Unii ar spune ca este cea mai usoara din lume, altii, poate ca nu ar sti ce sa raspunda. Cert este ca depinde foarte mult de la om la om si ca putini sunt cei pregatiti cu adevarat pentru sarcinile pe care le are de rezolvat un parinte. Cei mai multi asteapta ani de zile pana se hotarasc sa dea nastere unui mostenitor, iar altii nu reusesc sa faca acest lucru niciodata.

Indiferent care este pozitia ta, decizia pe care o vei lua trebuie sa fie una responsabila si bine gandita iar acest articol speram sa aduca un sprijin in a lua o decizie corecta.

Un lucru este insa sigur: nimeni nu te obliga sa fii parinte. Lumea nu duce lipsa de populatie asa ca posibilitatea de a avea un copil depinde numai de tine si de ce planuri ai pentru viitorul tau.

Dar ce inseamna sa ai un copil? Ei bine, in primul rand inseamna multa distractie dar si multe satisfactii...mai multe decat ai putea sa iti imaginezi daca nu ai copii. Pe de alta parte inseamna si multe responsabilititati...mult mai multe decat ai putea sa crezi, neavand copii.

A fi parinte este greu, in primul rand datorita volumului mare de timp si energie pe care trebuie sa il investesti in copilul tau, fara a beneficia de prea mult timp pentru a-ti incarca bateriile. Este greu si pentru ca a fi parinte inseamna ca niciodata nu o sa ai suficienti bani, timp, suport emotional sau pregatire pentru tot ceea ce ai de facut. Este greu si datorita dificultatilor emotionale, copii deseori sunt neascultatori si te pot duce cu nervii pe culmi nebanuite, obligatia ta, fiind totusi, sa ramai calma. Si nu in ultimul tand, este greu pentru ca fiecare greseala pe care o faci, si vei face cateva, se va rasfrange asupra persoanei pe care o iuvesti cel mai mult: asupra copilului tau.

cand esti pregatit sa fii parinte

A avea un copil reprezinta o schimbare majora in viata oricarui parinte si pentru ca femeile duc in general greu cresterii copiilor, ele sunt si cele a caror viata se schimba cel mai mult.

Cu toate aceste, "cresterea unui copil este tratata de societate mai mult ca un hobby decat ca o activitate serioasa, un adevarat loc de munca" afirma Patty Wipfler, fondatoarea Institutului de Pregatire a Parintilor din Palo Alto, California. Tot ea afirma ca "Femeile si asa nu primesc o suficient de mare plata, recunoastere si apreciere pentru contributia lor in societate iar dupa ce devin parinti, situatia lor chiar se inrautateste".

Pe de alta parte, barbatii, in general, sunt acum mai implicati ca oricand in tot ceea ce inseamna arta de a fi parinte, insa tot ce a ce tine de administrarea casei, pregatire mancarii, starea emotionala, ingrijirea copilului si cumparaturile raman de cele mai multe ori in grija femeilor.

Insa asta nu insemna ca pentru barbati, decizia de a avea un copil este mai usoara decat pentru femei. Ambele sexe, in societatea de azi, au parte de dificultati in adaptarea si combinarea activitatilor de la locul de munca cu cele de acasa. Astfel se poate crea o defalcare a activitatilor, femeile optand de cele mai multe ori pentru responsabilitatile casnice si de crestere a copilui, barbatilor revenindu-le cel mai adesea responsabilitatea locului de munca in detrimentul activitatilor legate de familie.

Acest model general in care barbatii activeaza mai mult la locul de munca, desi este alimentat de un profund simt al responsabilitatii pentru familie, ascunde in spate o mare izolare emotionala, problema cu care barbatii se confrunta in general si mult pot ajunge sa se simta frustrati de faptul ca nu reusesc sa fie genul de parinti carear putea sa fie daca nu ar fi mai tot timpul plecati la munca.

Cu picioarele pe pamant

Cu toate imaginile oarecum romanticizate a relatiei dintre parinti si copii, foarte putini sunt aceia care chiar reusesc sa inteleaga ce inseamna sa cresti un copil inainte sa aiba si ei unul.

Incearca sa iei decizia de a avea un copil iar, apoi, acorda-ti o saptamana pentru a vedea cum te face sa te simti aceasta decizie si cum crezi ca iti va schimba viata. Dupa acest mic experiment, incearca si celalta varianta: gandeste-te ca nu vei avea niciodata un copil. Cum te face sa te simti aceasta decizie? Acorda-ti o alta saptamana pentru a vedea care dintre cele doua variante ti se pare mai buna. Pana la urma cresterea unui copil nu este ceva atat de usor incat sa poata fi facut de oricine. Poate ca niciodata nu ti-ai dorit copii, poate ca ai alte ambitii in viata, teluri pe care vrei sa le atingi si care nu iti permit sa te mai ocupi si de cresterea unui copil.

"Suntem niste fiinte atat de minunate si de creative" afirma Mindy Toomay o scriitoare si profesoara de origine americana ce a ales sa nu aiba copii si este complet multumita de alegerea ei. " insa multi oameni nu isi exploreaza posibilitatile lor creatoare datorita responsabilitatilor de familie pe care le au. Pentru mine familia era un impediment si in aceste conditii am facut alegerea care mi s-a parut cea mai buna, insa aceasta alegere depinde de fiecare persoana in parte", a mai afirmat Toomay.

Pe de alta parte, multi oameni descopera cu surprindere cat de mult se regasesc in postura de parinte. " In liceu am facut tot posibilul sa imi gasesc un job, dar orice altceva decat cea de babysitter, acum ca am ajuns mama, descopar cat de frumoasa este viata alaturi de copii mei" spune Sally Webb, mama a doi copii micuti.

In special femeile, sunt crescute in ideea ca odata vor fi la randul lor parinti. De la papusile de jucarie ce inchipuie bebelusi si pana la imaginile si ideile la care sunt expuse, de la educatia parintilor si pana la reclamele de la televizor, intreaga societate sustine ideea de viitor parinte.

Totusi decizia de a deveni parinte nu apartine nici mamei tale, nici tatalui tau si nici prietenilor tai. Este viata ta si ceea ce faci depinde de tine.

 

MOBILE //PArenting ADS vers 2019 300x250_4

Mai multe articole