O mare parte din cauzele infertilitatii sunt legate de un dezechilibru hormonal, principalul factor care determina tulburarile ovulatiei. Unele medicamente pot ajuta la restabilirea acestui proces natural sau la inceputul inseminarii artificiala daca optati pentru aceasta. Dar care sunt si incovenientele acestor tratamente ?

1. Cand va prescrie medicul tratament pentru infertilitate?

In cazul in care un cuplu nu poate sa aiba copii, medicul poate sa inceapa diagnosticarea unei probleme de infertilitate abia dupa un an de incercari nereusite. In acest moment prima intrebare va fi daca exista ovulatie. El va verifica atunci factorii care ar putea perturba ciclul menstrual: greutate, inaltime, semne de dezechilibru hormonal (de exemplu exces de hormoni masculini), tulburari tiroidiene.

Acesta va stabili diagnosticul printr-o curba de temperatura, teste hormonale si ecografie. Este, de asemenea, necesar sa se observe daca exista probleme la nivelul tractului genital feminin. In final medicul se va asigura si de faptul ca productia de spermatozoizi a barbatului este normala. In cazul in care este confirmata o problema de ovulatie (lipsa ovulatiei, disovulatie, ovare polichistice) un tratament pentru stimularea acesteia poate sa o ajute pe pacienta. In cazul in care se va opta pentru inseminare intrauterina sau fertilizare in vitro tratamentul va fi obligatoriu inaintea inceperii acestora.

2. Cum provoaca aceste medicamente ovulatia?

Ovulatia are loc in general catre mijlocul ciclului menstrual, in jurul celei de-a 14-a zile (calculator ovulatie). La inceputul ciclului, in ovare un ovul incepe sa se maturizeze ca urmare a actiunii a doi hormoni (LH si FSH) produsi in hipofiza. Cand ovulul este matur, acesta transmite un semnal la creier in zona numita hipotalamus, care la randul lui stimuleaza hipofiza, eliberand o cantitate mare de hormoni. Aceasta este acel "ceva" care declanseaza ovulatia. Stimulentii de ovulatie sunt molecule care vor stimula o parte din acest lant, fie prin stimularea hormonilor , fie prin stimularea actiunilor acestora.

3. Ce tratament pentru ovulatie imi va prescrie?

La inceput, medicul va folosi clomifen citrat (antiestrogen). Acesta va "debloca" productia de FSH ce va stimula hipotalamusul care permite maturizarea unui ovul si prin urmare ovulatia. Daca acesta nu va functiona sau daca clomifenul citrat este contraindicat, medicul va va recomanda un tratament pe baza de alti hormoni: gonadrotofina. Acest hormon (gonadrofina cronionica) este purificat din urina femeilor gravide sau este produs prin inginerie genetica. Exista, de asemenea si produse noi care au scopuri precise in lantul care determina ovulatia.

4. Cum este tratamentul cu clomifen citrat?

Daca medicul va recomanda clomifen citrat acesta trebuie luat, in general, intre a doua si a cincea zi a ciclului. Doza este de trei comprimate pe zi timp de cinci zile. Se va urmari in continuare daca ovulatia decurge bine prin ecografie si teste hormonale. Daca tratamentul nu da rezultate, in timpul urmatorului ciclu se mareste doza.

5. Cum este tratamentul cu injectii cu gonadrofina?

conceptie-fertilitateIn cea ce priveste stimularea cu gonadrofina aceasta incepe intre a doua si a cincea zi. Doctorul sau o asistenta o sa va faca in fiecare zi cate o injectie pentru maturizarea ovulului. In continuare se va urmari prin monitorizare (ecografie) ca acesta sa functioneze si doar un singur ovul sa se elibereze, nu mai multe. In cazul in care nu se atinge necesarul de hormoni pentru declansarea ovulatiei, medicul poate sa va injecteze gonadrofina care va stimula eliberarea ovului in termen de 36 la 48 de ore.

6. Care sunt efectele negative?

Clomifenul citrat poate sa provoace vedere incetosata, bufeuri, dureri de cap sau tulburari digestive. Sangerarile menstruale pot fi mai abundente si sa apara chiar si intre doua menstruatii. Tratamenul poate sa provoace si nervozitate sau insomnie. Riscurile de sarcina multipla sunt crescute, precum si de avort spontan sau de sarcina extrauterina.

Gonadrofina poate produce o stimulare a ovarelor excesiva (hiperstimularea ovariana) care provoaca dureri abdominale, greata sau crestere in greutate. Dar acest lucru poate fi evitat, de obicei, prin supravghere medicala.

7. Care este momentul potrivit pentru a face sex in timpul stimularii ovariene?

In general 2-3 relatii sexuale pe saptamana sunt suficiente pentru realizarea fertilizarii. De fapt, spermatozoizii pot supravietui aproximativ trei zile in tractul genital feminin. Ovulul supravietuieste doar zece ore si de aceea este important sa se determine momentul ovulatiei, care poate fi in timpul producerii maximului de hormoni LS si FSH sau dupa injectia pentru stimularea ovulatiei.

8. Cum sa-mi determin momentul ovulatiei?

In timpul tratamentului medicul va va cere sa mentina curba de temperatura. O crestere de un grad la mijlocul ciclului arata ca ovulatia a avut loc. Testele de ovulatie pot determina daca un ovul a fost sau nu eliberat, deoarece schimbarile de temperatura care marcheaza ovulatia apar de multe ori dupa aceasta (aproximativ 48 de ore mai tarziu). Trebuie ca raportul sexual sa aiba loc inainte de schimbarea temperaturii. Testele de ovulatie permit determinarea secretiei maxime de hormoni inainte de ovulatie cu una la doua zile.

9. Cum pot creste sansele de reusita a stimularii ovariene?

In primul rand, raporturile sexuale, de 2-3 ori pe saptamana, cresc sansele de reusita.

Pentru fumatoare este recomandat sa renunte la acest viciu, deoarece fumatul afecteaza foarte mult functiile ovariene, si fertilitatea in general (acest lucru este valabil si pentru domni). De asemenea, excesul de greutate este adesea inamicul fertilitatii si poate creste riscul de complicatii pe timpul stimularii ovariene. Si, in orice caz, trebuie sa fiti linistita, cu cat veti fi mai stresata cu atat bebelusul va intarzia sa apara.

10. Cand trebuie sa schimbam tratamentul?

Daca dupa sase la noua cicluri cu clomifen citrat nu se intampla nimic, medicul ar putea sa va propuna sa treceti la gonadrofina, cu care sarcina apare dupa cel mult patru cicluri.

 

Articol de Antoneta Barbu

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole