariposa, etc, care nu provin din "catalogul" romanesc de nume. In acelasi timp, la fete, aceesi denumire poate avea mai multe variatiuni de exemplu pentru Maria poate fi Marita, Mariuca sau chiar Mia sau Ana Maria, insa iarasi trebuie ca parintii sa nu o ia razna si sa aleaga cu un maxim simt de raspundere numele pe care il considera oportun.
Tot in ceea ce le priveste pe fete, in ultima vreme au revenit la moda nume precum Olivia, Sofia, Liliana sau chiar Clara.

In alta ordine de idei, se pune intrebarea ce faci cand familia se inmulteste cu mai mult de un membru...

Nume pentru gemeni

A avea gemeni sau tripleti reprezinta o noua provocare in problema alegerii numelor. Astfel apar intrebari de genul " le vom da nume asemanatoare sau complet diferite? Ne folosim de ordinea nasterii lor ca sa le dam nume in ordine alfabetica? etc) Ei bine, cel mai sigur este sa nu folositi nume cu aceeasi initiala sau nume asemanatoare care sa creeze confuzie mai tarziu. Chiar daca sunt gemeni, ei vor avea personalitati distincte.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole