Asociatia SOS Infertilitatea anunta ca intalnirea anuala a organizatiei paneuropene Fertility Europe are loc in acest an la Bucurest
Asociatia SOS Infertilitatea anunta ca intalnirea anuala a organizatiei paneuropene Fertility...
Medicamentele si drogurile, alcoolul si tutunul, toate pot reduce numarul si rezistenta spermatozoizilor masculini si implicit sansele de procreare. Iar evitarea unor asemenea substante este esentiala pentru a va asigura ca sarcina pe care v-o doriti amandoi atat de mult va fi una sanatoasa si va incepe cu dreptul.
Tigarile sunt nocive pentru sperma in conditiile in care chimicalele continute alaturi de tutun reduc concentratia si mobilitatea spermatozoizilor sanatosi. In schimb apar foarte multi a caror forma nu este corecta si care sunt complet imobili, incapabili sa fertilizeze un ovul, chiar si in conditiile in care ar ajunge langa el. De asemenea, fumatorii au o concentratie de ADN redusa in sperma ceea ce, conform unor studii mai recente, ar putea fi de vina pentru cazurile de cancer aparute la copii de pana in 15 ani.
Exista o regula cunoscuta de toti medicii din lume: alcoolul si sarcina nu se inteleg bine. Insa efectele nocive ale bauturilor alcoolice se pot manifesta la barbati si in perioada de dinaintea fertilizarii. Iar principalul motiv pentru aceasta situatie il reprezinta dezechilibrele pe care aceste licori le produc la nivel hormonal. Astfel celulele Leydig din testicule precum si cele de tip Sertolli, producatoare de sperma sunt influentate in mod negativ ceea ce scade pe termen lung productia de spermatozoizi viabili.
Desi in tara noastra aproape orice forma de drog este interzisa prin lege, piata neagra a cluburilor - si nu numai - poate oferi numeroase "tratatii" extrem de periculoase pentru sanatate si in egala masura de daunatoare pentru fertilitate. Spre exemplu, cocaina si marihuana pot inhiba producerea de spermatozoizi prin afectarea celulelor Sertolli ce se gasesc in testicule. Acest lucru a fost dovedit prin teste facute asupra utilizatorilor de marihuana care, in conditii de studiu, au avut nevoie de 2-3 luni de refacere pentru ca fertilitatea lor sa revina la stadiul de dinainte de a incepe sa foloseasca drogul.
Pe de alta parte, cocaina poate avea efecte cu mult mai jenante, unul dintre ele fiind imposibilitatea obtinerii si pastrarii unei erectii. Iar la fel ca in cazul heroinei, si cocaina inhiba producerea de spermatozoizi, sau mai rau, da nastere unora cu forma ciudata si mobilitate aproape nula.
Sportivii de performanta si cu precadere culturistii, obisnuiesc sa ia steroizi pentru a obtine o masa musculara consistenta intr-o perioada scurta de timp. Din pacate, aceasta performanta vine cu un pret destul de greu de platit: infertilitatea. Pentru ca steroizii altereaza activitatea hormonala si reduc drastic libidoul.
Omul modern nu mai sufera de boli asa cum faceau stramosii sai, insa inevitabil, sanatatea data de medicamente poate veni cu niste efecte adverse greu de banuit. Exista tratamente medicamentoase care reduc fertilitatea iar unele pot impiedica cu totul buna functionare a ciclului reproducator: Astfel, iata mai jos cateva dintre cele mai intalnite afectiuni cu tratamente novice pentru productia de spermatozoizi:
Insa toate cele de mai sus sunt efecte reversibile spre deosebire de chimioterapie care distruge definitiv functia reproducatoare. Si tocmai de aceea, medicii le ofera acum pacientilor posibilitatea de a-si congela o parte din spermatozoizi pentru viitoare fertilizari in vitro.